Az innovatív megoldást fejlesztő fiatalok sokak életminőségét javíthatják. 

A nemzetközi startup-ökoszisztéma kiemelkedő helyszínein is bemutatkoznak a hazai díjnyertes startup vállalkozások a következő hetekben. A Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány versenyén nyertes cégek olyan innovatív megoldásokkal jelentkeznek mind Magyarországon, mind a nemzetközi színtéren, amelyek akár a krónikus betegek életminőségét is javíthatják.

 width=

A magyarországi startup-ökoszisztéma bemutatására szervezett a minap fórumot a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK). A rendezvényen bemutatkozó fiatal innovatív vállalkozások nemcsak hazánkban, hanem a nemzetközi porondon is kiváló eredményeket érnek el; ma már elképzelhetetlen, hogy a magyar fiatalok kimaradjanak a rangos külföldi startupversenyekről. Szalai Piroska, a BVK kuratóriumi elnöke az alapítvány Be Smart programjával kapcsolatban arról beszélt, hogy az innovatív startupoknak nyújtanak bemutatkozási lehetőséget a világ olyan nagyvárosaiban, amelyek rendkívül erős startup-ökoszisztémával rendelkeznek, így megkülönböztetett figyelmet szánnak a hazai vállalkozóknak is.

A kuratóriumi elnök felidézte: nélkülözhetetlen, hogy az innovatív fiatal magyarországi vállalkozók belföldön és külföldön egyaránt bemutatkozhassanak. Ennek érdekében a BVK már két éve szervez nemzetközi megjelenéseket, a hazai startupok iránt pedig kiemelkedő az érdeklődés. Június végén Düsseldorfban mutatkozhatnak be az e-healt témakörben tevékenykedő vállalatok, augusztus végén pedig az IT, valamint a kreatívipar és a zöldgazdaság kategóriában várják a fia­talokat a V4 EYES nemzetközi startupversenyére. A nemzetközi közegben a BVK 6. Be Smart verseny nyertesei mutatkozhatnak be, amelynek szervezését a közalapítvány mellett a Dublini Nagykövetség és a Düsseldorfi Magyar Főkonzulátus közösen támogatta.

 width=

A 6. Be Smart verseny 11 díjazottja már maradandót alkotott az orvosi segédeszközök, a szolgáltatások és az informatikai megoldások területén. A vakoknak és gyengénlátóknak kínál megoldást az EVA. A cég által fejlesztett okosszemüveg szoftvere mesterséges intelligenciaként feldolgozza viselője vizuális környezetét és arról élőbeszédben ad visszajelzést. A szemüveg kompatibilis több SmartCity megoldással és biztonságos navigációs szolgáltatást is nyújt a vakok és gyengénlátók számára.

A bezártságszindrómás betegeknek kínál innovatív megoldást a Mindtech okostelefon alkalmazása, amely az innovatív applikációnak köszönhetően az interaktív kommunikációt, a szórakozást és a kognitív funkciók fejlesztését teszi lehetővé a betegek számára. Korábban már bemutattuk a Motiballt, amely hatékony eszköz a stroke és más neurológiai betegség vagy egyéb egészségügyi probléma okán kialakult mozgásszervi probléma kezelésére. A fejlesztés elősegíti a páciensek motivációját, valamint egyszerre fejleszti őket fizikai, lelki és szellemi síkon.

A települések, különböző látványosságok megismertetése terén is elismerést kaptak az innovatív hazai cégek. A PocketGuide egy GPS-alapú, hangvezérelt városnéző alkalmazás. Segítségével úgy sétálhatunk egy városban, mintha idegenvezető kísérne minket. A telefon elmeséli a látnivalók történetét, és ha kell, elirányít a következő látványossághoz. A Route4U fejlesztése egy kereshető és tervezhető akadálymentességi térkép, amely az akadálymentesség szintje szerint színezett helyek mellett a közösség által automatikusan naprakészen tartható járdaadatokat is tartalmaz.

Szintén ebbe a kategóriába tartozik a dróntechnológiát meglovagoló fejlesztés, a DronelQ, amely ultrahangos és 3D-s városmodellek készítését teszi lehetővé drónokkal. A térképek sok területen nagy hatékonysággal használhatók, a többi között a városfejlesztésben, a katasztrófavédelemben és a környezetvédelemben. A Miutcánk pedig olyan lokális, közösségi oldal és sharing economy platform, ahol az egymáshoz közel élő emberek megismerhetik egymást és bizalmat építenek.

Forrás: Magyar Idők