Tegnap Budapesten lezajlott az első rangos nemzetközi startupkonferencia és díjátadó. A magyar kormány arra törekszik, hogy minél nagyobb piacot tegyen a magyar vállalkozók számára elérhetővé.

Összegyűlt a visegrádi országok startupvilágának krémje tegnap Budapesten, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) V4 EYES – Emerging Young EntrepreneurS című nemzetközi startupversenyen és konferencián A rendezvényen részt vettek a pozsonyi, a prágai és a varsói partnerek. A magyar V4-elnökség égisze alatt, a Visegrádi Alap támogatásával létrejött eseményen kihirdették a verseny győzteseit, és a résztvevők lehetőséget kaptak arra, hogy bemutassák ötleteiket a főként szakmai érdeklődők és befektetők előtt.

A rendezvény nyitóbeszédében Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminiszté­rium államtitkára kifejtette, arra törekednek, hogy a valós piaci igényekre reflektáló ötleteket, üzleti potenciállal rendelkező termékeket felvonultató tehetséges, innovatív vállalkozások számára perspektívát teremtsenek a régióban. A cél, hogy minél nagyobb piacot tegyenek számukra elérhetővé – tette hozzá. Bagdy Gábor, Budapest főpolgármester-helyettese hangsúlyozta: a főváros célja, hogy a budapesti gazdasági innovációt és a vállalkozói kedvet erősítse, és egy olyan felületet biztosítson, ahol a startupok a megfelelő partnerekre és támogatókra találhatnak. Felhívta a figyelmet, hogy az Economist magazin minden évben készít egy felmérést a legélhetőbb városokról. A legutóbbi listán Budapest a harminchatodik helyen végzett száznegyven városból, Kelet-Közép-Európát nézve pedig az első helyen áll, maga mögé utasítva Prágát, Pozsonyt és Varsót is. Ez is közrejátszik abban, hogy egy külföldi vállalat szívesen invesztál hazánkba, esetleg idehozza vállalkozását.

 width=
Fotó: Katona László

Szalai Piroska, a BVK kuratóriumi elnöke elmondta, hogy az Európai Unió versenyképességi indexe szerint mind a négy visegrádi ország mutatója az innovációban jóval uniós átlag feletti, ami stabil alapot jelent a későbbiekre. A versenyen győztes vállalkozások a Rendi (online takarításrendelés, magyar), a FactorEasy (menedzsmentszimuláció, cseh), a DemosPlay (gamification, e-citizens, lengyel) és a Feedbacker (vevőszolgálat-fejlesztés, szlovák) tanulmányi körutat nyert, mely során a fiatalok a négy főváros startup-ökoszisztémájával ismerkedhetnek meg és építhetnek kapcsolatokat. A négy nyertes közül a magyar már három hónappal ezelőtt elkezdett terjeszkedni Lengyelországban is, és ezt szeretné tovább bővíteni.

Különösen fontosak a nemzetközi kapcsolatok a vállalkozásoknál

A startup közönsége nyelvfüggetlen, sokkal nagyobb területen ér el vásárlókat, befektetőket, mint egy átlagos vállalkozás – mondta lapunknak Szalai Piroska, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) kuratóriumi elnöke.

– Mik az idei célkitűzéseik, és milyen eseményekkel készülnek még?

– Ebben az évben a négy nyertessel tanulmányutakra megyünk Prágába, Pozsonyba, Varsóba, majd itthon látjuk vendégül külföldi partnereinket. Ezenkívül Tel-Avivba is ellátogatunk. Kiemelném, hogy idén november 23-án lesz Magyarországon egy fontos rendezvény, a múzeumokhoz hasonlóan mi is szervezünk egy esti programot, a Startupok Éjszakáját. Itt meg szeretném jegyezni, hogy szeretettel várjuk az eseményre az ország lakosságát, akit érdekel az innováció és az üzleti élet. Fontos, hogy támogassuk a vállalkozó kedvű fiatalokat és lehetőséget biztosítsunk nekik a fejlődésre.

– Ha egy laikusnak el kellene magyaráznia, miért jó, ha egy startup külföldi elismerésben részesül, hogyan fogna hozzá?

– A startupok olyan vállalkozások, amelyek nemcsak innovatívak, de nem elég nekik a lokális – helyi – piac. Például egy kávézónak, amely a Duna partján üzemel, nem konkurenciája egy hasonló varsói reggelizőhely, mert nem hatnak egymásra semmilyen téren. A startup közönsége nyelvfüggetlen, sokkal nagyobb területen ér el vásárlókat, befektetőket, mint egy átlagos vállalkozás. Ebben segít a BVK a hazai fiatal vállalkozóknak.

– Milyen a kapcsolatuk a visegrádi négyek országaival?

– Rengeteget segítettek a nagykövetségek, illetve a tudománydiplomáciai főosztály is. A külügyminisztérium sokat foglalkozik a külgazdasággal, és egyre nyitottabb az innováció és vállalkozásfejlesztés irányába is. A főváros hozzáállása pedig példaértékű.

Forrás: Magyar Hírlap