Főz, mos, vasal, takarít, gyereket nevel, céget vezet, és sikeres. Magyarországon egyre több kvv vezetője nő, a hölgyek foglalkoztatottsági rátája pedig negyedévszázados rekordot döntött. Ez azt is jelenti, hogy sosem kellettek még ennyire az anyukák munkaerőpiaci visszatérését segítő megoldások, mint például a rugalmas foglalkoztatás vagy a részmunkaidős állások. A bérek egyenlőségét illetően a közszférában nincs gond, a cégeknél azonban van helye a fejlődésnek. 

SZP_k

Nő és vezető – látszólag egymásnak ellentmondó fogalmak. Hogy miért? Azért, mert a nő társadalmi szerepének része az, hogy feleség, családanya, majd nagymama is legyen, ne csak a hivatásában helyt álló dolgozó. „A vállalkozó nők, női vezetők a turizmusban és az idegenforgalomban Budapesten” címmel megrendezett konferencia előadói azonban rácáfoltak erre a sztereotípiára.Azt állították ugyanis, hogy vannak olyan női tuljdonságok – ilyen a konfliktuskerülés, a kreativitás, a báj, a mosoly ereje – amelyek kifejezett előnyt jelentenek akkor, ha az illető nő vezető beosztásban dolgozik. Ritkán társítjuk a bátorság kifejezést a nőkkel, hiszen az hagyomásos férfi jelző. Ám az előadók abban is egyet értettek, hogy ha egy nő sikeres akar lenni, akkor határozottnak és bátornak is kell lennie, mert ezeket a tulajdonságokat megköveteli a vezetői, irányítói lét. Abban azonban még látnak tenni valót, hogy Magyarországon – nem csak a turizmusiparban – támogatni kell a rugalmas, és a részmunkaidős megoldásokat is épp azért, hogy a nők családanyák és cégvezetők is lehessenek egyben.

A rendezvény egyik szervezője – a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány, BVK mellett – a Budapesti Fesztivál-és Turisztikai Központ (BFTK) volt, amely fejlesztési koncepciót készít annak érdekében, hogy a lehető legjobb kondícióban fogadhassák – együttműködő kkv-partnereikkel együtt – a 2017-es vizes VB-t vagy a 2020. évi Eukarisztikus Világkongresszust. Bán Teodóra, a BFTK ügyvezető igazgatója elmondta, cégüknél hatvan százalék a nők aránya, ám a jelenlegi humán állomány bővítését tervezik a nagy jelentőségű rendezvények megfelelő színvonalú ellátása miatt. Bővítik például a Budapestifo irodahálózatot a turisztikai mobilinfopult hálózatának szélesítésével. Elmondta, roadshow-ra indulnak az országban azzal a céllal, hogy felkeltsék a Budapest iránti érdeklődést.

Valamint a Budapest Kártyába olyan tartalmakat és kedvezményeket csomagolnak be, amelyekkel a fővárosba próbálják csábítani a turistákat – fogalmazott az ügyvezető. Bán Teodóra kiemelte, hogy Budapest turizmusa jelentős fejlődésen ment át az elmúlt időszakban, ami nagyban hozzájárul a GDP növekedéséhez és az újabb munkahelyek megteremtéshez. A nő és vezető témáról elmondta: neki sokat segített, hogy az aktuális munkáját tekintette hobbijának is, így azt mindig kedvvel végezte. Egy-egy feladatban pedig nem a munkát, hanem a kihívást látta, amit ötletekkel, kreativitással – a család mellett – is meg tudott oldani.

Szalai Piroska, a BVK kuratóriumi elnöke szólt arról: a BVK továbbra is azon dolgozik, hogy hozzájáruljon a fővárosban működő vállalkozások segítéséhez, azok bővüléséhez, így Budapest fejlődéséhez. Említést tett arról a mikrohitelezési rendszerről, amelyet a józsefvárosi önkormányzattal közösen fejlesztettek ki. Lényege, hogy a helyi vállalkozásoknak 2,9 százalékos kamattal nyújtanak maximum tízmillió forintos hitelt. Kiemelte, hogy ezt a hitelt a női vállalkozók és a negyven év alattiak még kedvezményesebben 2,4 százalékos kamattal vehetik fel.

Szalai Piroska felhívta a figyelmet arra, van még mire figyelni, így például a 25 év alatti pályakezdők, és az 55 év felettiek foglalkoztatására, a kisgyermeket nevelők elhelyezkedésére, valamint arra, hogy bővíteni kell a részmunkaidős foglalkoztatási lehetőségeket. Kisgyermekkel ugyanis ma már Magyarországon is van jogi lehetőség a gyermek hat hónapos korától dolgozni egy anyukának, de ebben a munkaadóknak is van tennivalójuk. Biztosítaniuk kellene ugyanis azokat a lehetőségeket -távmunka, rugalmas munkaidő – , amelyek segítségével egy kisgyermekes anyuka is össze tudja hangolni az otthoni és a munkahelyi teendőit. Néhány statisztikát is idézett. E szerint 2012-ben 20 éves csúcsra emelkedett a 15–64 éves korú nők foglalkoztatási rátája Magyarországon. A nők 52,1 százaléka dolgozott négy évvel ezelőtt, az azt megelőző időszakban pedig csak 1992-ben mértek ennél magasabb értéket. A hölgyek foglalkoztatottsága azóta is folyamatosan növekedett, 2015-ben már 57,8 százalékon állt a mutató.

