Lezajlott az Interreg Europe program keretében megvalósuló Crafts Code projekt első interregionális tematikus szemináriuma. A két napos esemény a járványhelyzetre való tekintettel ezúttal a virtuális térben került megrendezésre, több mint 100 regisztrált résztvevővel.

A képen a következők lehetnek: szöveg

Az Interreg Europe program keretében megvalósuló CRAFTS CODE projektet egy 7 országot felölelő konzorcium valósítja meg, melynek általános célja a kkv-k versenyképességének javítása a kézműipari ágazat területén. A projekt konkrét célkitűzése az, hogy minden partner hozzájárulásával fejleszti a szakpolitikai tanulás és a kapacitásépítő tevékenységek ösztönzését a vállalkozói tevékenység támogatásának módjairól, hangsúlyt fektetve az egyik oldalról a vállalkozói készségfejlesztés kettős aspektusára és a másik oldalról az intézeti stratégiai fellépésekre az ágazat fejlesztéséhez (innovatív stratégiák, kézműipari szektorra szabva).

Az első szakaszt az interregionális tanulásnak szenteljük, amely elsősorban a kiválasztott szakpolitikai területek partnerek közötti ismereteinek és gyakorlatának azonosításában, elemzésében és cseréjében áll. Az ebben a fázisban előirányzott főbb tevékenységek között tanulmányi látogatások, tematikus szemináriumok, interregionális szakértői értékelések, az érdekelt felekkel folytatott megbeszélések, a politikai tanulási platform tevékenységeiben való részvétel és a cselekvési tervek közös kidolgozása áll.

Az első interregionális tematikus szeminárium

Az eredeti tervek alapján a projekt első szemináriuma Finnországban, Vaasa városában került volna megrendezésre, de a kialakult járványhelyzet miatt végül online formátumban valósult meg.
A két napos nemzetközi esemény időpontja: 2020. május 12-13. 

Az online szeminárium során, a főszervező finn projektpartner ismertette Vaasa városának nevezetességeit a résztvevők számára, köztük a a Path of Edvin projektet, amely egy szoborművész alkotásait mutatja be innovatív módon.

Az első napon, a projektpartnerek által bemutatott jó gyakorlatok fő hívószavai a digitalizáció, a fenntarthatóság, valamint a kézművesség és turizmus/vendéglátás szinergiája voltak.

A Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány magyar jó gyakorlatként, Panyi Zsuzsi  Mákgubó – Alkotástól a profitig online mentoring programját mutatta be, melyet azon iparművész, kézműves és alkotó nők számára terveztek, akik online is pénzt akarnak keresni és ezért elsősorban nem költséges, de hatékony megoldásokat ismerhetnek meg az internet adta lehetőségek végtelen tárházából.

Az esemény második napján az előzetesen jó gyakorlatként bemutatott vállalkozások saját prezentációjára került sor:

  • Murate Idea Park: mentorprogram startupoknak, amelyet a firenzei kamara indított partnereivel (Olaszország)
  • Mákgubó – Alkotástól a profitig: Panyi Zsuzsi online mentoring programja, amely segít kézműveseknek megélni szakmájukból (Magyarország)
  • CreAction Hub NASA: a projektben origami művészekkel újították meg a napelemek elhelyezkedését (Finnország)
  • Kvarken shop: 8 kézműves női vállalkozó összefogása, hogy arra biztassák a turistákat, hogy a helyi termékeket vásárolják, támogatva ezzel a helyi ökoszisztémát (Finnország)

Minden jó gyakorlat a magas minőség fontosságát kívánta kiemelni saját szakmájában.

A két napos online szeminárium összes előadása vágatlan formában megtekinthető az Interreg Europe honlapján.

A projekt a VEKOP – Versenyképes Közép-Magyarországi Operatív Program „Vállalkozások versenyképességének javítása” és „Kutatás, fejlesztés és technológiai innováció” prioritásokhoz kapcsolódik, ezt kívánja majd támogatni a projektben elkészülő ajánlásokkal és jó gyakorlatokkal.

 width=