A marketing terv nem csupán egy újabb dokumentum a vállalkozások számára, hanem az üzleti siker egyik alapvető eszköze. 

A megfelelő stratégia kialakítása nélkül a vállalatok gyakran találják magukat versenyhátrányban, amely hosszú távon fenntarthatatlanná válhat. Sajnos azonban sok vállalkozás nem ismeri fel ezen eszköz jelentőségét, és a nem megfelelő ügyfélszerzési technikák miatt előbb vagy utóbb csődbe mennek. 

Egy jól kidolgozott marketing terv tehát nem luxus, hanem létfontosságú a piacon való fennmaradáshoz.

De vajon mi az a marketing terv és milyen részei vannak?

Mi az a marketing terv?

A marketing terv egy stratégiai dokumentum, amely egy vállalkozás vagy szervezet ügyfélszerzési céljait, stratégiáit és tevékenységeit írja le egy adott időszakra (általában 1-3 évre) vonatkozóan. 

A terv célja, hogy egyértelműen meghatározza: 

  • hogyan fogja a vállalkozás elérni célpiacát és célközönségét, 
  • hogyan kívánja meggyőzni a fogyasztókat termékei vagy szolgáltatásai hasznáról, 
  • és milyen eszközökkel fogja mindezt megvalósítani. 

A marketing terv jelentősége abban rejlik, hogy irányt mutat a vállalkozásnak, segít az erőforrások hatékony elosztásában, és lehetővé teszi a marketing erőfeszítések mérését és értékelését. 

Az ügyfélszerzésben a marketing tervek segíthetnek.

Ezen felül biztosítja, hogy az összes marketing tevékenység összhangban legyen a vállalkozás általános céljaival és stratégiájával.

Milyen részekből tevődik össze?

Milyen részekből állnak össze a működő marketing tervek?

Fontos leszögezni, hogy a marketing terv felépítése és tartalma az adott vállalkozás, iparág vagy projekt sajátosságai alapján változhat. Ugyanakkor vannak bizonyos alapvető elemei, amelyek megtalálhatók a legtöbb marketing tervben. Ezek a következők:

Bevezetés: Egy rövid összefoglalója a marketing terv főbb pontjainak, amelyek a dokumentum további részében részletesen ismertetésre kerülnek.

Piacelemzés: Leírja a vállalkozás jelenlegi helyzetét, beleértve a piaci trendeket, a versenytársakat, az erősségeket és gyengeségeket, valamint a lehetőségeket és veszélyeket (pl.: SWOT-analízis).

Célok és célkitűzések: Meghatározza a marketingeszközökkel elérni kívánt konkrét célokat és a mérhető célkitűzéseket.

Célpiac meghatározása: Azonosítja és elemzi azt a célközönséget, amelynek a vállalkozás a termékét vagy szolgáltatását kínálja.

Pozicionálás: Meghatározza, hogyan kívánja a vállalkozás megkülönböztetni magát a versenytársaktól az ügyfelek szemében.

Marketing stratégia: Leírja a termék, ár, elhelyezés (disztribúció) és promóció (kommunikáció) területén alkalmazott stratégiákat (gyakran emlegetik a „4P„-ként).

Kivitelezési terv: Részletezi a konkrét tevékenységeket, lépéseket és időkereteket, amelyeket a vállalkozás követ a marketing stratégia megvalósításához.

Költségvetés: Áttekintést ad a marketing terv megvalósításához szükséges költségvetésről és az elvárt megtérülésről (ROI).

Mérés és értékelés: Milyen módszerekkel és eszközökkel fogja a vállalkozás mérni a marketing tevékenységeinek hatékonyságát és hatását.

Összegzés és következtetések: Röviden összefoglalja a terv főbb pontjait és a vállalkozás további lépéseit.

A fentiek alapján egy elkészült, jól strukturált marketing terv lehetővé teszi egy vállalkozás számára, hogy rendszerezetten és hatékonyan közelítse meg a piacot, miközben folyamatosan mérheti és finomíthatja stratégiáját a változó körülmények szerint.

Segítség a marketing tervhez

Bár a marketing tervet mindenkinek magának kell elkészítenie, sajnos igen könnyen túlterheltté válhat az, aki még sosem készített hasonlót.

Ha úgy érezzük, hogy ebben a cipőben járunk, érdemes lehet tapasztaltabbak segítségét kérni, akik már előrébb vannak a folyamatban, vagy esetleg képesek a célközönség fejével gondolkodni, hiszen ők pontosan meg tudják határozni, hogy milyen adatokat kell mindenképpen szemléltetni.

A marketing terv készítésében érintett budapesti vállalkozóknak személyes konzultáció biztosításával segítséget nyújt a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány. Jelentkezni az info@bvk.hu címen lehet.