A stratégiai elemzés erejét az olyan modellek teszik igazán láthatóvá, mint például Porter öt erő modellje.

Ezek olyan eszközök, amelyeket arra terveznek, hogy egyszerűsítsék és számszerűsítsék a komplex területeket, trendeket és fogalmakat. Az öt erő modell például a különböző versenyerők összetett kölcsönhatását vizsgálja meg egy adott iparágon belül. 

De mi is pontosan a porter modell, mire jó — és hogyan fordíthatod az előnyödre?

Porter modell

A modellt a Harvard Business School professzora, Michael E. Porter dolgozta ki — innen kapta nevét.

Maga a “találmány” egy üzleti elemzési módszer, amely rávilágít a versenynyomás és a konkurencia alapvető forrásaira, ezáltal a piaci dinamika kiismerésének alapvető eszközeként szolgál. 

Ahogy az minden modell esetében megfigyelhető, úgy ennél is: a hasznát az egyszerűsítésben érdemes keresni — mivel a porteri öt erő modell képes egy iparág versenykörnyezetének bonyolult mintáit mindösszesen öt fő erőre bontani, a vállalkozások számára lehetővé teszi a lehetőségek és fenyegetések azonosítását, valamint a piaci változások előrejelzését is. 

De vajon mi ez az öt fő erő?

A porteri öt erő

portréi öt erő

A porter féle 5 erő modell az alábbi elemekből épül fel:

 1. Új piacralépők fenyegetése
 2. Új termékek fenyegetése
 3. A vevők alkupozíciója
 4. A beszállítók alkupozíciója
 5. A konkurencia — és maga a verseny

Nézzük meg ezeket részletesen is.

1. Az új piacralépők fenyegetése

Ez az erő azt méri, hogy milyen könnyen léphetnek be új versenytársak a piacra. 

Az olyan tényezők, mint a kormányzati szabályozás, az ellátási láncokhoz való hozzáférés és az indulási költségek vagy megnyitják az utat a cégek előtt, vagy akadályozzák a piacra lépést. 

Minél könnyebben lépnek be új vállalatok a piacra, annál inkább fennáll a veszélye annak, hogy a már működő vállalatok piaci részesedést veszítenek.

2. Az új termékek fenyegetése

Ez az erő az alternatív termékek vagy szolgáltatások által jelentett kockázatot veszi figyelembe. 

Ha egy helyettesítő termék jobb ár-érték arányt kínál, az elcsábíthatja a vevőket. 

A helyettesítés veszélye lenyomhatja az árakat, csökkentheti a nyereséget, és arra kényszeríti a vállalatokat, hogy folyamatosan újítsanak, hogy megtartsák ügyfélkörüket.

3. A vevők alkupozíciója

Ez az erő a vevők azon képességét méri, hogy mennyire képesek befolyásolni az árképzést és a feltételeket. 

Ha a vevők konszolidáltak vagy nagy mennyiségben vásárolnak, akkor befolyást szereznek, ezáltal alacsonyabb árakat vagy magasabb termékminőséget követelhetnek. 

A nagy vásárlói erő leszűkítheti a haszonkulcsokat és hatással lehet a vállalat versenypozíciójára.

4. A beszállítók alkupozíciója

Ez az erő azt elemzi, hogy a beszállítók milyen erővel rendelkeznek az árak meghatározásában vagy a feltételek diktálásában. 

Ha a beszállítók kevesen vannak, egyediek, vagy kritikus erőforrásokat ellenőriznek, akkor nagyobb hatalommal rendelkeznek, ami potenciálisan növelheti a vállalatok költségeit. 

A beszállítók hatalma korlátozhatja a nyereséget és jelentős kihívásokat jelenthet a működésben.

5. A konkurencia — és maga a verseny

Ez az erő az iparágban meglévő vállalatok közötti verseny intenzitását vizsgálja. 

A nagyfokú rivalizálás gyakran telített piacot, árversenyt, agresszív reklámköltést és állandó innovációs igényt jelent. 

Minél élesebb a verseny, annál nehezebb lehet a vállalatok számára piaci részesedésük megtartása vagy növelése.

Ezekből az elemekből áll tehát össze a Porter 5 erő modell.

De mi hasznunk eredhet a használatából vállalkozóként?

Porter 5 erő modell előnyei és hátrányai

A modelleknek az jelenti a legnagyobb előnyét, ami egyben a legnagyobb hátrányuk is: az egyszerűségük. 

Mivel azonban a világ egyik leghíresebb üzleti elemzési modelljéről van szó, az előnyök jelentősen túlszárnyalhatják a lehetséges hátrányokat.

Melyek ezek?

A Porter féle 5 erő modell előnyei

 • Mély megértés: Átfogó képet nyújt a vállalkozásoknak az iparágukról és a versenyhelyzetről.
 • Stratégiai döntéshozatal: Segíti a megalapozott döntéshozatalt, és segíti a vállalkozásokat piaci stratégiájuk hatékonyabb megtervezésében.
 • A változások előrejelzése: Felkészíti a vállalatokat a piaci változások és az iparági trendek előrejelzésére, lehetővé téve számukra az alkalmazkodást és a versenyképesség megőrzését.

A Porter féle 5 erő modell hátrányai

 • Statikus jelleg: A modell csupán egy “pillanatfelvételt” mutat a piacról — egyetlen időpontban, ami nem feltétlenül veszi figyelembe az iparágak dinamikus jellegét. A gyors technológiai változások, a változó fogyasztói magatartás vagy a hirtelen piaci történések, kiugrások és beszakadások kiszámíthatatlanul megváltoztathatják a versenyhelyzetet.
 • A verseny túlhangsúlyozása: A modell elsősorban a versenyre összpontosít, és nem feltétlenül foglalkozik megfelelően más kritikus üzleti szempontokkal, például az együttműködésekkel, szövetségekkel vagy partnerségekkel, amelyek szintén jelentősen befolyásolhatják a vállalat teljesítményét.
 • Túlságos leegyszerűsítés: Ahogy azt említettük, bár a modell segít leegyszerűsíteni az összetett iparági dinamikát, bizonyos helyzeteket túlzottan leegyszerűsítő, ami a kulcsfontosságú árnyalatok és a kontextus figyelmen kívül hagyásához vezethet. Például nem biztos, hogy teljes mértékben megragadja a globális ellátási láncok vagy a digitális gazdaságok összetettségét.

Összefoglalás

Bár a modellt és annak kidolgozását mindenkinek magának kell elkészítenie, elsőre sajnos könnyen túlterheltté válhat az, aki még sosem dolgozott hasonlón — hiába egyszerűsít le mindent az 5 erő.

Ebben az esetben érdemes lehet tapasztaltabbak segítségét kérni, akik már előrébb vannak a folyamatban, vagy esetleg képesek a célközönség — illetve a konkurencia — fejével gondolkodni, hiszen így pontosan meg tudják határozni, hogy milyen adatokat kell mindenképpen szemléltetni, és mi az, amit felesleges.

porter 5 erő modell

A porter modell elkészítésében érintett budapesti vállalkozóknak személyes konzultáció biztosításával segítséget nyújt a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány. Jelentkezni az info@bvk.hu címen lehet.

Emellett az interneten rengeteg más modell érhető el, amelyek remekül egészíthetik ki Porter 5 erő modelljét — érdemes lehet ezeket is átnézni, például a SWOT-elemzést vagy a PEST-elemzést.