A forráshiány a mikrovállalkozások egyik legnagyobb akadálya a növekedésben, miközben sokan nem is tudják, hogy már egy épkézláb ötlettel is szerezhetnek megfelelő tőkét a fellendüléshez. A non-profit mikrofinanszírozással az nhp-hez hasonlóan alacsony kamatok mellett juthatnak pénzhez a legkisebb cégek. Nálunk az átlagnál nagyobb szükség van erre, hiszen a foglalkoztatásban és a GDP-ben is komoly részesedéssel rendelkeznek a mikrocégek. 

Gazdaságélénkítő és munkahelyteremtő non-profit mikrofinanszírozás címmel tartott konferenciát a Magyar Mikrofinanszírozási Hálózat (MMH) és a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) kedden. Szakértők sokasága igyekezett rávilágítani a kis összegű vállalkozásfejlesztési kölcsönök előnyeire, mely nem csak a cégek növekedését, de a munkahelyteremtést és a gazdasági növekedést is jelentősen támogathatja.

Dr. Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes elmondta, hogy Budapest az utóbbi években dinamikus fejlődésen ment keresztül, Európa és a világ összehasonlító listáin egyre jobb helyen áll, de a pénzügyi szolgáltatások és vállalkozásbarát környezet kialakítása terén további fejlődésre van szükség.

Prof.dr. Lentner Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem egyetemi tanára értékelte az elmúlt évtizedek gazdasági folyamatait és a jelenlegi helyzetet. A professzor a nem hagyományos válságkezelés jelentőségét hangsúlyozta: „A gazdaság szereplői közti tehermegosztás megőrzi a politikai stabilitást, így a kormányok időt nyernek a strukturális reformokra, és hosszú távon fenntartható pénzügyi egyensúlyt teremtenek, ami előnyös a vállalkozások számára” – mondta.

 data-lazy-src=

Nálunk különösen erősek a legkisebbek

A mikrofinanszírozás mikrovállalkozásoknak szóló, kisösszegű (10 millió Ft alatti) pénzügyi és nem pénzügyi, üzletfejlesztési szolgáltatások komplex összessége – írja ismertetőjében Szalai Piroska, a BVK elnöke.

A mikrofinanszírozást végezhetik for-profit pénzügyi vállalkozások, de Magyarországon is már közel negyedszázada elérhetőek az uniós értelemben vett non-profit mikrofinanszírozó szervezetek is: a fővárosi és a megyei vállalkozásfejlesztési alapítványok.

A non-profit mikrofinanszírozási programok célcsoportját a méretük vagy az igényelt hitelösszeg nagysága miatt a kereskedelmi bankok hitelezési tevékenységén és gyakorlatán kívül eső mikrovállalkozások jelentik. A non-profit mikrofinanszírozási szektor részükre kínál megoldásokat, melyek segítik az önfoglalkoztatóvá válásukat, a vállalkozásuk fejlesztését, bővítését és további munkahelyek teremtését.

A szegmens jelentős gazdasági szerepét mutatja, hogy hazánkban a versenyszférában foglalkoztatottak 38%-a mikrovállalkozásokban dolgozik, ami 9 százalékkal magasabb az unió átlagánál, és a hatodik legmagasabb érték a tagországok között. Emellett itt termelődik a magyar versenyszférabeli GDP 20%-a.

 data-lazy-src=

 data-lazy-src=

A non-profit mikrofinanszírozási programokban résztvevő vállalkozások piacon maradási esélyei megnőnek, ezáltal munkahelyeket képesek megtartani, ill. új munkahelyeket teremtenek. A mikrohitelezés emellett ösztönzi a helyi gazdaságot, és hozzájárul az adóügyi bevételek generálásához is.

Forrás: Profit7.hu