A Közalapítvány részt vesz az INTERREG IV/C program keretében benyújtott INNOCRAFTS program megvalósításában. A projekt célja: művészeti vállalkozások (kézművesek és iparosok) fejlesztése. A második nemzetközi tréning a finnországi Turkuban került megrendezésre június végén (26-27-én). A jól bevált gyakorlatok bemutatásával indult az első nap. Innovatív témák kerültek feldolgozásra: a mesterek és tervezők együttműködése, a vállalkozások közötti együttműködés, a diákok és a tervezők, a hozzáadott érték növelése, a helyi történelem kézműves és a márkaépítés.

A tapasztalatok megmutatták, hogy az együttműködés a tervezőkkel újszerű nézőpontokat és perspektívákat hoz a kézművesek számára. A skandináv design: megfizethető, szép és tartós.
A résztvevők meglátogatták Turkuban az új kulturális központot, a Logomo-t. A valaha vasúti kocsik javítására szolgáló régi műhely egy részében kiállítások kerülnek megrendezésre, de az év során igen különleges rendezvényeknek is hátteret adott a központ, így került az epikus szőnyegszövés és még számos hasonlóan újszerű párosítás is a központba. Logomo a kreatív események találkozóhelye, amely otthont ad a kis kezdő cégek, a kreatív ágazat számára is. Az épületet úgy tervezték, rendkívül felhasználóbarát a cégek számára, a kortárs skandináv design jó gyakorlat az utókor számára. A második nap két tanulmányútból állt. Az első út programja során a résztvevők a középkori turkui vásárt tekintették meg. Ez egy két napos rendezvény minden évben megrendezésre kerül, és a programon bemutatásra kerülnek a helyi középkori történelmi és kézműves termékek. A második tanulmányút során a csoport meglátogatta Rauma városát. A nyugati tengerparton fekvő óváros szépen képviseli a faházakból álló skandináv városok arculatát, ezért 1991-ben az UNESCO felvette a Világörökség-listára. A felvételt az indokolta, hogy a skandináv országokban ez a középkorból fennmaradt legnagyobb és egyben legegységesebb, faházakból álló városrész.. A város hagyományos kézművesterméke a raumai csipke.

Innocrafts_