Az emberi szükségletek és azok kielégítése az üzleti és marketing világban alapvető fontosságú. 

Vajon:

 • miként befolyásolják az emberi szükségletek az üzleti és marketing stratégiákat,
 • hogyan segíthetnek a vállalkozásoknak a fogyasztói lojalitás kialakításában,
 • és milyen eszközt használhatunk az egyre fokozottabb piaci versenyben?

Az emberek legfőbb igényeinek megértése és kielégítése kulcsszerepet játszik a vállalkozások sikerében és a hosszú távú ügyfélkapcsolatok kialakításában.

Ahhoz, hogy ezt megfelelően átlássuk, meg kell ismerkednünk Abraham Maslow pszichológus nevével.

Maslow szükséglethierarchiája

Az Abraham Maslow által kidolgozott szükségletek hierarchiája, vagy más néven a Maslow-piramis, az üzleti világban is meghatározó szerepet játszik. 

A business szektorban az egyének fiziológiai, biztonsági, társas, önbecsülési és önmegvalósítási igényei közötti egyensúly megtartása kulcsfontosságú:

 • a munkavállalók elkötelezettségének és hatékonyságának növeléséhez,
 • az új ügyfelek figyelmének felkeltéséhez és vásárlóvá alakításához,
 • a meglévő ügyfelek maximális kiszolgálásához és elégedettségének eléréséhez.

Ez a modell segít megérteni az emberek motivációját és szükségleteit, amelyek kulcsszerepet játszanak mind a munkahelyi teljesítményben és elégedettségben, mind az ügyfélszerzésben egyaránt.

De vajon hogyan alkalmazható a Maslow szükségletpiramis üzleti kontextusban, és hogyan segíthet az üzleti vezetőknek jobban megérteni és támogatni munkavállalóik motivációját és teljesítményét — vagy éppen az ügyfélszerzést?

A Maslow-piramis magyarázata: Mi az a Maslow szükségletpiramis?

Az üzleti szférában tehát a vállalkozások elsődleges célja az emberek — a potenciális ügyfelek vagy saját alkalmazottak — szükségleteinek és vágyainak kielégítése. 

Ezek a szükségletek széles skálán mozognak, kezdve a fiziológiai igényektől, mint az élelem és a szállás, egészen a magasabb szintű szociális és önbecsülési igényekig. 

A különböző cégeknek arra kell törekedniük, hogy termékeik és szolgáltatásaik kielégítsék ezeket a szükségleteket, és hozzájáruljanak az emberek életminőségének javításához.

Hasonló a helyzet marketing téren is — ezen a piacon is az emberek szükségleteinek és vágyainak mélyebb megértése a cél, hiszen így sokkal hatékonyabbá válhat a piaci pozícionálás és a célközönség meghatározása, kiszolgálása. 

A vállalkozóknak tehát fel kell ismerniük, hogy az emberek nem csak termékeket és szolgáltatásokat keresnek, hanem megoldásokat a problémáikra és olyan élményeket, amelyek kielégítik szükségleteiket és vágyaikat.

És itt jön a képbe a Maslow-piramis magyarázata, illetve a Maslow-piramis 5 szintje.

Maslow-piramis 5 szintje

A Maslow szükségletpiramis 5 szintje

Az Abraham Maslow által kidolgozott Maslow-piramis öt szintből áll, melyek az emberi szükségletek hierarchiáját reprezentálják. 

 • Az alsó, vagy legelső szinten találhatók a fiziológiai szükségletek, mint az élelem, víz és alvás. 
 • Az ezeket követő szint a biztonság szükségleteivel foglalkozik, például a munkahelyi biztonság és a pénzügyi stabilitás. 
 • A harmadik szint a társas szükségletek, amelyek a kapcsolatok, barátságok és szeretet iránti igényeket tartalmazzák.
 • A negyedik szint az önbecsülés szükségleteivel foglalkozik, ideértve az önbizalmat, az elismerést és a siker iránti vágyat. 
 • Az ötödik és legmagasabb szint pedig az önmegvalósítás szükségleteit jelenti, amelyek az egyén kreativitására, potenciáljának teljes kiaknázására és életcéljainak elérésére irányulnak. 

A Maslow-piramis ezen szintjei egy hierarchiát alkotnak, melyben az alacsonyabb szintű szükségletek kielégítése előzi meg a magasabb szintűek kielégítését.

Ez a modell azért nagyszerű, mert egy nagyon komplex koncepciót — az emberi működést — írja le 5 egyszerű pontban. 

Pontosabban 7 egyszerű pontban, Maslow ugyanis később korrigálta művét, és további két elemmel egészítette ki azt.

A Maslow-piramis 7 szintje

Maslow későbbi munkájában kibővítette az eredeti 5 szintű piramist, amelyek a következők:

 • Fiziológiai szükségletek: Az élelem, víz, alvás, testi komfort és az alapvető biológiai szükségletek.
 • Biztonsági szükségletek: A munkahelyi biztonság, egészségügyi védelem, anyagi stabilitás és egyéb biztonsági szükségletek.
 • Társas szükségletek: Az emberi kapcsolatok, közösség, barátság és szeretet iránti igények.
 • Önbecsülés szükségletei: Az önbecsülés, elismerés és siker iránti igények.
 • Kognitív szükségletek: A tudás megszerzése, tanulás és a kíváncsiság kielégítése.
 • Esztétikai szükségletek: Az esztétikai szépség iránti igények, művészet, zene és esztétikai élvezetek.
 • Önmegvalósítás szükségletei: Az egyén kreativitása, önkifejezése, életcéljainak elérése és személyes fejlődése.

A kibővített Maslow-féle piramis azt mutatja, hogy az emberi szükségletek sokféle területet ölelnek fel, és az egyén motivációját és elégedettségét számos különböző módon lehet kielégíteni. 

Az eredeti 5 szintű hierarchia továbbra is az egyik legismertebb és leggyakrabban alkalmazott változat, de ez a 7 szintű piramis segíthet mélyebben megérteni az emberi szükségletek komplexitását.

A Maslow-féle szükségletpiramis gyakorlatba ültetése

Amennyiben szeretnéd kideríteni, hogy miként gondolkodnak az ügyfeleid, milyen problémákkal találkoznak a mindennapokban, mely szintet tartják a legfontosabbnak a Maslow-piramisban, érdemes lehet profikat bevonni, hiszen ha nem határozod meg jól a célközönségedet, az bizony jelentős bevételkiesést, hosszabb távon akár csődöt is jelenthet.

A Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány minden olyan vállalkozásnak segít, aki rendelkezik egy innovatív ötlettel, mikrofinanszírozással foglalkozik, Budapesten tevékenykedik vagy a városfejlesztést jelölte ki fő küldetéséül. Amennyiben ezek valamelyike igaz rád, fordulj hozzánk bátran segítségért!

Kérdésed van? Nyugodtan keress minket telefonon (+36 1 268 1800), vagy írj az info@bvk.hu címre!