A FŐTÁV Nonprofit Zrt. 36%-os távhőpiaci részesedéssel az ország meghatározó távhőszolgáltató vállalata, jelenleg Budapest 23 kerületéből 19-ben biztosít szolgáltatást. A Társaság mintegy 3500 hőközpont üzemeltetését végzi a fővárosban, 240 ezer háztartást és 7 ezer üzleti, intézményi fogyasztót lát el hőenergiával.

A legfejlettebb távhőkultúrával rendelkező országokban, pl. Dániában, Finnországban jelenleg a negyedik generációs távhőrendszerek megvalósítása van napirenden.  Ezeknél a motiváció az energetikai veszteségek radikális csökkentése, a fenntarthatósági és a klímavédelmi szempontok preferálása, valamint az integrálódás a többi vezetékes energia (pl. villamos energia, földgáz stb.) okos rendszereivel.

A magyarországi és a budapesti távhő is a negyedik generációs távhőrendszerek irányába fejlődik. Ennek megfelelően a FŐTÁV kiemelt stratégiai céljai között szerepel a távhő zöldítése, a megújuló energia egyre nagyobb mértékű hasznosítása geotermikus kapacitások létesítésével és a hulladék alapú hőtermelés részarányának növelésével, valamint az ügyfélközpontú okos mérés, okos költségmegosztás fejlesztésének elősegítése.

Budapest levegőminősége, az élhető főváros közös ügyünk, ezért a FŐTÁV folyamatos fejlesztéseket végez annak érdekében, hogy a város legtöbb pontján elérhetővé váljon a távfűtés. A Kéménymentes belváros projektjének keretében megépített Erzsébet-hídi stratégiai tranzitvezeték hosszú távon hozzájárulhat, hogy a belvárosban akár tízezer lakás csatlakozzon a budapesti távhőrendszerhez, amellyel Budapest levegőtisztasága nagy mértékben javulna.

A budapesti távhőrendszerek jelenleg is már évi 227 ezer tonna CO2 kibocsátást takarítanak meg. A folyamatban lévő fejlesztések eredményeként további, akár 150-170 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátás maradna el évente. Ennek köszönhetően 25 millió átlagos fa, másként számolva 12 ezer hektárnyi erdő üvegházgáz-megkötő képességének megfelelő mennyiséggel csökkenne tovább a klímaterhelés.

A szmog mennyiségének, valamint az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése európai uniós célkitűzés, egyben a Nemzeti Energia Stratégia, valamint a budapesti klímastratégiának is szerves része.

Társaságunk a fenti törekvések és stratégiai fejlesztések kapcsán várja a pályázók ötleteit a Smart Budapest Ötletverseny keretében.

Engem is érdekel a verseny!