Folyamatosan javulnak a női foglalkoztatás mutatói hazánkban: 2010 óta a nők foglalkoztatási rátája 7,6%-kal javult, messze megelőzve az alig több mint 2%-os uniós átlagot. Tavaly a versenyszférában a legnagyobb arányú növekedést a szálláshelyszolgáltatás és vendéglátás, valamint a művészet, szórakoztatás, szabadidő ágazat adta, mely területeken kiemelkedő a női munkavállalók aránya.

A női foglalkoztatás mutatói a KSH március 4-én nyilvánosságra hozott 2015-ös munkaerő-piaci adatai szerint továbbra is javulnak. 2015-ben éves átlagban 1911 ezer 15-64 éves nő dolgozott (közülük 1786 ezren az elsődleges munkaerőpiacon). 44 ezerrel többen, mint egy éve, s közel 200 ezerrel többen, mint 5 éve. 2015-ben a nők foglalkoztatási rátája 1,9 százalékpontot javult, 2010 óta pedig 7,6%-ot, míg ezalatt az uniós átlag alig több mint 2%-ot.

Női-vezetők-női-vállalkozók-a-turizmusban
Szalai Piroska, a BVK kuratóriumi elnöke beszédet mond a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Fórum – Vállalkozó nők, női vezetők a turizmusban és az idegenforgalomban Budapesten című konferencián. Az asztalnál Pelczné Gáll Ildikó, az Európai Parlament alelnöke, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Tarlós István, Budapest főpolgármestere.

2010-ben a női foglalkoztatás csupán egyes mediterrán országokban volt a magyarországinál alacsonyabb. Aztán 2012-ben húsz éves csúcsra értünk, 2013-ban az addig mért legnagyobb foglalkoztatási rátánk lett, a 2014-es női foglalkoztatás javulásunkhoz mérhető 8 év óta nem volt egyetlen uniós országban sem. 2015-ben pedig még további, az uniós átlag dupláját meghaladó javulást mutathatunk ki. Minden megyénk, sőt Budapest is növekedett. Ma közel 800 ezer fővárosi dolgozik, míg 2010-ben csupán 701 ezer fő. Az egész ország javulásának 1/5-e a Fővárosban realizálódott, tehát elmondhatjuk, hogy az országos átlaggal megegyező mértékű a foglalkoztatás bővülés Budapesten is.

2015-ben a versenyszférában a legnagyobb arányú növekedést a szálláshelyszolgáltatás és vendéglátás adta. Itt 9%-kal, 15 ezer fővel bővült a foglalkoztatottak létszáma. Nagyon jelentős növekedést mutat a „Művészet, szórakoztatás, szabadidő ágazata” is, 17 ezer fővel, ez utóbbi ugyan nem tartozik hagyományosan a versenyszférába

E jelentős női foglalkoztatás bővülés az elmúlt évben együtt járt a demográfiai mutatóink javulásával is. Bizonyára emlékeznek, hogy 2014-ben a teljes termékenységi arányunk – az a szám, ami megmutatja, hogy egy családban hány gyermek születik – 1,41 lett. 1996 óta 18 éven át nem tudtunk 1,4 fölé kerülni soha.

A vállalkozó nők, női vezetők a turizmusban és az idegenforgalomban Budapesten című konferencián Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter elmondta, hogy a turizmus szektorban a női foglalkoztatás kiemelt mértékű, a vendéglátóipari szakszervezet becslése szerint 30%-os a női vezetők aránya az ágazatban, bizonyos szegmensekben, például az utazásszervezés, ez az arány 45%-ot is eléri. A nők meghatározó szerepet játszottak abban, hogy tavaly a turizmus rekord eredményt, körülbelül 360 milliárd forint bevételt ért el.

Tarlós István, Budapest főpolgármestere elmondta, hogy 2015 az évtized legsikeresebb turisztikai szezonja volt, tavaly rekordszámú külföldi és belföldi vendég érkezett Budapestre. 2010- 2015 között csaknem másfélszeresével nőtt a külföldiek által a fővárosban eltöltött vendég éjszakák száma, az országos növekedés több mint 80%-át Budapest produkálta.

Pelczné Gáll Ildikó, az Európai Parlament alelnöke elmondta, hogy az Európai Unió a turizmust olyan kulcsfontosságú területnek tekinti, amely az összes uniós GDP 10%-át adja, és 13 millió főt foglalkoztat. A szolgáltató szektor és ezen belül a turizmus, a szálloda- és vendéglátóipar fejlődése húzóerőként hatott a női munkavállalásra. Franciaországban a női munkaerő 50%-a, Spanyolországban 41%-a, Olaszországban 46%-a és az Egyesült Királyságban mintegy 63%-a dolgozik a szektorban.

A növekvő vendégéjszakák száma növeli a foglalkoztatottak számát is. S ezen ágazatainkban többségében nők dolgoznak, sokszor atipikus formában – gondoljunk csak a szezonális eltérésekre. Az ágazatban épp úgy szükség van a szakképzettséget nem igénylő munkakörök betöltőire, mint a több nyelvet beszélő felsőfokú végzettségű szakemberekre, s ezt a statisztikák is alátámasztják. – mondta el Szalai Piroska, a BVK kuratóriumi elnöke beszédében a fent említett friss foglalkoztatási adatok mellett.