A technológiai fejlődés és a globális kapcsolódás folyományaként a szakemberek egy új hulláma jelent meg. A „digitális nomádok” a hagyományos munkakörnyezetet a feje tetejére állították, az irodai fülkéket egzotikus helyszínekre, a merev időbeosztást pedig a távmunka szabadságára cserélték. 

Az idilli Instagram-képek és a csábító rugalmasság mögött azonban most is ott lapul a valóság, amely gyakran észrevétlen marad — valóban olyan elbűvölő ez az életmód, mint amilyennek látszik? 

A válasz, mind mindig, most is jóval komplexebb egy egyszerű “igen”-nél vagy “nem”-nél, és leginkább az egyedi tapasztalatoktól, a személyiségtől és a vállalkozói hajlam együttesétől függ.

Mi a digitális nomád jelentése, mi jellemzi ezt az életmódot és hogyan érheted el te is?

digitális nomád jelentése

Digitális nomád — ez a kifejezés az utóbbi években egyre népszerűbbé vált, és egy olyan életstílust testesít meg, amelyre sok fiatal törekszik. 

Amikor a digitális nomád jelentésére gondolunk, egy igen csábító képet látunk magunk előtt:

  • távmunkát végző fiatalok
  • egzotikus helyekről, vagy divatos kávézókban gépelnek
  • drága kávét vagy koktélt szürcsölgetve 

A digitális nomád jelentése tehát ez: a dolgozó emberek egy új fajtája, akik mindössze laptopokkal és megbízható internetkapcsolattal felszerelkezve kiszabadulnak az irodák és a 9-től 5-ig tartó rutin hagyományos korlátai közül, és ehelyett a munkát az utazással és a kulturális felfedezéssel ötvözik.

De vajon tényleg létezik ez az álomélet?

Bármennyire is úgy tűnik, hogy a digitális nomád életmód egy valóra vált álom, fontos megjegyezni, hogy az élet nem csak naplementéből és cappuccinóból áll. A csillogó Instagram-képek és blogbejegyzések mögött a valóság gyakran sokkal összetettebb és szürkébb. Az állandó utazás csábítása beárnyékolhatja a vele járó potenciális kihívásokat, mint például a magány, a bizonytalan jövedelem, az időzóna-problémák és a munka-magánélet egyensúlyának felborulása — miközben állandóan úton vannak.

Szóval, tényleg olyan nagyszerű a digitális nomád életmód? A válasz erre a kérdésre éppoly változatos, mint azok az egyének, akik ezt választják. Ez egy olyan életmód, amely hihetetlen szabadságot és lehetőséget kínál a világ felfedezésére, miközben megélhetést biztosít. 

Ugyanakkor alkalmazkodóképességet, rugalmasságot és bizonyos fokú komfortérzetet is igényel a bizonytalansággal szemben. Egyesek számára ez egy valóra vált álom, mások számára viszont nem feltétlenül felel meg a várakozásoknak. Végső soron arról van szó, hogy olyan életstílust találjunk, amely összhangban van személyes igényeinkkel, értékeinkkel és ambícióinkkal.

De vajon mit csinálnak a digitális nomádok?

Fiverr, Upwork és társai

A digitális nomádok az élet minden területéről érkezhetnek, de jelentős részük vállalkozó és szabadúszó. Leginkább olyan sikeres emberek, akik az internet erejét kihasználva teremtettek lehetőségeket maguknak. Megtalálták a módját annak, hogy készségeiket, szenvedélyeiket vagy akár személyes márkájukat pénzzé tegyék, és azt, amit szeretnek csinálni, bevételi forrássá alakítsák.

Sok digitális nomád a Fiverr-hez vagy az Upwork-höz hasonló szabadúszó platformokon kezdte az útját, és olyan területeken kínált szolgáltatásokat, mint az írás, a grafikai tervezés, a programozás, a marketing vagy a tanácsadás. Ezek a platformok nagyszerű ugródeszkát jelentenek a feltörekvő digitális nomádok számára, lehetővé téve számukra, hogy portfóliót építsenek, tapasztalatot szerezzenek és ügyfélkört hozzanak létre — de mára már olyan telítetté váltak, hogy nehezen finanszírozható belőlük a digitális nomád életmód.

A spektrum másik végén olyan self-made milliomosokat találhatunk, akik idejekorán nyugdíjba vonultak. Ezek az emberek gyakran a saját hazájukban indítottak vállalkozásokat, és addig dolgoztak fáradhatatlanul, amíg el nem érték azt a pénzügyi sikert, amely lehetővé tette számukra, hogy fiatalon nyugdíjba vonulhassanak. Most, hogy bárhol szabadon élhetnek, és rendelkeznek a kényelmes életvitelhez szükséges erőforrásokkal, a digitális nomád életmódot követik, utazgatnak a világban, miközben távolról kezelik a vagyonukat.

A digitális nomádokat azonban — kiindulópontjuktól függetlenül — összeköti, hogy a technológia segítségével távolról dolgoznak, szeretnek utazni és kalandozni, és a saját feltételeik szerint akarják élni az életüket. 

Összefoglalás

A digitális nomád életmód kétségtelenül vonzó lehet, de nem mentes a kihívásoktól. Bizonyos típusú személyiség és egy jó adag vállalkozói szellem szükséges ahhoz, hogy digitális nomádként boldoguljon. 

Akár egy szabadúszó platformon kínálsz szolgáltatásokat, akár egy startupot vezetsz a laptopodról, vagy befektetéseket kezelsz útközben, a digitális nomád élet rugalmasságot, találékonyságot és állandó alkalmazkodási hajlandóságot igényel.

Amennyiben szeretnéd elérni, hogy a vállalkozásod képes legyen finanszírozni ezt az életmódot, és mindezt a fővárosban szeretnéd felépíteni, ismerkedj meg a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Központtal!