A csúcstechnológia mellett a folyamatok fejlesztésére is érdemes figyelmet fordítani, különösen a kis- és középvállalkozások esetében, és ebben az oktatási intézmények is segíthetnek – vallja Prof. Dr. Heidrich Balázs, a Budapesti Gazdasági Egyetem rektora.

 width=

Bár az elmúlt évtizedek számos területen fellendülést hoztak, a magyar gazdaság versenyképessége érdekében tovább kell erősíteni a hazai kkv szektor teljesítményét. Kiemelendő, hogy a kkv szektor innovációs tevékenységénél nem csak a termékalapú, csúcstechnológiát érintő innováció támogatandó, hanem a számukra sokkal megvalósíthatóbb szervezet- és folyamatinnováció is.

Úgy gondolom, hogy Magyarország meghatározó üzleti egyetemeként az elmúlt évek munkájával sikerült bizonyítanunk: az oktatás tényleg tud tenni a vállalkozásokért. Szisztematikusan, tudományos módszerekkel kutatjuk a kkv szektort érintő legfontosabb kérdéseket, kutatásaink eredményeit pedig szakpolitikai ajánlások, elemzések és jó gyakorlatok formájában tesszük közzé.

Emellett az oktatási rendszerünkben is komolyan teszünk azért, hogy a hallgatók már az egyetemi évek alatt megismerjék a vállalkozások elvárásait, illetve a vállalkozói lét lehetőségeit. Arra bátorítjuk őket, hogy akarjanak vállalkozók lenni, ezért a gyakorlatorientált képzés mellett nagy hangsúlyt helyezünk az inspirációra és a szemléletformálásra, valamint az üzleti élet szereplőivel való szoros és valós együttműködésre is.

Ennek egyik jó példája a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvánnyal való együttműködés, melynek keretén belül erőforrásainkat közösen felhasználva rendszeresen szervezünk programokat, ahol tudásmegosztással és ösztönző példákkal segítjük a fiatalok vállalkozóvá válását és a hazai vállalkozói kultúra fejlesztését.