Zékány Zoltánnal, a H13 Diák- és Vállalkozásfejlesztési Központ szakmai igazgatójával arról beszélgettünk, hogyan tud egy dinamikusan fejlődő fővárosi kerület aktívan segíteni a helyi vállalkozóknak.

 width=

Milyen utat járt be Józsefváros gazdasága a rendszerváltás óta?

Józsefvárosban a rendszerváltást követően hosszú stagnálás következett, 2010 óta viszont ugrásszerűen javul a kerület minden szempontból, ami az ingatlanárak alakulásán is lemérhető. Biztos vagyok benne, hogy ehhez a H13 mint vállalkozásfejlesztési intézmény is hozzájárult.

Hogyan indult a H13?

A működésünk hat évre tekint vissza. 2013 februárjában volt a hivatalos megnyitó, egy régi társasházat újított fel az önkormányzat, és a mögé épültek fel az új helyiségek. A H13 elsősorban a fiatal, 40 év alatti vállalkozókkal dolgozik, de a kerület összes vállalkozójával foglalkozunk. Egy inkubációs programmal kezdtünk, amibe üzleti tervvel pályázhatnak akár más kerületekből, vidékről vagy határon túlról érkező vállalkozások is. Az a célunk, hogy ezek a vállalkozások végül maradjanak is itt a kerületben, és adóforintjaik mellett a tudásukkal és munkahelyteremtéssel is Józsefvárost gazdagítsák. Az inkubáció egy évig tart, és releváns esetben egy évvel meghosszabbítható. Évente 10-12 fővel dolgozunk együtt, és a Vállalkozz Józsefváros! verseny nyerteseinek is jár ilyen szolgáltatás. Nem választottuk a könnyebb utat: nem csak IT-s cégekkel foglalkozunk, volt már nálunk csokikészítő, utazásszervező vagy mézforgalmazó vállalkozó is.

Mivel önkormányzati tulajdonú cég vagyunk, a H13 inkubáltjai egy testületi döntés alapján kedvező feltételekkel juthatnak hozzá kerületi ingatlanokhoz is. Az első két évben csak a közös költséget kell fizetniük, a következő három év is támogatott, és csak ezután fizetik a piaci árat a vagyonkezelőnek az üzleti célú ingatlanok után. Azok számára, akik nem igényelnek még saját helyiséget, a központban coworking irodát tartunk fenn, amelyben 62-65 fő inkubált vállalkozás és coworker tud dolgozni, és telt házzal működik. Aki napi szinten bejár, az teljes munkaállomást kap számítógéppel együtt, és használhatja a telefonszobákat és a tárgyalókat, valamint kibérelheti a 200 fős színháztermet is.

Milyen szakmai segítségre számíthatnak a veletek együttműködő vállalkozások?

Az inkubáltak személyre szabott mentorálást kapnak, igény szerint segítünk a pályázatokban, a könyvelésben és a kockázati tőke szerzésben. Próbáljuk lefedni az egész palettát, amire a vállalkozóknak szükségük lehet. Számukra minden rendezvényünk ingyenes, és színvonalas konferenciákra is el tudjuk őket vinni. Székhelyszolgáltatás is igénybe vehető nálunk.

H13 Akadémia néven startup-programot működtetünk, amelynek rendezvényeit nem csak kerületiek látogathatják. A minden hónap utolsó keddjén megrendezett Józsefvárosi Üzleti Klub a kerület összes vállalkozójának szól. Itt az egyik előadó egy önkormányzati döntéshozó, aki a helyi gazdasági élet aktualitásait ismerteti, a másik pedig olyan előadó, aki vagy a vállalkozók által igényelt témát mutat be, vagy olyan tematikát, amelyet mi ítélünk hasznosnak.

Partnerünk a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány is, a szakértőjüket hetente háromszor meg lehet nálunk keresni bármilyen, vállalkozással kapcsolatos témában. Ő üzleti tervezésben, pályázatokban, problémák megoldásában segít térítésmentesen. A z immár hat éve folyó tevékenység modellje iránt a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara is érdeklődik. A Kamarával is szerveztünk már üzleti találkozót, ahol a helyi vállalkozók problémáival tudtak megismerkedni.

Ezen kívül öt évig futott nálunk a vállalkozóvá válási képzés, amelynek keretében álláskeresőkből és közfoglalkoztatottakból faragtunk vállalkozókat. Az egyik legnagyobb személyes sikerem, hogy a saját közfoglalkoztatott takarítónkat is meggyőztük, hogy indítson takarító vállalkozást, de éves szinten 10-12 ember vált vállalkozóvá a képzés segítségével.

Pénzügyi támogatást is kapnak a helyi cégek?

A H13 kezdeményezésére Józsefváros is kamattámogatást ad a BVK által nyújtott hitelekhez. Az önkormányzat közelmúltbeli döntése értelmében a mikrohitelek kondíciói most tovább javultak, és a startup-hitelezés terén is előrelépés történt. Emellett a fiatal és a női vállalkozókat kiemelten támogatjuk, ezt a csomagunkat pedig a BKIK is átvette. A BVK-val számos eseményen veszünk részt együtt, a Vállalkozz Józsefváros! verseny zsűrijében is részt vesznek a Közalapítvány delegáltjai, mi pedig a BVK rendezvényein saját standdal mutatkozunk be. Ennek alapján az egyik legfontosabb vállalkozásfejlesztési partnerünknek nevezhetjük a BVK-t.

 width=

A diákokkal milyen formában foglalkoztok?

Egy felmérés szerint több tízezer diák fordul meg a kerületben, mert 14 felsőoktatási intézmény működik nálunk. A szabadidős programoktól – mint a kari bulik – kezdve a pályaorientációs tanácsadáson keresztül a nemzetközi diáknapig különböző rendezvényeket szervezünk. Aktívan keressük a kapcsolatot az egyetemekkel, és arra is volt példa, hogy a kerületi vállalkozóknak hallgatók segítettek online stratégiájuk kialakításában.

Az önkormányzattal a tulajdonosi viszonyon túl mennyire szoros a kapcsolatotok?

Ha az önkormányzathoz vállalkozással kapcsolatos kérdés érkezik, akkor azt hozzánk továbbítják. Azért dolgozunk, hogy Józsefvárosban olyan kedvező gazdasági környezetet találjanak az itt induló vállalkozások, amely hosszú távon itt tartja őket. Szakmai tanácsadással, mikrohitelekkel, kedvező üzleti klíma kialakításával próbáljuk ellensúlyozni, hogy a központi régióban nem érhetőek el az EU-s pályázati források.