A MagikMe csapata egy világviszonylatban egyedülálló játszótéri eszközcsaládot álmodott meg, melyen sérült és ép gyerekek közösen, az előbbiek kerekesszék nélkül is tudnak játszani. Az elsőként megvalósított játszóeszköz, a Pillangó már országszerte 10 játszótéren megtalálható. A 2016. év elején megrendezett 3. BE SMART startup verseny zsűrije társadalmi innovációért különdíjban részesítette a MagikMe Kft.-t. 

Magikme

„A vállalkozás célja a kora gyermekkori integráció elősegítése, és a többségi társadalom szemléletformálása a sérültekkel kapcsolatosan. Az általunk tervezett játszótéri eszközcsalád az akadálymentességet innovatív módon biztosítja az együttjátszásból eredő öröm megéléséhez”- nyilatkozta Harsányi Eszter, a MagikMe Kft. ügyvezetője.

A MagikMe a startup versenyen induló, főként IT fejlesztésekkel foglalkozó cégek között különlegességként jelent meg. „A versenyen több céllal indultunk el, egyrészt szerettünk volna visszajelzést kapni az üzleti modellünkről, emellett pedig fontosnak tartjuk, hogy minél szélesebb körhöz eljusson az általunk feltalált játszóeszközök híre, és azt, hogy az emberek megértsék, miért van szükség rájuk. A MagikMe üzleti és társadalmi vállalkozás egyben, a játékszerek hazai terjesztése mellett a hosszú távú célunk az európai piacra való belépés”- magyarázta az ügyvezető, hozzátéve, hogy a verseny során alkalma nyílt izraeli üzletemberekkel konzultálni, akiktől pozitív visszajelzést kapott a fejlesztéssel kapcsolatban.

A MagiKMe Kft.-t érintett szülők alapították, a csapatban designer, gyerekpszichológus, kommunikációs szakember, szervezetfejlesztő, pályázatíró és kreatív szakember dolgozik, időnként pedig gyógytornászokat, ergonómiai mérnököket és partnereket – hardware start-up, gyártó – vonnak be a bizonyos feladatok elvégzéséhez. Szakmai munkájukat kiegészíti a többéves, intenzív élettapasztalat, amelyet a sérült gyerekeikkel együtt élve szereztek.

 width=

A MagikMe stratégiai partnere az UNICEF Magyar bizottság. A cég által forgalmazott játékok megfelelnek az európai EN 1176 szabvány előírásainak, TÜV tanúsítvánnyal rendelkeznek, a gyártás Martonvásáron történik. A Pillangó egy négyágú libikóka, amelyen két sérült gyerek hason fekve, és két ép gyerek ülve játszhat közösen. Együtt hozhatják mozgásba a játékeszközt, és a középen található forgatós játékkal is közösen játszhatnak. A Pillangó az Auchan és a GE külföldi alapítványainak támogatásával valósult meg. Immár hat budapesti játszótéren használható, és idén tavasszal került átadásra Nagykanizsán, Hajdúböszörményben, Kisvárdán és Zalaegerszegen. Harsányi Eszter elmondta, hogy hamarosan kikerül a játszóterekre egy újabb integráló játék, a Bucka. Ez egy megemelt homokozó, ami más funkciókkal bír, mint a Pillangó.

„Ezekre a játszóeszközökre szükség van. Akinek nincs érintett gyereke, az talán nehezen érti meg, hogy miért fontos, hogy legyenek integráló játékok. Az a cél, hogy a szülők a sérült gyerekeket kihozzák a játszótérre, kilépjenek az izolációból, egy közösségbe kerülhessenek és érintkezzenek az ép gyerekekkel”- magyarázta az ügyvezető, és hozzátette, hogy nem elég, ha az esélyegyenlőség biztosítása céljából kitesznek egy rámpát a játszóterekre. „A következő fejlesztésünk egy háromüléses hinta, ami úgy lesz kialakítva, hogy a sérült gyerek mellé tudjon ülni az egészséges. A fizikai közelségre törekszünk, mivel úgy gondoljuk, ha a gyerekek fizikailag érintkeznek, akkor a falak kicsit könnyebben ledőlnek”- zárta gondolatait Harsányi Eszter.