Vállalkozó szelleműek-e a magyarok? A Kossuth Rádió Napközben című műsorának vendége volt Szalai Piroska, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Alapítvány kuratóriumi elnöke.

A műsorban Szalai Piroska elmondta, hogy Magyarországon a foglalkoztatottak kicsivel több mint 10%-a, 413.000 ember önfoglalkoztató az Eurostat pénteken kiadott, 2014. első negyedévére szóló foglalkoztatási adatai szerint. Ezzel Magyarország nem sokkal marad el az Európia Unió átlagától. Az elfogadott nemzetközi definíció szerint önfoglalkoztatónak számítanak azok a vállalkozók, akik tevékenyen részt vesznek a vállalkozásban, a régen „ szellemi szabadfoglalkozásúnak” hívott szakértők, orvosok, jogászok, művészek, valamint a kereskedők, kézművesek, gazdák stb.

Egy 2012-es OECD felmérés szerint a vállalkozások elfogadottsága Magyarországon közelében van az OECD átlagnak, a vállalkozások elutasítottsága pedig nálunk az egyik legkisebb az OECD országok közül – hasonlóan Japánhoz, Csehországhoz vagy Spanyolországhoz.

A vállalkozásfejlesztési képzésekkel kapcsolatban Szalai Piroska elmondta, hogy az önfoglalkoztatás két, jól elkülöníthető területet takar.  Egyrészről vannak a valódi vállalkozók, a valódi önfoglalkoztatók, a korábban már említettek,  másrészt pedig azok, akik a munkaerőpiacról nem akarván kiszorulni, utolsó próbálkozásaik egyikeként, esetleg átmenetileg, vállalkozóvá válnak. Ez utóbbi csoport számára nem a hitelek nyújtása a valódi segítség, hanem egy olyan képzési, mentorálási, tanácsadási tevékenység, amelyet gyakran a munkaügyi központokkal együttműködve kell végezni, és nem is illeszthető be a vállalkozásfejlesztés hagyományos fogalmába.

A Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány a kész elképzelésekkel, üzleti ötlettel rendelkező vállalkozóknak nyújt kedvezményes hiteleket és vállalkozásfejlesztési programokat. Jelenleg két olyan csoport van, akiknek a közalapítvány európai uniós pályázatok keretében vállalkozásfejlesztési programokat indított: a fiatal vállalkozók és az ún. arts and crafts szektor, azaz a kézművesek, iparművészek és alkalmazott képzőművészeti vállalkozások. Hosszabb távon a közalapítvány célja részt venni minél több hasonló projektben, hogy minél több féle célcsoportnak tudjon – a kedvezményes mikrohiteleken túl – olyan lehetőségeket biztosítani, amelyekkel eredményesebben vállalkozhatnak.

A beszélgetésben elhangzott mikrohitel programról és az ingyenes vállalkozásfejlesztési lehetőségekről érdeklődni a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítványnál lehet a +36 1 269 6869 telefonszámon vagy az info@bvk.hu e-mail címen.