Harmadik alkalommal sikerült a Motiballnak a győztesek közé kerülnie a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány BE SMART startup versenyén. Az innovatív rehabilitációs segédeszköz jelenleg tesztelés alatt áll, és rövid időn belül megkezdődik a kisszériás gyártás. Kardos Bálinttal, a Motiball CEO és alapítójával a cég fejlődéséről, a kapcsolatépítésről és a jövőbeni tervekről beszélgettünk.

 width=

BVK: Mire használható a Motiball?

Kardos Bálint: A Motiball egy motiváció és játékosság elvére épülő kéz-kar mozgás rehabilitációs eszköz, amely otthon és kórházban is használható. A termékfejlesztés során számos területről vontunk be szakértőket, többek között orvosokat, fizioterápiás szakembereket, nővéreket, pszichológust. Így egy szakmailag megalapozott, mégis újszerű megoldás született, ami felkelti és fenntartja a használója motiváltságát. A termék személyre szabható és az egészségügyi szakember optimalizálhatja rajta a feladatokat a beteg számára.

BVK: Tavaly májusban a BVK mentoráltjaként bemutatkoztatok a Budapest-Vienna Interurban 2.0 konferencián, ami budapesti és bécsi startupoknak, befektetőknek, szakembereknek és önkormányzatoknak ad lehetőséget kapcsolatépítésre. Milyen előnyökkel járt számotokra a részvétel ezen az eseményen?

K. B: A konferencián kiállítóként jelentünk meg. Találkoztunk az egészségügyben, illetve az az osztrák egészségügyi piacon dolgozókkal, és befektetőkkel is. Sikerült egy olyan kapcsolathoz hozzájutnunk, ami segíthet a jövőben az osztrák piacra lépésben. A nemzetközi piacra lépés szerepel a terveink között, a termékünk az egész a világon használható, mivel mindenhol folytatnak egészségrehabilitációt. Az osztrák piaci jelenlét jó referencia lehetne a többi nyugati országban is.

BVK: A 4. BE SMART verseny győzteseként 2016 szeptemberében a IX. Szentpétervári Nemzetközi Innovációs Fórumon vettetek részt. Milyen tapasztalatokat szereztetek Oroszországban?

K. B.: A kiutazás előtt készítettünk egy orosz nyelvű bemutatkozó anyagot, ami igen hasznosnak bizonyult. Az orosz partnerekkel leginkább az anyanyelvükön lehet tárgyalni, ebben nagy segítségünkre volt a BVK által biztosított tolmács. Számos potenciális partnerrel találkoztunk, többek között egy száz egészségügyi szervezetet tömörítő egészségügyi klaszter vezetőjével is. B2B találkozókon is részt vettünk, tárgyaltuk befektetővel, potenciális üzleti összekötővel és egészségügyi termékek 3D nyomtatásával foglalkozó vállalkozóval. Ezenkívül tartalmas és részletes megbeszélést folytattunk Liudmila P. Filaretovayval, az egészségügyi rehabilitációval is foglalkozó Pavlov Intézet egyik igazgatónőjével, aki elismert nemzetközi szaktekintély. Továbbá felvettük a kapcsolatot három orosz egyetemmel, ahol valamilyen mérnöki, orvosi területen kutatás-fejlesztéssel, robotikával, 3D nyomtatással foglalkoznak.

 width=

BVK: Novemberben a BVK Startupok Éjszakája nevű rendezvényén jelentetek meg kiállítóként. Hozott-e számotokra hasznos, új ismeretségeket az esemény?

K. B.: A Startupok Éjszakáján megismerkedtünk Kardos Leventével, a Düsseldorfban dolgozó külgazdasági attaséval, aki nyitott az együttműködésre, illetve szívesen mutatna be magyar tervezőket, startupokat, vállalkozásokat a németországi piacon. Felvettük vele a kapcsolatot, több szálon is igyekszünk együttműködni.

BVK: Mi áll jelenleg a tevékenységetek fókuszában?

K. B.: Gyakorlatban, betegekkel teszteljük az eszközt, teljesen valós szituációban. Bár a fizioterápiás szakemberek már a jelenlegi állapotában is áldásukat adták rá, fontosnak tartom a tesztelést. Azt gondolom, hogy a betegek és az egészségi dolgozók tapasztalatai alapján kiderülhet olyasmi, amin még érdemes vagy szükséges fejleszteni, illetve jelentősen javíthatja a Motiball használhatóságát. Mindazonáltal szeretnénk, ha a következő 3-6 hónapban már elérhető lenne a termékünk a vásárlók számára. Egyelőre kis szériás gyártásban gondolkodunk, a nagyobb szériához az eladott termékekből származó bevétel visszaforgatása mellett finanszírozást szeretnénk bevonni. A terveink között szerepel egy közösségi finanszírozási kampány, és a nemzetközi piacon történő webes értékesítés.

BVK: A startupot a jól működő saját cégeddel párhuzamosan irányítod. Milyen kihívások és pluszokat ad Neked ez az innovatív vállalkozási forma?

K. B.: Azt a furcsa, ambivalens jelenséget tapasztalom, amikor az embernek kevesebb lehetősége van, akkor jobban tud élni velük. Amikor sok van, akkor egyrészt el kell dönteni, hogy melyikkel élünk, másrészt időnként nagyot kell lépünk, ami esetenként nehezebben megy. Pedig akár hibázva is, de előre kell lépni, amikor eljön az ideje. Úgy gondolom, hogy a vállalkozáshoz kell az a tudat, hogy az ember hibázhat. Éltem egy ideig Angliában, ahol magát a próbálkozást, az abból való tanulás, és az újrapróbálkozást is értéknek tekintik. Nem azért, mert nem kell eredményt elérni, hanem azért, mert ez a módja az eredmény elérésének.

BVK: A csapat irányításában, motiválásában mi jelent számodra komoly feladatot?

K. B.: Nagy kihívást jelent jó munkahelyet teremteni, és jól együtt dolgozni másokkal. Én szeretnék olyan lehetőségeket biztosítani a kollégáknak, amikkel én is elégedett lennék, és amiket motiválónak éreznék. A 1985 utáni generációt már nem a biztonság érdekli, hanem az, hogy milyen lehetőségei vannak, kap-e elég felelősséget. A saját fejlődésembe is fektetek energiát, mert azt gondolom, ezt kamatoztatni tudom a vállalkozás fejlesztésében. Több coach-al is konzultáltam, ők segítenek kívülről ránézni a helyzetre. Az ember a mókuskerékben nem mindig látja meg, hova kell helyezni a hangsúlyt, hogyan lehet előrelépni.

BVK: Hol lehet Veletek legközelebb személyesen találkozni?

K. B.: A Motiball a BVK 5. BE SMART startup versenyén egészségügyi innováció témában nyert díjat, így kiállítóként jelenünk meg a think.BDPST rendezvény kísérő eseményeként 2017. március 30-31-én megrendezendő Startup Corner-en.