Művészeti vállalkozások fejlesztése

INNOCRAFTS európai uniós projekt – INNOvatív vállalkozásfejlesztési politikák az IPARMŰVÉSZ és KÉZMŰVES ágazatban

A kézműves ipar, az alkalmazott képzőművészet és az iparművészet területén működő vállalkozások fejlődésének segítése, láthatóságának javítása a célkitűzése a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány INNOCRAFTS európai uniós projektjének.

Budapest-fotó690

Kreatív iparágak – A Design Terminál Nemzeti Kreatívipari Központ definíciója szerint – azok a kreativitáson alapuló gazdasági ágazatok, melyek magas hozzáadott értékű termékek és szolgáltatások előállításával teremtenek jólétet és munkahelyeket. A Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány(BVK) INNOCRAFTS nevű európai uniós projektje ezen az iparágon belül az ún. arts and crafts vállalkozásokra, azaz az alkalmazott képzőművészet, a kézműves ipar és az iparművészet területén tevékenykedő vállalkozásokra fókuszál.

A kreatív ipar fontos részét képezi az Európai Unió gazdasági és kulturális örökségének, jelentősége a statisztikai adatokon messze túlmutat. Az iparágban tevékenykedő vállalkozások jelentős helyi hagyományokkal rendelkeznek,  teret adnak az egyéni kreativitásnak, munkahelyeket teremtenek, hozzájárulnak a szakképzéshez. A helyi gazdaság fejlődésének motorjaivá válhatnak.

BVKworkshop_Innocrafts1

Ugyanakkor nagyon törékeny ágazatról van szó: a vállalkozások sokszor erőforráshiányosak, üzleti ismereteik, kapcsolati tőkéjük kevés, ezért lassabban fejlődnek, kevésbé versenyképesek és kevésbé vonzóak a fiatalok számára.

Az INNOCRAFTS európai uniós projekt célkitűzése éppen ezért a szektorban alkalmazott gazdaságpolitikai eszközök fejlesztése, a szektor gazdasági modernizációja és versenyképességének növelése érdekében. A projekt az INTERREG IVC programon keresztül az ERFA társfinanszírozásával valósul meg.

A projektben 15 partnerszervezet vesz részt 11 országból (Olaszország,  Franciaország, Spanyolország, Románia, Bulgária, Finnország, Lettország, Litvánia, Írország, Magyarország, Szlovákia). A partnerek olyan városokat, régiókat képviselnek, melyek kulturális, építészeti és művészeti szempontból kiemelt értékekkel bírnak, hagyományosan művészvárosok, az UNESCO Világörökség részei. A projekt szakmai vezetője a párizsi Sorbonne Egyetem, budapesti partnere a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány.

BVKworkshop_Innocrafts_szakpolitika1

Magyarországon nem csupán a kulturális értékek és a sokszínűség védelme indokolja a kreatív iparral való foglalkozást, hanem a nemzetgazdasági szempontok is: mind a foglalkoztatásbővítést, mind a gazdasági növekedést tekintve komoly szerepe van az iparágnak. A korábban említett nehézségek mellet Magyarországon jelentős hátráltató tényező a gazdasági válság következtében lecsökkent kereslet, a nemzetközi piacokra való kijutás nehézsége és a vállalkozások közötti összefogás hiánya.

Az INNOCRAFTS projekt keretében a művészeti vállalkozások láthatóságát biztosító javaslat-csomagot dolgoznak ki a partnerek, amely a nemzetközi tapasztalatcsere és a beazonosított helyes gyakorlatok feldolgozása, kommunikációja révén áll össze. Ennek a javaslat-csomagnak a részét képezik a szakpolitikai ajánlások, a hatékony üzleti modellek azonosítása és átadása, az üzleti támogató tevékenységek fejlesztése, innovációs és pénzügyi segítség nyújtása, a helyi és nemzetközi kapcsolatépítés támogatása. Kiemelt figyelmet fordítnak a fiatalok bevonására és a fiatal kreatív vállalkozók támogatására.

innocrafts

A Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány a javaslat-csomag kidolgozásán kívül konkrét vállalkozásfejlesztési segítséget is tud nyújtani a kreatív vállalkozásoknak szakmai műhelyek,  vállalkozói képzések, kapcsolatépítő események ill. kkv finanszírozási és hitelprogramjaink révén.

A projektben végzett tevékenységünk hozzájárul ahhoz, hogy a jövőben az ágazatban érintett vállalkozások speciális, szakmailag alátámasztott irányok mentén részesüljenek szakpolitikai, valamint fejlődésüket segítő eszközök által nyújtott támogatásokban.

innocraftslogok

A projekt az INTERREG IVC programon keresztül az ERFA társfinanszírozásával valósul meg.