Budapest, 2014. április 16. – Az i. e. SMART európai uniós projekt keretében kedden a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) nemzetközi konferenciát tartott, amelyen hat közép-európai ország szakértői bemutatták a fiatalok vállalkozásainak indítását és a már meglévő vállalkozásaik működtetését támogató innovatív módszereket és technikákat. A projekt vezetés részéről Stuart Simpson a bécsi Europa Büro képviselője elismerően nyilatkozott a BVK elmúlt fél éves munkájáról, gratulált a minden elvárást felülmúlóan létrehozott kompetencia-központ hálózathoz Budapest régiójában. Szalai Piroska a Közalapítvány kuratóriumi elnöke elmondta: a kkv-k a hazai GDP több mint felét adják, és a munkavállalók közel háromnegyedét foglalkoztatják. Ezért Európa és Magyarország gazdasága is elképzelhetetlen a kkv-k, különösen a fiatal vállalkozók dinamizmusa nélkül.

j_kp1.JPG

Szalai Piroska előadásában a kis- és középvállalkozások fejlesztésének, különösen a fiatal vállalkozók támogatásának fontosságát hangsúlyozta. A GDP 56 százaléka 2011-ben a kkv szektornak volt köszönhető és a foglalkoztatottak 74 százaléka dolgozott náluk. Úgy vélekedett, hogy az előttünk álló egyik legnagyobb kihívás az, hogy hogyan lehet egyszerre a foglalkoztatást bővíteni és a demográfiai problémákban is előrelépni. A fiatalok foglalkoztatási rátájáról szólva elmondta, hogy Magyarországon már a válság előtt elkezdődött a csökkenés, de az elmúlt két-három évben ezt sikerült megállítani, és már közelíteni tudtunk az európai átlaghoz.

Stuart Simpson köszönetét fejezte ki a Közalapítványnak és a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolának a kimagasló teljesítményükért. Gratulált  az i.e. SMART magyarországi megvalósításához, a budapesti és az ország fiatal vállalkozóiért tett szakmai és emberi erőfeszítésekhez, továbbá a SMART Pontok Közalapítványnak köszönhető, csak hazánkban tapasztalt sokasodásához. Kiemelte, hogy a projekt decemberi lezárása után is számít az érintett európai régiók, így a Főváros együttműködésére is a kreatív ipar, a zöld gazdaság és az IKT üzleti környezetének fejlesztésében.

Szalai Piroska és Stuart Simpson előadásai után a délelőtti szekcióban bemutatásra került a magyar partnerek eddigi tevékenysége, továbbá az általuk kifejlesztett innovatív képzés módszertana. Délután a start-upok számára olyan fontos témákban kezdődtek szakmai műhelybeszélgetések, mint az online marketing, a hírnévmenedzsment és a vállalkozói etika.

2_megnyito_Szalai_Simpson.jpg

Szekeres György projektmenedzser és Szolnoki Szabolcs Budapest SMART Pont vezető a Közalapítvány okospontjának tevékenységről és a képzés módszertani felépítéséről tartottak előadást. Elmondták, hogy a projekt célcsoportját azok a 35 év alatti fiatalok jelentik, akik lehetőleg (de nem kizárólag) a kreatív iparágak, a zöld gazdaság és az infokommunikációs ágazat területén kívánják megvalósítani vállalkozási ötletüket, vagy már létező vállalkozásokkal rendelkeznek. A Közalapítványnak minden elvárást felülmúlva már fél év után négy SMART Pontja van, emellett a magyar projektpartner, a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola is létrehozta saját okospontját campusán.

Ezt követően Nagy Dániel, a Dunakanyar SMART Pont vezetője bemutatta a decemberben megnyitott harmadik kompetencia-központ eddigi eredményeit. A módszertan iránti hazai érdeklődés folyamatosan nő mind a fiatalok, mind szakmai szervezetek részéről. A közeljövőben több, SMART módszertannal működő okospont létrehozása várható az ország különböző pontjain.

image.jpg

E. dr. Szilágyi Enikő projektmenedzser prezentációt tartott a SMART verseny keretében kiválasztott legjobb pályázók felkészítéséről.  A nyertesek részt vehetnek a májusban megrendezésre kerülő egy hetes nemzetközi SMART Campus tréningen.

A BKF tudományos rektorhelyettese, Dr. Kiss Ferenc a Főiskola campusának okospontját és tevékenységüket ismertette.

A délutáni szakmai műhelybeszélgetéseken Német János online marketing szakértő, a FIVOSZ Csongrád megyei elnöke és Szente Balázs PR szakember a résztvevőkkel közösen a kkv-k és start-up-ok láthatóságának növelését szolgáló technikákat és eszközöket vették górcső alá. Ezután dr. Makkos-Káldi Judit az Europa Büro munkatársa és E. dr. Szilágyi Enikő Tóth Józseffel, az Érme Üzleti Hálózat kuratóriumi elnökével az üzleti modellek, a vállalkozói életciklusok és az üzleti etika témakörében tartottak interaktív szemináriumot.

image.jpg

A Budapest SMART Pont a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Alapítvány székhelyén, a 1072 Budapest, Rákóczi út. 18. alatt található.

További információk: www.iesmarthungary.netwww.facebook.com/iesmarthungary

A projekt a CENTRAL EUROPE PROGRAMON keresztül az ERFA társfinanszírozásával valósul meg. 

i.e_smart_-smarttal (1)