A Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány és az Ír-Magyar Üzletfejlesztési Társaság együttműködésében került megrendezésre 2012. március 29-én „A papírmentes nemzetközi kereskedelem előnyei – Versenyképesség és a vámszabályok betartása” elnevezésű szakmai szemináriumra Budapesten.

Sajtóközlemény

A felhő alkalmazása a nemzetközi papírmentes kereskedelemben

Európában a számítástechnikai felhő használata ma már teljesen elfogadott online munkamódszerré vált. A hazai alkalmazás egyik lehetséges megoldásáról rendeztek konferenciát 2012. március 29-én a magyar vámügyi hatóság, a logisztikai és pénzügyi szakma képviselőinek részvételével. A konferencián bemutatkozott az ír – a Tradefacilitate vállalat-, amely a Microsoft Azure platformjára épülő papírmentes nemzetközi kereskedelemben alkalmazható rendszerrel rendelkezik. A rendszert az Európai Unió 18 hónapos vizsgálatnak vetette alá és elfogadta.
Az elmúlt öt év során a számítástechnikai felhő általánosan elfogadott modellé nőtte ki magát: főként a kis és közepes vállalatok és szolgáltatók saját irodai számítógépek helyett mások által fenntartott „szerverfelhőben” tárolják az adataikat és futtatják a szoftvereket.

DSC_0024_
A nemzetközi kereskedelemben a papírmentes kereskedelmi megoldások elterjedését,a számítástechnikai lehetőség megléte mellett, ösztönözték a szeptember 11-én az Egyesült Államokra mért támadások is. Ennek egyik következménye a fokozott globális biztonság igénye, nem csak a repülőterekről utazó személyek tekintetében, hanem a világ minden pontján importált és exportált áruk viszonylatában is.
Az EU 2009-től létrehozta az unió határain kívülről importált árukra vonatkozó Import Kontrol Rendszerét ( IC S), az Unióból exportált áruknál pedig kötelező Export Kontrol Rendszerét (ECS), amelynek az alkalmazása 2011január 1-től kötelező. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a megrendelt áru szállítása előtt 24 órával a vámhatóságoknak meg kell küldeni a vámokmányokat. A szabály a jövedéki termékek esetében EU-n belül is hatályos. A történelemben először fordult elő, hogy az okmányok elküldése megelőzi az áru feladását, jegyezték meg egy a nemzetközi kereskedelemmel foglalkozó ENSZ konferencián.

2

Ha a tényleges export, import forgalmat tekintjük, hogy egy átlagos nemzetközi kereskedelmi tranzakció esetében 27-30 partner működik együtt, akik 40 különböző dokumentumot töltenek ki, 200 adatot használnak, (amelyből 30-at legalább 30-szor megismételnek), valamint az adatok 60-70%-át legalább egyszer újragépelik.(A kereskedelem fejlesztésével foglakozó ENSZ konferencia megállapítása) valóban reális üzleti igény jelentkezik gyors, pontos a nemzetközi szabályok betartására alkalmas szolgáltatásra.
Ezt ismerte fel Conor O’Riordan a Tradefacilitate alapítója és elnöke. Szükség van egy, a globális és interoperábilis sztenderdekkel összhangban lévő egységes elektronikus dokumentum létrehozására, amely megkönnyíti az új vám- és kereskedelmi elvárásoknak való megfelelést. Az EU például lecserélte az adminisztrációs terhekkel járó és igen költséges papír-alapú vámügyi adatcsere folyamatot egy kötelezően papírmentes rendszerre, magyarázta. „A papír-alapú dokumentumokkal folytatott kereskedelmi múltam tapasztalatait felhasználva kidolgoztam egy megoldást az online világ számára,” mondta O’Riordan.
A rendszer globálisan interoperábilis eszközökre épül, úgymint: WCO DATA MODEL, EU CrossIndustryInvoice (CII), SEPA (Egységes Euró Fizetési Övezet), SWIFT fizetések, EU ÁFA irányelv, WCO SAFE keretrendszer, UN/CEFACT központi könyvtár, Egységes Adminisztratív Dokumentum (SAD).
A szolgáltatást a világ bármely pontján a Microsoft AzureCloud platformján vehető igénybe. „Azáltal, hogy egy globális technológiai szolgáltató termékét és felhőjét használjuk, akadálymentes, méretezhető, biztonságos és megbízható megoldást kínálunk ügyfeleinknek a világ minden pontján”, mondta. Hozzátette, „a felhő óriási gazdasági élénkítő, amely innovációt és versenyképességet von maga után”.

3

A felhő olyan informatikai forrásokat biztosít, amelyekhez a felhasználók az igényeik szerinti időben, módon és mennyiségben férhetnek hozzá. A szolgáltatás szoftverét sem kell megvásárolni. Pl. a KKV-k elkerülhetik azt, hogy előre jelentős tőkét fordítsanak adattárolási kapacitásra, vagy nagy hálózati infrastruktúrára, és egyszerűen csak azért fizetnek, amit ténylegesen használnak.
A Tradefacilitate 2006-ban alakult. 18 hónapos felülvizsgálat után, az Európai Unió jóváhagyta az általa kínált kereskedelmi szolgáltatást, amely 2009 óta szolgálja a globális beszerzési láncot.
További információ:
Hutera Erzsébet, email: huteraerzsebet@t-online.hu, tel: +36-1-367-8321,+36-309-904-767

Vértes Edit elnökségi tag, Magyar Logisztikai Egyesület – előadása itt letölthető