A 2014 nyarán alakult COinPay Zrt. megalkotta Közép-Európa legdinamikusabban fejlődő Bitcoin fizetési rendszerét. A cég felmérései szerint, Magyarországon mintegy 8 milliárd forintnyi bitcoin (BTC) van forgalomban, de ezek elköltésére korábban nem volt lehetőség. A COinPay termékét használó partnereknek módjában áll a vásárlóiktól BTC-t, mint digitális fizetőeszközt elfogadni, a cég által üzemeltetett két BTC automatánál pedig folyamatosan zajlanak pénzváltások.

Lőwy András1
Lőwy András, COinPay Zrt. vezérigazgatója

Lőwy András a COinPay Zrt. vezérigazgatójaként a BTC, mint fizetési megoldás terjesztésének és népszerűsítésének irányítását végezze, először Magyarországon, majd Európában.

– Mióta létezik BTC és hogyan működik?

Lőwy András: A BTC-t 2009-ben bocsájtotta ki egy magát Satosi Nakamotonak hívó ember, vagy csoport, aki titokban tartja a kilétét. A BTC a peer to peer kommunikációt lehetővé tevő blockchain technológián alapul. Semmilyen központi eszköz nem szükséges ahhoz, hogy az utalások megtörténjenek, a rendszer a felhasználókat a számítógépén keresztül hitelesíti.

Milyen szolgáltatást nyújt a COinPay?

L.A.: A partnereinknek számára egy QR kódot biztosítunk, amely egyszerűvé teszi a BTC elköltését és elfogadását online és offline vállalkozások számára. Semmilyen csatlakozási költség, havi díj, illetve hűségnyilatkozat nem terheli jelenlegi és leendő elfogadóhelyeink tulajdonosait.  Online API-nk letölthető oldalunkról, és azonnal integrálható valamennyi webshop megoldásba. Fizikailag is létező üzletekben is rendkívül egyszerűen használható a rendszer. A vevő leolvassa a QR kódot, és átutalja a fizetendő összeget, amiről szinte azonnal értesítést kap az elfogadóhely, tehát a vásárlás megtörtént. A COinPay a BTC-t a vásárlás pillanatában virtuálisan megveszi a vevőtől, egy automatikusan vezérelt rendszeren keresztül.

– Hányan vagytok a csapatban?

L.A.: A CoInPay Zrt.-nél hárman dolgozunk, de mivel a cég a Drukka Startup stúdió égisze alatt működik, így szükség esetén több kollégát is be tudunk vonni a projektekbe.  Az ügyvezetési teendőket én látom el, stratégiai vezetőként kitalálom, hogy milyen irányvonalakban haladjunk, mikor kell sajtótájékoztatót szervezni, automatákat kihelyezni.

– Mi motivált Benneteket arra, hogy a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány 3. BE SMART versenyén induljatok?

L.A.: A BVK versenyének hirdetésével a Facebookon találkoztam. A nyereményként meghirdetett tel aviv-i bemutatkozás lehetőségét vonzónak találtam, mivel korábban sok jót hallottam az izraeli startup világról.

– A verseny győztesei között lehetőséged nyílt a Magyarország Tel-Aviv-i Nagykövetsége által szervezett üzleti találkozókon és az Axis Tel Aviv konferencián befektetők előtt prezentálni.  Milyen tapasztalatokat szereztél?

A COinPay prezentációja a 3. BE SMART versenyen
A COinPay prezentációja a 3. BE SMART versenyen

L.A.: Az utazás folyamán a BVK, illetve a nagykövetség munkatársai is sokat segítettek nekünk.  A programok során megismerhettem bitcoin-nal foglalkozó izraeli vállalkozókat is. Az Axis Tel Aviv egy nagyon színvonalas konferencia, rengeteg befektető volt jelen, akik közül többekkel tárgyaltam. A pitch-emmel kapcsolatban sok pozitív visszajelzést kaptam, úgy érzem, mind tartalmilag, mind az előadásmódot tekintve megállta a helyét a többi prezentáció között.

Szerintem fontos, hogy kapcsolatokat építsünk olyan nyitott társadalmakkal, mint az izraeli. Én úgy találtam, hogy az ottani üzletemberek sikerorientáltak és nagyon közvetlenek. Náluk teljesen más az üzleti kommunikáció, sokat tanulhatunk tőlük. A startup világban nem könnyű pénzt szerezni, nagyon jónak kell lennie a projektnek, és fontos, hogy a startup fel tudjon mutatni valamilyen eredményt, amit már elért.  Láttam számos izraeli startup bemutatkozását, fiatal srácokkal az élükön, akik már túl vannak az elsőkörös befektetéseken. Úgy gondolom, a magyar startuppereknek mindenféleképpen érdemes egy ilyen konferenciára elmenni, nyitott szemmel járni és befogadónak lenni. mert rengeteg tapasztalatot lehet szerezi, és rálátást a többi vállalkozás működésére.