A fővárosban is folyamatosan javulnak a foglalkoztatási mutatók 2010 óta

Budapest és a kerületek fejlődéséről, a gazdaságfejlesztés eredményeiről és további lehetőségei­ről szólt a Gazdaságélénkítés Budapesten és a kerületekben című kerekasztal-beszélgetés, amellyel az immáron 25 éves Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány tegnap megnyitotta a Wekerle–Mikó-sátor programjait a 29. Bálványosi Szabadegyetemen. Itt megtudhattuk: 2017-ben a fővárosban a munkanélküliségi ráta 2,9 százalékra csökkent, ami a hét évvel korábbi 9,2 százalékos érték harmada sincs már.

 width=

A fővárosi vállalkozásfejlesztés Budapest és az egyes kerületek sajátságaihoz igazodó programjaival az elmúlt időszakban számos sikertörténet születésénél bábáskodott. A személyre szabott és a fővárosi önkormányzattal együttműködve tető alá hozott projektek a gazdasági fejlődés adta lehetőségeket kihasználva jó példaként szolgálhatnak akár a határon túli kis- és közepes vállalkozások számára is. A Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) programjain az utóbbi három évben több mint tizenötezer ember vett részt.

Ahogy hazánkban, úgy Budapesten is 2010 óta folyamatosan javulnak a foglalkoztatási mutatók: a fővárosban 2017-ben 134 ezerrel dolgoztak többen, mint hét évvel korábban: ez a múlt évben 835 ezer főt jelentett, közülük 437 ezer férfit és 398 ezer nőt. 2017-ben a munkanélküliségi ráta 2,9 százalékra csökkent, ami a hét évvel korábbi 9,2 százalékos érték harmada sincs már– ismertette a legfrissebb statisztikákat Szalai Piroska, a BVK kuratóriumi elnöke.

Borbély Lénárd csepeli polgármester elmondta, hogy kerületük speciá­lis ipari helyzetének köszönhetően hatalmas szakmai tudást halmozott fel. Büszkék arra, hogy a Bubit is itt gyártják, amely ma már országszerte méltán híres brand. Változatlanul hatékony az együttműködés a fővárosi önkormányzattal, és rendszeresen sok pénzt fordítanak többek között útépítésre, az infrastruktúra fejlesztésére.

Karsay Ferenc, Budafok-Tétény polgármestere azt hangsúlyozta: ­alapvetően a pezsgő és a bor kapcsán híres a kerület, mint egyfajta borrégió, amely az Osztrák–Magyar Monarchia óta kvázi kereskedelmi központi szerepet is betölt. Természetesen alapfeladatnak tartják a vállalkozások megsegítését: több mint félszáz vállalkozással sikerült stratégiai partnerségi kapcsolatot már tető alá hozni – fűzte hozzá.

 width=

Józsefváros fejlesztésében nagy szerepe van annak, hogy a kerület egyetemváros is, s az egyetemek az innováció kiinduló pontjai tudnak lenni – mutatott rá előadásában Egry Attila, Józsefváros alpolgármestere.

Elmondta: kerületükben van a központja a Semmelweis Egyetemnek, de ugyancsak a Józsefvároshoz tartozik a Pázmány Péter Egyetem Informatikai Kara és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem központja. A BVK-val együttműködve alakították ki a Józsefvárosi mikrovállalkozások kamattámogatási programját, amelynek lényege, hogy a kerületi vállalkozások által, a BVK-tól igényelt mikrohitelek kamataihoz támogatást nyújt az önkormányzat.

Forrás: Magyar Idők