Majd 2013-ban tovább bővült a női foglalkoztatottak köre, s valószínűleg meg fogja haladni az éves ráta az 1992-es 52,3 százalékot is. A kisgyermekes nők foglalkoztatása először bővült hét év óta 2012-ben: 15 ezerrel többen dolgoztak közülük, mint az előző évben, s 2,1 százalékkal nőtt a rátájuk. Az unió többi tagországához viszonyítva továbbra is alacsony még a nők foglalkoztatása Magyarországon. Bővülésünk a legnagyobbak közé tartozik, 2012-ben a negyedik legnagyobb növekedést értük el, s mindezt olyan gazdasági környezetben, amikor még mindig tíz országban csökken a foglalkoztatás. Mint mondta, nálunk az ipar és a szolgáltatások ágazataiban több nő dolgozik, mint az unióban. A nők aránya vezetői munkakörökben 2011-ben 41 százalék, azaz a második legmagasabb az uniós országok között.

Pelczné Gáll Ildikó, az Európai Parlament alelnöke kifejtette, a turizmus az Európai Unió szerint is kulcsfontosságú ágazat, az EU GDP-jének tíz százalékát, az uniós munkahelyek egy tizedét adja, 13 millió embert foglalkoztat a terület.  Kijelentette, a turizmus olyan terület, ahol a női foglalkoztatásnak van jövője, rendkívül intenzíven növekedik 2010 óta a női foglalkoztatottak létszáma a szférában. Az Egyesült Királyságban 63 százalék, Franciaországban 50, Spanyolországban 41, Olaszországban 39 százalék a női foglalkoztatottak aránya a turizmusban, mégpedig azért, mert ez a terület biztonságos, kiszámítható, rugalmas, jó kereseti lehetőséget nyújt, jobban össze lehet hangolni a munkahelyi és az otthoni tevékenységet és könnyebb megvalósítani a részmunkaidős foglalkoztatást is. Leszögezte, az amlített kedvezmények bevezetésével Európa-szerte a női foglalkoztatásnak van jövője, amely évről évre dinamikusan növekszik a tagállamokban és hazánkban is.

Több mint kétszázezerrel nőtt a munkában álló hölgyek száma a 2010-es szinthez képest, ezzel a rendszerváltoztatás óta nem látott szintre emelkedett a női foglalkoztatottság Magyarországon – hangsúlyozta Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter elmondta: a kormány eltökélt abban, hogy tovább csökkenjen a nemek közötti jövedelemkülönbség, illetve a vezető beosztásoknál megfigyelhető aránytalanság. Közölte: az Európai Unió 28 tagállama közül Magyarországon a 2 százalékos uniós átlagnál lényegesen gyorsabb ütemben, 7,4 százalékkal javult a női foglalkoztatás 2010. és 2015. között.

Megjegyezte, a turizmusban a becslések szerint harminc százalékos a női vezetők aránya, de az utazásszervezésben például ez a szám még magasabb, 45 százalék körüli. Az ágazat szerepe azért is igen fontos, mert a bruttó hazai termék 10,3 százalékát állítja elő, és a munkavállalók 12 százalékát foglalkoztatja.

Magyarországon a közszférában lényegében eltűnt a különbség a nők és a férfiak bére között, azonban a magánszféra és a piaci viszonyok világában ez az esélyegyenlőség még nem teljesen érvényesül. Ezen a téren még van teendője a kormánynak, de a kabinet elkötelezett amellett, hogy semmiféle különbség ne legyen. Varga Mihály azt is elmondta, a visegrádi országok között Magyarországon a legkisebb a férfiak és a nők fizetése között a különbség, de van még tennivaló ezen a területen.

Budapest turizmusa évek óta felülmúlja a korábbi évek eredményeit, ez pedig jelentősen hozzájárul a magyar gazdaság növekedéséhez is, amely 2015-ben Európa egyik legjobb eredményét hozta – mondta Tarlós István fővárosi főpolgármester. Kiemelte, kulcsszerepe volt a helyi vállalkozásoknak ennek az eredménynek az elérésében. Mint fogalmazott: „magam is megbizonyosodtam a nők precizitásáról, szorgalmáról, így nem meglepő, hogy három helyettesem is nő.” Azt mondta, a női vezetők sikerének egyik záloga a kitartásuk, a konfliktus kerülő-megoldó képességük, ami aranyat ér.

Hunyor Erna Szofia

Forrás: Profit7