Fiatal vállalkozók támogatása

i.e. SMART európai uniós projekt a 35 éven aluli fiatalok vállalkozóvá válásának támogatásáért és meglévő vállalkozásaik fejlesztéséért

A kreativitás és az innováció számára kedvező környezet kialakítása hazánk és az Európai Unió versenyképességének növeléséhez elengedhetetlen. Ezért tűzte ki céljául a 6 ország részvételével zajló i.e. SMART Európai Uniós projekt az innovatív és kreatív vállalkozások, elsősorban a kreatív iparágak, a zöld gazdaság és az infokommunikációs ágazat, működési környezetének fejlesztését, az e téren működő kis-és középvállalkozások piaci helyzetének előmozdítását.

smart-copy

Az i.e. SMART projekt a hagyományos vállalkozói ismeretek közvetítésén túl egy olyan új típusú üzleti gondolkodás meghonosítását is céljául tűzte ki, mely emberközpontú és a hosszú távú fenntarthatóságra, kreativitásra,  rugalmasságra, innovatív ötletekre épül.

A projekt célcsoportját azon 35 év alatti fiatalok jelentik, akik lehetőleg (de nem kizárólag) a fenti három területen megvalósítani kívánt vállalkozásötlettel, vagy már létező vállalkozással rendelkeznek.

A projektben 6 közép-európai ország – Ausztria, Olaszország, Németország, Szlovákia, Csehország és Magyarország – mindegyikéből  egy intézményi és egy szakértői partner vesz részt. Hazánkból a projekt intézményi partnere a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány, szakértői partnere pedig a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola. A főpályázó a European Office, Vienna Board of Education (LP) – Bécs főváros oktatásmenedzselő intézménye.

A megvalósítás eszközei a SMART pontok, melyek olyan regionális kompetencia-központok vállalkozni vágyó vagy már vállalkozó fiatalok számára, amely speciális SMART képzéseivel segíti a személyes kompetenciák és készségek – mint a kreativitás, stratégiai gondolkodásmód, problémamegoldás, csapatmunka, kockázatvállalás – fejlődését, fejlesztését. Olyan környezetet teremtenek meg, amely kedvező az innovációs és kreatív készségek kibontakoztatásához.

smart-pont-képzés

A SMART pontban klubestek, hagyományos vállalkozói és SMART képzések, tréningek, kapcsolatépítő események, valamint tanácsadások segítik majd a fiatal vállalkozókat a vállalkozási ötlet megszületésétől a vállalkozás kezdő lépéseinek megtételéig.

Jelenlegi Smart Pontok:

  • Budapest Smart Pont (Budapest)
  • BKF Smart Pont (Budapest)
  • Dunakanyar Smart Pont (Szentendre)

A SMART központok mellett e-SMART Pontot és mobil SMART pontot is létrehozott a Budapesti Vállalkozásfelesztési Közalapítvány. Míg az előbbi esetében web és web 2.0 felületeken léphetnek kapcsolatba az érdeklődők, a fiatalok, a szervezők és a trénerek egymással, addig a mobil SMART Pont „házhoz megy”: egyetemekre, oktatási intézményekbe, rendezvényekre látogatnak el vele a szervezők és tartanak kihelyezett képzések, eseményeket is.

smart-verseny-győztesek

2013. novemberében SMART versenyt is hirdettünk fiatal vállalkozók számára. A versenyre a kreatív ipar, a zöld gazdaság vagy az infokommunikációs ágazat területén vállalkozó vagy vállalkozni vágyó fiatalok jelentkezhettek. Az első szakaszban a beérkezett pályázatok közül egy szakértői zsűri kiválasztotta a legígéretesebb tizet, majd az üzleti tervek továbbfejlesztése után, a második körben, a legjobb 5 vállalkozási ötletet ill. vállalkozást, melyeknek tulajdonosai részt vehettek a nemzetközi, pozsonyi i.e. SMART Campuson.

smart-campus

További információk:

www.iesmarthungary.net

www.facebook.com/iesmarthungary

 

smart_logok-színes

A projekt a CENTRAL EUROPE PROGRAMON keresztül az ERFA társfinanszírozásával valósul meg.