A COVID19 miatti karantén kezdete óta Magyarországon is tíz-, sőt százezrek veszítették el munkájukat, számos cégnek kellett elküldenie alkalmazottait. A különösen nehéz helyzetben lévő szektor megsegítésére elindult civil kezdeményezéshez egyre többen csatlakoznak. Barathi Tamás, a B Terv nagykövete és a StartUp Europe Awards Hungary verseny HR Innovation kategória nyertes Blue  Colibri App és Colibri HR Solutions alapítója mesél sikerükről.

 width=

Március közepi elindulása óta több mint 24.000 ember lett a B Terv közösség tagja. Egy olyan közösségé, amely elsőként reagált a kialakult munkaerőpiaci vészhelyzetre és társadalmi összefogással igyekszik segíteni a munkájukat és a biztos megélhetésüket elvesztő embereknek. Nem előzte meg különösebb tervezés, nem volt marketingbüdzsé, nem voltak profi fejvadászok a csapatban, mindössze egy cél: próbáljunk meg minél több emberen segíteni és tereljük át a felszabadult munkaerőt a kapacitáshiánnyal küzdő és még működő szektorokba.

A kezdeményezés indulásakor megkértük a munkakeresőket és a cégvezetőket, hogy jelezzenek vissza, amikor munkához vagy munkatárshoz jutnak. Írjanak egy egyszerű emailt. Ezt eddig 3200 esetben tették meg. Nap mint nap olvashattunk érdekes történeteket. Hogy lett egy buszsofőrből krematóriumi munkatárs, hogyan álltak be több százan a honvédségbe szerződéses katonaként, hogyan találta meg férj és feleség együtt az új munkahelyét egy csomagolóüzemben.

Ezek a történetek hajtották előre a Friends Club Hungary és a Blue Colibri csapatát, hogy a kezdetben lemondott projektjeik miatt felszabadult munkaóráikat, fölös energiájukat, később pedig szabad idejüket beletéve próbáljanak minél szélesebb kört megszólítani és segíteni a bajbajutottakon.

Persze a körülmények, lehetőségek, erőforrások korlátozottak és nem lehet mindenkinek segíteni, de hogy milyen egy jó közösség és milyen megértőek, összetartóak a tagjai, azt jól példázza egy részlet  E. Roland július 2-i leveléből:

„Sziasztok!
Nekem a régi helyemre sikerült visszamennem egy ideje. Ugyan számítottak rám az újranyitásnál, azért feliratkoztam hozzátok. Gondoltam megköszönöm a munkátokat, a sok levelet. Hogy értünk dolgoztatok, amikor mi a falat bámultuk otthon. Hogy volt, van egy B -terv.
Tisztelettel: E Roland”

A közösség nem lett volna teljes, ha nincs az a sok önzetlen felajánlás, ami elősegítette, hogy több ezer ember munkához és megélhetéshez jusson, általuk pedig a családjaik is fellélegezhessenek. Volt, aki szervert adott, volt, aki a hírlevelek kiküldésének rendszerét biztosította, akadt olyan, aki összerakta a regisztrációs felületet. Besegítettek PR-sok, együttműködésből elindult a tartalommegosztó közösségi platform is. Több kereskedelmi kamara és szövetség osztotta meg és mutatta be  tagjainak a mozgalom adta lehetőségeket és a missziót, elérve azt, hogy a nyitott pozíciókat a vállalatok és a szervezetek eljuttathassák a munkakeresőknek.

Április 11-én még a The New York Times is bemutatta Niki történetét, aki márciusig egy menő vendéglátóhelyen dolgozott a Budai Várnegyedben, majd egy Dunakeszin lévő lovardában helyezkedett el.

Az önkéntességből a HR közösség is kivette a részét. A LinkedInen és a zárt Facebook csoportokban szerveződött egy B Terv Nagykövet Program. Közel 100 HR területen dolgozó szakember csatlakozott és ajánlotta fel segítségét. Sokan pusztán azzal is hozzájárultak a közösség munkájához, hogy folyamatosan megosztották az információkat és felhívták az ügyfeleik figyelmét a potenciális munkakeresők elérésének lehetőségéről. Mások munkakeresési tanácsokkal, egyszerű és specifikus CV sablonokkal segítették a munkakeresőket.

Volt olyan vállalat, aki egy teljes toborzási csapat munkáját ajánlotta fel, mert épp létszámstop volt. A kezdeményezés már négy hónapja önkéntes alapon működik, továbbra is segítői felajánlásokból. A közösség erejének hála, a B Terv csapata továbbra is rendületlenül gyűjti a felajánlásokat, a nyitott pozíciókat és küldi meg a munkakeresőknek. Nagy eredménynek könyvelhető el, hogy négy hónap alatt 600 vállalat és szervezet közel 10.000 nyitott pozíciót osztott meg a közösséggel.

Meddig kell a B Terv?

Valószínűleg mindig szükség lesz egy jó B tervre. A csapat úgy látja, hogy amíg van kin segíteni és amíg van segítői szándék, addig érdemes és kell is ezzel a közösséggel foglalkozni. Az elmúlt 1 hónapban lelassult az új regisztrálók száma. Egy hónap alatt 1000 ember regisztrált a felületen.

A megélhetést keresők visszajelzései alapján már több mint 3200 ember talált munkára a B terv közösségi felajánlásain keresztül. Sokan több hétnyi vagy akár hónapnyi keresés után. Jellemző, hogy több helyre is be kellett adni az önéletrajzot vagy a jelentkezést a siker érdekében.

Bizonyos szektorokban – turizmus, vendéglátás, szálloda, rendezvényszervezés – tapasztalható, hogy óvatosabban nyitnak vagy rendeződnek vissza a vállalatok, ezért sokan nem tudnak az eredeti szakmájukban elhelyezkedni. Több budapesti hotel és vendéglátóegység vezetőivel beszélve jól látszik, hogy a külföldi vendégek hiánya és a bizonytalanságok miatt a cégvezetők megfontoltan emelik vissza a létszámot és kizárólag a magasabb beosztású embereikkel, illetve a törzsgárdával próbálják megoldani az üzemelést.

Megfigyelhető tendencia, hogy a vírushelyzet előtti időket idézve egyre többen keresnek speciálisabb szaktudásokkal rendelkező munkavállalókat, amelyekből korábban is hiány volt (pl: gépszerelőket, karbantartókat, targoncásokat).

A termelőcégek keresései visszaestek. Egyeztettünk több gyár HR-es kollégáival, szinte mindenhol, de főleg az autóiparban kivárnak, várják a következő időszak tervszámait és ahhoz igazítják a termelést, a műszakokat és a létszámot. Itt első körben létszámstop van, a távozó kollégákat nem pótolják, egyelőre bizonytalan, hogy lesz-e és ha igen, mekkora mértékű létszámleépítés.

Ha szeretne segíteni és van egy nyitott pozíciója, akkor csak nézze meg a kellegybterv.hu oldalát és csatlakozzon a közösséghez!

Barathi Tamás
B Terv Nagykövet