A Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) programjai között kiemelt szerepet tölt be a gyors növekedésű exportorientált innovatív kis- és középvállalkozások támogatása. A program prioritásai: a magyar medikai műszergyártó és szolgáltató ipar, ökológiai ipar és a MÁV Zrt. kkv beszállítói programja.

Az EU Innobarometer 2009-es beszámolója szerint az innováció az Unióban található cégek második leggyakoribb befektetési területe – a vállalkozások 50%-a költött erre, és az innovációba beruházók 63%-a növelte is az erre fordított összeget 2006-hoz képest. A cégek 57%-a folytat valamilyen innovációs tevékenységet, de nem tesz szert jelentős többletjövedelemre ennek révén. Azaz sokan többet költenek a fejlesztésre, mint amennyit nyernek rajta. Okai:
Kevés a gyakorlati és szakmaspecifikus oktatási anyag a kkv-szektorban.
A tudományos hálózatok, szakfolyóiratok, oktatási intézmények anyagai, esettanulmányai nem fordíthatók le közvetlenül a kisebb cégek napi gyakorlatára.
Ha van is innovációs gyakorlat, illetve kreativitásfejlesztés, az sokszor következetlen és rendszertelen, illetve hiányzik belőle az eredmények értékelése és hasznosítása.
A CREAX, Belgium, a Novitech Partner s.r.o., Szlovákia és az IQ ConsultinG Kft.,Magyarország fenti felismerés alapján keresték a válaszokat és dolgozták ki az InSuite projektet a Leonardo da Vinci Program támogatásával. A projekt eredményeinek magyarországi bevezetésében az IQ ConsultinG Kft. szakmai együttműködő partnere a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány.
Az InSuite elsődleges célja az innovációs gyakorlat előmozdítása, a meglévő gyakorlat hiányosságainak csökkentése Magyarországon és Szlovákiában egy Nyugat-Európában már bevált gyakorlati képzés adaptációja révén. A honosítandó tananyag a CREAX Innovation Suite elnevezésű tréning- és alkalmazáscsomagja, amely a Benelux-államokban nemcsak a nagyvállalatok között, hanem a kkv-szektorban is népszerű. A regionális sajátosságoknak megfelelő tartalmi és nyelvi adaptációt, valamint a képzési rendszer kialakítását a szlovák és a magyar partner cégek végzik.
Az on-line szolgáltatóközpont kiépítése révén az érdeklődő vállalkozások hozzáférhetnek a CREAX (Creation Suit web-alapú információs rendszer) innovációs galériájához, az egész világra kiterjedő szabadalmi-adatbázisához. Az adatbázisban (többek között) kategóriákat, funkciókat (megoldási módokat) lehet keresni. Az interdiszciplináris keresés és összehasonlítás révén egyszerűbben fejleszthetők a saját termékek és szolgáltatások.
A projekt a Nemzeti Innovációs Hivatal támogatását is élvezi, melynek fejlesztés alatt álló, június 30-ával elinduló „Kaleidoszkóp” rendszerét – melyben a KFI szektor szereplői (cégek, infrastruktúrák, projektek) kereshetően megjelennek – az InSuite jól kiegészíti, teljesebb képet adva a KFI szektorról.
A MÁV kkv beszállítói programjában jelenleg mintegy 500 hazai vállalat vesz részt. Az együttműködés során a kis- és középvállalkozások részletes ismereteket szerezhetnek a mintegy 120 milliárd forint értékű piactér beszerzési rendszeréről. Annak érdekében, hogy a tendereken induló magyar vállalatok versenyképessége javuljon a vasúttársaság és a BVK együttműködésében az InSuite program támogatást nyújt a vállalatok innovációs tevékenységének erősítésében.

További információ:
Gál Imre, Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány
Telefon: +36 30 487 3664

00

A Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány székházában 2012. május 9-én az InSuite projektről tartott sajtótájékoztató előadó résztvevői:
A képen balról jobbra: Vécsey Bánk ügyvezető, IQ ConsultinG Kft., Szabó István főosztályvezető, Nemzeti Innovációs Hivatal és Dr. Nagy Miklós ügyvezető igazgató, Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány.