A Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesületet (FISE) még 1982-ben alapították akkor végzett iparművészek, hogy az oktatási intézmények védőszárnyai alól kikerülők ne érezzék elveszettnek magukat. A forma egyedi volt – de bevált –, és máig önállóan működik, fejlődik.

FISE

Alapítva: 1982 (1990-től Egyesület)

Tevékenység:fiatal iparművészeknek biztosít publicitást, bemutatkozási lehetőséget

Web: www.fise.hu

Sok művész kis helyen

Az egyesület létrehozott egy alkotóházat Mátranovákon, több tagot egyéni sikerekhez – például – külföldi önálló kiállításhoz juttatott, de azt is fontosnak tartják a vezetők, hogy többször rajtuk keresztül talál egymásra tervező és gyártó cég. Mascher Róbert elnök szerint sok szakma képviselői számára a FISE kiállítótere a legfontosabb bemutatkozási hely. A túljelentkezések miatt többször folyamodnak páros- önálló kiállításokhoz, ilyenkor a falakat egy képgrafikával, textilképekkel foglalkozó alkotónak ajánlják fel, a térben pedig valamely háromdimenziós műfaj képviselője állíthat ki. A FISE tagjai az egyesületre nemcsak mint szimbolikus közösségi térre gondolnak, hanem konkrét fizikai térre is. Galériájuk felett található társalgójukban rendezik a FISE EST című előadássorozatuk összejöveteleit, vezetőségi- és közgyűléseiket, de működött itt már angol nyelvi klub, rajzszakkör, kézműves foglalkozás, és persze többször farsangoztak is itt.

Design és egyéb történetek

Számtalan irányból meg lehet közelíteni az „art” és „craft” témát, állítja Mascher Róbert elnök, hozzátéve, hogy „akkor még nem is beszéltünk a design-ról, amelyre a FISE leginkább fókuszál.” Ettől függetlenül mindhárom területre érvényes, hogy egyéni, de a művészeti trendekhez illeszkedő stílusú, a szakma számára is minőségi alkotásokat hoznak létre. Az alkotónak az érvényesüléshez a tehetség mellett a művészeti tevékenység gyakorlatias, kissé üzleti elvű megközelítésére is szüksége lesz.

FISE-repülőgép

B-terv nélkül ne

A FISE azt javasolja a kezdőknek, hogy mielőtt belevágnak a kiszemelt tevékenységbe, készítsenek egy és ötéves üzleti tervet. „Ez elengedhetetlen. Továbbá tevékenységüket már a vállalkozás legelejétől pozícionálják, és olyan csatornákon keresztül közelítsék meg a vásárlókat, amivel hosszú távon is elégedettek lehetnek (pl. kézműves vagy designvásárból nemigen lehet bejutni a fontosabb galériákba vagy luxusmárkává átpozícionálni a vállalkozásunkat).” Azt is nagyon fontosnak tartják, hogy mindig legyen B terv is: „a hazai piac különösen kiszámíthatatlan, külföldön viszont rendkívül nagy a konkurencia.”

Előtérben az üzleti érdek

Az utóbbi években sokat változtak a tervezők igényei az egyesülettel kapcsolatban, foglalja össze a vezető. Míg korábban főleg kiállítási lehetőségek biztosításával, szakmai kirándulások szervezésével és pályázatfigyeléssel támogatták tagjaikat, addig mára az üzleti érdekek kerültek előtérbe. A FISE, korábbi tevékenységeit megtartva nyitott ez irányba is és három éve elkezdtek komolyabban foglalkozni a nemzetközi szakvásárokon való megjelenéssel (Tent London, Clerkenwell Design Week, Blickfang Wien, Designjunction). Továbbá olyan FISE- esteket szerveznek, ahol vállalkozási, marketing és jogi ismeretekkel kapcsolatos előadásokat, valamint workshopok-at tartanak a tagoknak. A 2014-es év fő attrakciója a szeptemberben debütáló, megújult weboldaluk, továbbá az art, craft és design kedvelői számára érdekes és naprakész blogot szerkesztenek, ahol a szakma fontos hazai és nemzetközi történéseiről számolnak be.


Studio of Young Desginers Assotiation – SYDA

Since: 1982 (as association since 1990)

Activity: provides publicity and visibility for young industrial artists and designers

Web: www.fise.hu

SYDA was founded in 1982 by recently graduated industrial designers, in order to provide a safe gathering point for those coming out from the educational institutions.