Magyar Hírlap – Csökkenő jövedelemkülönbségek

A női fizetések javulása az életpályamodell bevezetésének is köszönhető

A nők erőteljes előretörése figyelhető meg a gazdaság valamennyi részén – közölte tegnap Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) Innovatív vállalkozó nők, női vezetők Budapesten című konferencián. 

Egyes kutatások, a 21. századot a nők évszázadának is nevezik. Hozzátette: a statisztikák ennek ellenére nem mutatnak minden területen megnyugtató eredményt. Ma még mindig ott tartunk, hogy azok a női vezetők, akik tehetségüknek és munkájuknak köszönhetik előmenetelüket, középvezetői szintig tudnak eljutni a vállalati hierarchiában – figyelmeztetett. Az „üvegplafonba ütköző nők” gyakran saját vállalkozást alapítanak, ott bizonyítják rátermettségüket. Igazolt tény, hogy a női vállalkozók kisebb léptékű, de hosszabb távon fennmaradó vállalkozásokat hoznak létre.

Az Eurostat mérése szerint csökkent a bérkülönbség a nők és a férfiak között Magyarországon – ismertette a statisztikákat Szalai Piroska, a BVK elnöke. Mint mondta 2012-ben Magyarországon húsz százalék volt a különbség a férfiak és a nők bére között, 2015-re ez 14 százalékra csökkent. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) ugyanakkor ennél alacsonyabb értéket mért, 2014-es adatai szerint Magyarországon 3,8 százalék volt a különbség a férfiak és a nők bére között, amivel akkor a legjobb OECD-tagországok között voltunk.

Szalai Piroska szerint a javulás annak is köszönhető, hogy az oktatási ágazatban bevezették az életpályamodellt, ezzel sok nő bére emelkedett.


Uniós elismerés a hazai innovációs szakemberek többéves tevékenységének

5 perces interjú: Szalai Piroska, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány elnöke

– Hétfőn értesítette az Európai Unió a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítványt (BVK), hogy az üzleti innováció, a startupok területén végzett kimagasló tevékenységéért, programjaiért megkapta az unió legmagasabb szintű minősítését. Mit jelent ez az alapítvány számára?– Néhány éve dolgozták ki az EU legkomolyabb innovációs akkreditációs eljárását, amelyet évente osztanak ki az unió magas szintű programokat elindító szervezetei között. A minősítéssel az országban egyetlenként viselhetjük az „Európai uniós, minősített üzleti innovációs centrum” megtisztelő címet. Ez hatalmas elismerés azután, hogy tavaly mi lettünk a „Díj az európai vállalkozások ösztönzéséért” nemzeti fordulójának nyertesei.

– A mostanit megelőzte egy másik komoly szakmai elismerés is a közelmúltban a startupok innovációs fejlesztésének terén.

– Az Európai Unió startup programjában Women’s Economic Empowerment Hubs (WEE HUBS) név alatt épít közösséget női digitális vállalkozásokból. Ennek a magyar koordinátoraivá választották meg a BVK-t. Feladatunk a magyar hálózat megalkotása, amelynek munkálatai hamarosan megkezdődnek.

– Miért fontosak ezek az elismerések a gyakorlatban?

– Számunkra ezek azt jelentik, ténylegesen elismerték a munkánkat, nemcsak hazai, de uniós szinten is. Úgy mondhatnánk: új klubba kerültünk. Emellett más területeket is megnyit számunkra azzal, hogy lehetővé teszi az együttműködést az uniós innovációs programokban a többi minősített centrummal.

Posted in Sajtómegjelenések and tagged , , , .