Milyen nehézségekkel kell megküzdeni, ha egy jó ötletre alapozott cégünket bővíteni szeretnénk, és milyen buktatói lehetnek a külföldi piacoknak? Erről beszélgettünk Csillik Timurral, a takarítókat közvetítő Rendi.hu alapító-ügyvezetőjével.

 width=

Honnan származik az ötlet?

3 évvel ezelőtt a szüleim próbáltak megbízható takarítót keresni, de az ismeretségi körünkben senki nem tudott ilyet ajánlani. Kiosztották nekem a feladatot, és én XXI. századi gyerekként az interneten próbáltam keresni. Néztem különböző fórumokat, hirdetési oldalakat, a Facebookot, viszont ott senkiről nem lehetett tudni, hogy megbízható-e.

Ekkor jött az ötlet, hogy létrehozzunk egy vállalkozást, ami segít gyorsan és könnyen megbízható takarítót találni. Akkor már volt egy másik saját startupom, a NimbusMarket.com, aminek kapcsán egy versenyen megismerkedtem Bohner Tamással, a Drukka Startup Studio ügyvezetőjével. Vele beszéltünk erről az ötletről, és ő adott humán erőforrást és egy kisebb kezdőtőkét, hogy kipróbálhassuk.

A beszélgetés után három héttel már készen is volt az oldal első változata, amin már a legelső napon tényleges ügyfélrendelés is történt. Az az oldal nagyon kezdetleges volt, de az előző startupomnál megtanultam, hogy a lehető legegyszerűbb prototípussal kell tesztelni a piaci potenciált. A Facebookon kis büdzsével játszva egyre hatékonyabb hirdetéseket futtattunk, és ezzel nőtt a megrendelések száma is. Ekkor kezdtünk el befektetőkkel is tárgyalni.

Az akkor futó Jeremie-alapok közül a Conor Fund látott óriási potenciált a projektünkben, és 200.000 euró körüli befektetést kaptunk tőlük, ami arra volt elegendő, hogy egy komplex oldalt fejlesszünk, kialakítsunk egy saját csapatot, illetve teszteljük, hogy külföldön is életképes-e a vállalkozás.

Melyek voltak a célországok?

Mivel az a célunk, hogy Közép-Kelet-Európa legnagyobb takarításközvetítő oldalává váljunk, kimentünk Lengyelországba, a régió legnagyobb piacára. Azt gondoltam, hogy nagyon hasonló lesz a magyar piachoz, de rengeteg nehézségbe ütköztünk. Két dolog miatt nem sikerült a márka és a szolgáltatás bevezetése: egyrészt elfogyott a pénz, sokkal magasabbak voltak a költségek, mint terveztük, másrészt nem találtuk meg azokat az embereket, akikkel a helyi Rendi-csapatot fel tudtuk volna építeni.

Elkezdtünk újabb körös tőkebefektetést keresni, és a terjeszkedésre januárban 250 millió forintot kaptunk a Hiventurestől. A másik probléma viszont továbbra is fennállt. Ahhoz, hogy jó embereket tudj behozni, kapcsolatokra és piacismeretre van szükséged.

 width=

Már korábban is jártam a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány meetupjaira és a Startupok Éjszakájára, ahol jól lehetett startupokkal ismerkedni és nívós előadásokat hallgatni. Volt egy versenyük, a V4 EYES, ami számunkra kifejezetten érdekes volt, és itthon meg is nyertük. Ennek eredményeként elmehettünk egy tanulmányútra a visegrádi országokba.

Lengyelországban a Reaktor Warsaw-ban adtam elő az ötletet, és ott összeismerkedtem több helyi szereplővel, akik össze is kötöttek potenciális országmenedzserekkel és egyéb szakemberekkel, akikkel azóta felvettük a kapcsolatot. A Google helyi központja pedig ingyenesen biztosít számunkra irodát és eszközöket. Így a V4 EYES számunkra nagyon nagy értéket képviselt. Az itthoni megjelenések, versenyrészvételek pedig láthatóságot és sajtómegjelenéseket biztosítanak nekünk.

 width=

Mennyire könnyű egy ilyen szolgáltatás kínálati oldalát menedzselni?

A HR, a takarítótoborzás a Rendi működésének nagyon fontos része. Amellett, hogy a takarítóé bizalmi pozíció, fontos, hogy jól tudjon dolgozni, becsületes, udvarias legyen. A toborzási folyamatokat próbáljuk automatizálni, mert most egy interjú akár másfél órás is lehet, amit két kör előz meg és próbatakarítás követ. Megpróbáljuk 20 percre szűkíteni az interjúkat, hogy időben hatékonyan tudjunk jó minőségű takarítókat toborozni. Emellett egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk a továbbképzésükre is, különösen, mert idővel nem csak takarítást szeretnénk közvetíteni, hanem minden háztartáshoz köthető munkát. Ehhez szükség van némi átstrukturálásra a cégen belül is.

A jövő ezek szerint a szolgáltatásbővülés és a lengyel piac?

Mindenképpen szeretnénk lefedni Közép-Kelet-Európát, de először azt kell látnunk, hogy mi a helyes taktika a külföldi terjeszkedésre. Ha egy helyen szilárdan megvetjük a lábunkat, az ottani tapasztalatok alapján akár már párhuzamosan több országban is megjelenhetünk majd.