Mikrovállalkozások termelik a magyar versenyszférabeli GDP 20 százalékát, de a pénzügyi szolgáltatások és vállalkozásbarát környezet kialakítása terén további fejlődésre van szükség. A non-profit finanszírozás és az együttműködések kialakítása megoldás lehet, de fontos, hogy gazdaságilag életképes projektek kapjanak segítséget.

Gazdaságélénkítő és munkahelyteremtő non-profit mikrofinanszírozás címmel tartott konferenciát a Magyar Mikrofinanszírozási Hálózat (MMH) és a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) az első Európai Mikrofinanszírozási Nap alkalmából kedden. A Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter fővédnökségével rendezett konferencia célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a mikrofinanszírozás jelentőségére a munkahelyteremtésben és a gazdaságfejlesztésben.

Budapest egyre jobb helyen áll

Dr. Bagdy Gábor, Budapest Főváros főpolgármester-helyettese elmondta, hogy Budapest az utóbbi években dinamikus fejlődésen ment keresztül, Európa és a világ összehasonlító listáin egyre jobb helyen áll, de a pénzügyi szolgáltatások és vállalkozásbarát környezet kialakítása terén további fejlődésre van szükség. Előadásában Szalai Piroska, a BVK kuratóriumi elnöke kiemelte, hogy a mikrovállalkozások jelentős szerepet töltenek be a gazdaságban, hiszenhazánkban a versenyszférában foglalkoztatottak 38 százaléka mikrovállalkozásokban dolgozik,ami 9 százalékkal magasabb az unió átlagánál. Emellett itt termelődik a magyar versenyszférabeli GDP 20 százaléka.

 width=

Európa és a világ összehasonlító listáin egyre jobb helyen áll Budapest

Forrás: AFP/Philippe Huguen

Életképes programokat kell támogatni

Karsai Tamás gazdaságfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár ismertette az operatív programok újdonságait, és hangsúlyozta, hogy a kormány stratégiai partnernek tekinti a hazai kkv-kat, rájuk kívánja építeni a foglalkoztatás bővítését és a gazdaság felpörgetését.

Kerekes György, a Századvég Gazdaságkutató igazgatója a mikrovállalkozók motivációiról és társadalmi szerepéről beszélt. A gazdaságkutató szerintleginkább a jogi és menedzsment ismeretek, a tőke és a kapcsolatok hiánya okoz gondot ezeknek a vállalkozásoknak,amire megoldást jelent a képzés, a non-profit finanszírozás és az együttműködések kialakítása.

Dr. Nyikos Györgyi egyetemi docens hangsúlyozta, hogy a pénzügyi eszközök, azaz a visszatérítendő támogatások alkalmazásánál fontos, hogy a gazdaságilag életképes projektek kapjanak segítséget. Zárásként három magyar mikrofinanszírozó szervezet mutatta be új programját: a Budapest Mikrohitel Programot, a Székesfehérvári Kamattámogatási Programot és a Zalaegerszegi Kamattámogatási Programot.

Forrás: uzletresz.hu