Tófalvi Renáta egy kisgyermekek korai fejlesztésével foglalkozó központot vezet az Üllői úton, amihez 2018 végén 10 millió forintos hitelt vett fel a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítványtól. Nem mindennapi hivatásáról és a vállalkozás építéséről beszélgettünk vele.

 width=

Hogyan kezdtél el gyerekekkel foglalkozni?

A Pető Intézetben a világszinten is egyedülálló konduktorképzést végeztem el, és éveken keresztül ott is dolgoztam, majd Ausztriában folytattam ezt a szakmát. Időközben számos kiegészítő képzésen vettem részt, amelyek között néhány napos és több hónapos tanfolyamok is voltak.

Milyen korosztállyal dolgozol?

A hagyományos korai fejlesztés a 0-3 éves korcsoporttal foglalkozik, de nálunk a 4-6 éveseket is fogadjuk. Nem feltétlenül sérült gyerekekről beszélünk, hanem olyanokról, akiknek például koordinációs zavaraik vannak, vagy a domináns kezük használata nem alakult ki időben. Ezek a problémák a beilleszkedésben és a tanulásban is nehézségeket jelenthetnek számukra, így érdemes a korai fejlesztéssel foglalkozni.

Szerencsére egyre több szülő ismeri meg ezt a lehetőséget, és ha azt látják, hogy a gyerekük valamiben nem fejlődik a korának megfelelően, akkor szakemberhez fordulnak. Nálunk minden esetben állapotfelméréssel kezdődik a közös munka, majd egyénileg vagy kis csoportokban foglalkozunk a gyerekekkel.

Miért vágtál bele a magánpraxisba?

Amikor visszajöttem Magyarországra, először egy állami fenntartású intézményben is dolgoztam, majd megfelelő piackutatást követően, 3 hónap múlva elindítottam a saját vállalkozásomat is. Idővel viszont az utóbbi annyira beindult, hogy ma már csak ezzel foglalkozom. Az időbeosztásban is sokat segít, hogy nem kell ingáznom a lakásomhoz közeli, pesti terem és a budai munkahely között.

 width=

A foglalkoztató teremnek otthont adó helyiséget miért érezted fontosnak megvásárolni?

A helyet korábban egy magánszemélytől béreltem, de komoly korlátot jelentett, hogy így nem tudtam másokat bevonni, hiszen tovább-bérlésre nem volt lehetőség. Ma már több társszakma képviselőivel is együtt tudunk dolgozni úgy, hogy mindenki a saját egyéni vállalkozását viszi.

Hogyan találtál rá a BVK nyújtotta lehetőségre?

Mivel KATÁ-s vállalkozó vagyok, a banki hitellehetőségek erősen korlátozottak. Egy online keresés dobta fel a lehetőséget, hogy a BVK-nál ez nem jelent akadályt.

Könnyen ment a hitelfelvétel?

Minden bizonyítványomat, oklevelemet és számos referenciát is be kellett mutatnom, hogy bizonyítsam, életképes az elgondolásom, de ezt követően már gördülékenyen zajlott a folyamat.

 width=

Megtaláltad a számításodat ezen a helyen?

A Pacsirta Mozgásfejlesztő Kuckó nagyon jó elhelyezkedésű, hiszen a közelben sok fiatal család lakik, részben az új építésű lakások nagy számának is köszönhetően. Egyre többen találnak meg minket, és számos különféle foglalkozásra van igény. Sokan akár az agglomerációból is eljönnek hozzánk, számukra otthon végezhető gyakorlatsorokat is be tudunk tanítani. Ráadásul a szülők egy részével nagyon jó kapcsolatot tudtam kialakítani, egy grafikus anyuka például nemrég logót tervezett a Pacsirtának, mások az online marketingben vagy éppen a pénzügyekben segítenek. Emellett egyre több tanfolyamot és rendezvényt is szervezünk, igazi közösségi térként működik a hely.