A startupok beleszeretnek az álmaikba

 

A startupok a leginkább látható innovatív vállalkozások, amelyek inspiráló példaként szolgálnak a gazdaság többi szereplőjének és mindannyiunknak– mondta el kerekasztal-beszélgetés felvezetéseként Szalai Piroska, a BVK kuratóriumi elnöke a 29. Bálványosi Szabadegyetemen tartott kerekasztal- beszélgetésen, ahol a fővárosi innovációs ökoszisztéma legfontosabb szereplői képviseletében Szász Károly, a Semmelweis Egyetem kancellárja és Csuhaj V. Imre Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. elnök-vezérigazgatója valamint Ignácz Szabolcs, a Time magazin által a világ legjobbjai közé sorolt kézdivásárhelyi drónfotós vettek részt.

 width=
A rendezvényen készült képek megtekintéséhez kattintson a fotóra!

Az Európai Regionális Versenyképességi Index szerint a Közép-magyarországi Régió innovációs mutatója az Európai Unió átlagának másfélszerese volt, ami stabil alapot jelenthet a Főváros és a régió számára a továbbfejlődésre – elemezte a kuratóriumi elnök.

A Közalapítvány Be Smart és Startup Budapest programjai keretében kiemelten fókuszál a startupokra. Versenyein már közel 200      cég indult. Közülük közel 100 vállalkozás mutatkozhatott be külföldöna főváros által támogatott 29 delegáció keretében. Egyrészt Budapest testvérvárosainak és városközi kapcsolatainak köszönhetően, Tel-Aviv, Szentpétervár, Bécs, Düsseldorf, Dublin, Lisszabon, Madrid és  V4-ek fővárosainak világviszonylatban is kiemelkedő innovációs rendezvényein, fesztiváljain, ill. kimondottan a budapesti startupok bemutatkozására szervezett eseményeken. A delegációk külföldi programjai a magyar nagykövetségek és főkonzulátusok segítségével valósulnak meg.

A BVK jelenleg az országban az egyetlen uniós minősítésű üzleti innovációs centrum, mely az unió e területen elérhető legmagasabb szintű minősítése. Valamint képviseli hazánkat az Európai Bizottság Üzleti és Innovációs Hálózatának igazgatóságában. „A díjak mellett a fővárosi startupoktól, vállalkozásoktól érkező visszajelzések rendkívül fontosak számunkra, legnagyobb örömöt az jelenti, ha olyan híreket kapunk, hogy egyik vagy másik nyertesünk a külföldi bemutatkozása után irodát vagy leányvállalatot alapít, illetve komoly üzleti partnert vagy befektetőt szerez. Szerencsénkre már számos ilyen eredményünk született.” – vélekedett Szalai Piroska.

 width=
A rendezvényen készült képek megtekintéséhez kattintson a fotóra!

Dr. Szász Károly, a Semmelweis Egyetem kancellárja elmondta, hogy Magyarország egyik leginnovatívabb elit egyeteme a Semmelweis Egyetem, ahol nemzetközi szinten is meghatározó fejlesztések történnek. Az egyetemeket régen elefántcsonttoronyhoz hasonlították, ma inkább kilátótornyok, amelyek az irányt mutatják, amelyek köré különböző vállalkozások szerveződnek. Az egyetemek gazdag táptalajt jelentenek az innováció számára, a kutatócsoportok számos találmányt hoznak létre, azonban komoly kihívást jelent megtalálni azokat a partnereket, akiknek segítségével a tudás üzleti hasznosítása legeredményesebben valósítható meg.

Csuhaj V. Imrea Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. elnök-vezérigazgatója beszámolt arról, hogy az alap eddig már 94 vállalkozásba 12,8 milliárd forintot fektetett be valamilyen formában, s közülük már a 33 sikerrel lezárult, azaz olyan mértékben fejlődtek ezek a vállalkozások, hogy a befektetést a tulajdonosok visszavásárolták. Továbbra is várják akár az egészségiparbeli, akár a gépgyártásban, az ipari digitalizáció, az ipar 4.0 területén vagy a drónok területén fejlesztő minőségi startupokat. Ebben az évben indult egy kárpát-medencei vállalkozások hazai megjelenésének segítésére szóló programjuk, amelyben már 1 milliárd körüli kihelyezésről döntöttek.

Ignacz Szabolcs a Samsungnál dolgozott, amikor az az ötlete támadt, hogy az új mobiljuk bevezető kampányához használjanak drónt is. A készülékkel Brassóban egy híres piactéren készítettek felvételeket, amiket a technológiai weboldalak átvettek, nagy sikerük lett.

 width=

“Később, amikor már elérhetőbbé vált egy drón édesapámmal felesben vettünk egyet. Sajnos rá egy évre édesapám meghalt, ő emlékére is folytattam a drónozást. A halála előtt egy héttel megnyertem 2-300 versenyző közül egy nagy nemzetközi versenyt, majd pár hónap múlva világkörüli turnéra indultak a képeim.2016-ban a National Geografic versenyén második helyezett lett egy képem, majd a Time magazin a világ legjobbjai közé sorolta. 2017-ben további nemzetközi versenyt nyertem egy 260 grammos drónnal. Itt már megmutatkozott, hogy nem feltétlenül kell a legprofibb műszaki felszerelés, sokkal fontosabb a kreativitás. Ha van szeme az embernek és tehetsége, akkor bármivel tud alkotni” – mondta Ignacz Szabolcs.

A kerekasztal beszélgetést Velkovics Vilmos moderálta.