Düsseldorfban lépett pályára a magyar startup válogatott

Tizenhárom kiválasztott hazai startup képviselői és a magyar gazdasági élet számos meghatározó szereplője utazott március 27-én Düsseldorfba, hogy megmutassák Magyarország innovációs erejét és vállalkozószellemét. A Platio a Düsseldorf – Budapest Be Smart! Hungarian Tech Day nevű rangos nemzetközi eseményen való megjelenési lehetőséget a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) 5. BE SMART startup versenyén érdemelte ki – Csende Gergely, a Platio marketing munkatársának beszámolója a startupok düsseldorfi bemutatkozásáról.

Csende Gergely a BVK 5. Be Smart startup versenyén

A verseny során a startupok képviselői három perces angol nyelvű pitcheket adtak elő a zsűri előtt, akik a bemutatkozások alapján választották ki a legjobbakat. A pitcheket a későbbiekben Düsseldorfban, majd a turné második állomásának is tekinthető Budapest Startup Fórumon is prezentálnunk kellett. Utóbbi a magyar fővárosban szervezett, igen rangos think.BDPS rendezvény kísérőeseménye volt.

Az út megszervezéséről a BVK gondoskodott, így nekünk, résztvevőknek már csak a bepakolással, és persze a pitchekre és networkingelésre való felkészüléssel kellett foglalkoznunk. Ezt meg is tettük, mivel tudtuk, hogy igazi világcégekkel fogunk Németországban találkozni. A teljesség igénye nélkül hadd soroljak fel néhány nagyobb nevet: Vodafone Deutschland, Google, Innogy, EON, és még sok más, fontos, nemcsak német, hanem nemzetközi piacon is jelenlévő cég képviseltette magát az eseményen.

A STARTPLATZ épülete

Szerencsére volt időnk felkészülni és ráhangolódni a nagy találkozásra. A meleg fogadtatásról és a rendezvényt megelőző hétfői nap hasznos eltöltéséről a Düsseldorfi Magyar Főkonzulátus gondoskodott. Az általuk szervezett igen tartalmas és izgalmas program keretében betekintést nyerhettünk a Düsseldorfban kiépült, híres Media Harbour mindennapjaiba és megtekinthettük modern építészeti csodáit, köztük a STARTPLATZ épületét is, amely nem csak excentrikus homlokzatával, hanem a falai közt tapasztalt, igazi startup atmoszférával is elbűvölt minket. Többek közt itt működik a digihub nevű innovációs központ is, melynek célja, hogy új digitális üzleti modellek, termékek és megoldások kifejlesztését támogassa az induló vállalkozások, egyetemek és ipari szereplők összefogásával. A hétfői napot egy közös vacsorával és kötetlen beszélgetésekkel zártuk a város egyetlen magyar éttermében, ezzel is megalapozva a kellemes, barátságos hangulatot a másnapi nagy eseményhez.

A digihub irodája

A Düsseldorf – Budapest Be Smart! Hungarian Tech Day-nek elnevezett rendezvénynek a Vodafone központja adott helyet, egészen pontosan az annak legfölső emeletén található rendezvényterem, amelyből csodálatos látvány tárult elénk az egész városra. De nem sok időnk volt gyönyörködni a kilátásban, mert hamar megérkeztek a vendégek, és kezdetét vette a program.

A rendezvény egyik csúcspontja a Budapest és Düsseldorf közti gazdasági együttműködési megállapodás aláírása volt, majd a lendületes előadások, beszédek és kerekasztal-beszélgetések után rajtunk volt a sor: három perc, se több se kevesebb – ennyi időnk volt előadni a pitchünket, utána jöttek a kérdések a zsűritől.

A Vodafone Deutschland düsseldorfi központjának csodálatos, körfolyosós rendezvényhelyszíne

A lendületes pitch sessiont követően gyorsan elkezdődött a networking a magyar delegáció és a német résztvevők között. Mivel az általunk fejlesztett termék, a Platio egy energiatermelő térburkolat, igyekeztem minél inkább a megújuló energia témakörében érdekelt résztvevőket elcsípni egy-egy gyors eszmecserére.

Nagy örömömre szolgált például, hogy beszélgethettem Essen városának egyik képviselőjével is. Idén januárban a németországi Essen városa vette át egy évre az Európa zöld fővárosa címet Ljubljanától. Ezt a titulust minden évben az a város kapja, amelynek környezettudatos tevékenységét független szakértők a legjobbnak ítélik. 12 szempontot vesznek figyelembe az értékelésnél, egyebek között a helyi közlekedést, azt, hogy mennyire fenntartható a városban a zöld területek felhasználása, milyen a levegő minősége, mekkora a zajszennyezés, milyen a hulladékkezelés és a vízgazdálkodás, illetve milyen hatékonyan használja fel az adott város az energiát. Essen fejlesztési tervei közt többek közt szerepel a város bicikli út hálózatának fejlesztése és a Ruhr-folyó környezetének felélesztése. Egy ilyen nagyszabású program rengeteg lehetőséget rejtegethet a hazai startupok számára, és a város magyar zöld innovációk iránti nyitottságát az eseményen jelen lévő képviselő is kifejezte.

Hazánk számos találmánnyal és fejlesztéssel járult már hozzá a világ fejlődéséhez, kérdés, hogy az innovátorok új generációja hogyan tud részt venni a 21. század problémáinak és kihívásainak megoldásában. Úgy gondolom, hogy az alapján, amit a magyar delegáció Németországban felmutatott, nem kell sokáig várni, hogy ez a nemzedék bizonyítson. Ehhez azonban kétségkívül szükség lesz az olyan elhivatott támogatók professzionális közbenjárására is, mint a BVK, amelynek köszönhetően immár szorosabb kapcsolatok fűzik fővárosunkat az Európai Unió egyik legfontosabb gazdasági húzó erejének számító vesztfáliai startup ökoszisztémához is.

Danke für die schöne Zeit, BVK!

Posted in Be Smart versenyek, Főoldalra and tagged , , , .