Ígéretes magyar és közép-európai startupok részesültek elismerésben a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány versenyét követően. A gyors növekedésű vállalkozások rangsorában hazánk a harmadik helyen áll az unióban, mondta Szalai Piroska elnök. A rendezvényen többek között a jövő közlekedésével foglalkozó fejlesztéseket mutattak be.

 width=

A jövő közlekedési megoldásait felmutató hazai startupok is díjat kaptak a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) Startup Budapest Fórumán tegnap. Egyebek között a Pozi vezetője, Györgypál László vagy a ­BeeRidestól ­Bősze Botond, de a String ­Handbike vagy az Elektromega is a díjazottak között volt.

A Pozi egyik, a Széchenyi 2020 keretében is támogatott fejlesztése a közösségi adatszolgáltatáson alapuló parkolóhely-figyelő rendszer. A nagyvárosok forgalmának 30 százalékát a parkolóhelyet kereső autók adják, így ha egy okostelefonos alkalmazás egyenesen odavezeti a járművet az üres helyhez, máris csökken a zsúfoltság.

A Bee­Rides először Ferihegyen indította el autómegosztó szolgáltatását, amelynek lényege, hogy a külföldre távozó utasok gépkocsijait – megfelelő szerződéses feltételek és díjfizetés mellett – az ideérkezők kibérelhetik. A reptéri parkolódíjak egy hétre 6-10 ezer forint körül alakulnak, a BeeRidesra bízott megosztott gépkocsik ennél nagyobb bevételt hozhatnak. A magyar startup Ferihegy mellett már Németországban is megkezdte a szolgáltatását, Dortmund után Düsseldorfban kívánnak hasonló autókölcsönzőt nyitni.

A BVK ezúttal már a harmadik alkalommal rendezte meg a Startup Budapest Fórumot. A rendezvényen vették át okleveleiket a BVK 7. Be Smart start­up és a magyar V4-elnökség hivatalos szakmai programjának részeként rendezett V4 EYES 2.0 versenyeinek nyertesei. A 7. Be Smart-nyertesek Lisszabonban, Madridban és a think.BDPST-en mutatkozhatnak be. A V4 EYES-nyertesek a V4-országok fővárosaiban építhetnek kapcsolatokat, és megismerhetik a helyi startup-ökoszisztémát.

A legutóbbi Eurostat-felmérés szerint hazánk a harmadik helyen áll a gyors növekedésű vállalkozások arányát tekintve az unióban, egyre nő a komoly eredményeket felmutató ­startupok száma. A Közép-Magyarország régió a 2016-os foglalkoztatásnövekedési adatok alapján a 7. helyen áll – mondta a díjátadón ­Szalai Piroska, a BVK kuratóriumi elnöke. – Budapest vezetésének célja, hogy minél több ihletet és inspirációt nyújtson azon vállalkozó kedvű fiatalok számára, akik itt tanulnak, élnek, itt képzelik el a jövőjüket. Arra törekszünk, hogy fővárosunk Közép-Euró­pa innovációs központjává váljon – mondta Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes.

– A ­magyar V4-elnökség alatt célunk hozzájárulni ahhoz, hogy térségünk versenyképes Közép-Európaként erősödhessen tovább – vélekedett Varju Krisztina miniszteri biztos.

 width=

Egy nappal korábban rendezték meg a Rheinland Pitch on Danube címmel az egyik legnagyobb németországi startup­verseny elődöntőjét. A 2013-ban alapított verseny elődöntőinek négy Rajna menti metropolisz mellett első alkalommal Budapest adott otthont. A versenyen négy magyar startup: a Mindtech, a Pozi, a Potzak és a ­Hanor mérkőzött meg egymással. A júniusi düsseldorfi döntőbe a Pozi jutott a beltéri gyártáslogisztikai pozicionáló rendszerével. A németországi döntő kiváló lehetőségeket biztosít a vállalkozásoknak arra, hogy kapcsolatokat építsenek német döntéshozókkal, és megismerjék a német startup-ökoszisztémát.

– A Rhein­land Pitch on Danube a BVK Startup Budapest Tavasz rendezvénysorozat része, és a think.BDPST kísérőrendezvénye ugyanúgy, mint a csütörtöki ­Startup Expo, amelyen tíz, a jövő közlekedése témájában dolgozó hazai start­up állít ki – mondta el Szalai Piroska.

Forrás: Magyar Idők