Elnöki köszöntő

SzPA Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány kuratóriumának elnökeként ezúton köszöntöm Önt honlapunkon.

A Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány az egyetlen olyan szervezet, amelyet a Főváros Közgyűlése a budapesti mikro-, kis- és középvállalkozások fejlesztése céljából hozott létre még 1993-ban.

Küldetésünknek tekintjük hozzájárulni a budapesti, életképes, régebb óta működő vagy nemrég indult vállalkozások piaci igényeknek megfelelő módon történő fejlődéséhez, bővüléséhez, ezáltal a fővárosi munkahelyek megtartásához és újak létrehozásához, így Budapest gazdaságának élénkítéséhez.

Működésünk alapelvei összhangban állnak Budapest Gazdaságélénkítési és Munkahelyteremtési Stratégiájával (2015-2021), valamint az Európai Kisvállalkozói Intézkedéscsomagban (Small Business Act) és a Vállalkozás 2020 cselekvési tervben megfogalmazott intézkedésekkel.

A Közalapítvány elmúlt években megújított tevékenységének két pillére az innovatív vállalkozásfejlesztés és a non-profit mikrofinanszírozás. A BVK azon kevés európai vállalkozásfejlesztési szervezet egyike, amely egyszemélyben nyújt kisösszegű (10 millió Ft alatti) pénzügyi szolgáltatásokat mikrovállalkozásoknak – mikrohitelprogramokat – és nem pénzügyi, üzletfejlesztési szolgáltatásokat – képzés, tanácsadás, információszolgáltatás, üzleti kapcsolat fejlesztés stb. – mikro-, kis- és középvállalkozásoknak.

Non-profit mikrofinanszírozási szolgáltatásaink révén javítjuk a mikrovállalkozások – különösen a méretük, az igényelt hitelösszeg nagysága vagy egyéb ok miatt a kereskedelmi bankok hitelezési tevékenységén és gyakorlatán kívül eső mikrovállalkozások – finanszírozáshoz való hozzáférését.

Innovatív vállalkozásfejlesztési szolgáltatásokat mind a mikro-, kis- és középvállalkozók, valamint startupok számára, mind a vállalkozásfejlesztésben érdekelt intézmények, szervezetek számra nyújtunk. 2017. márciusában az üzleti innováció, illetve a startupok területén végzett tevékenységeinkért, programjainkért elnyertük az EU Business Innovation Centre címet, az Unió e területen elérhető legmagasabb szintű minősítését. Az országban így jelenleg a BVK az egyetlen Európai Uniós minősített üzleti innovációs centrum. A díjnak köszönhetően a Közalapítvány előtt új területek és együttműködési lehetőségek nyílnak meg az EU innovációs szereplőivel.

A minősítés megszerzése után a European BIC Network (EBN)  döntéshozó testületébe is bejutottunk, így a BVK képviseli Magyarországot az Európai Bizottság Üzleti és Innovációs Hálózatának igazgatóságában. Az EBN-t az Európai Bizottság hozta létre, célja a vállalkozásfejlesztéssel, start-upok és innovatív vállalkozások támogatásával foglalkozó szervezetek összefogása, projektjeinek nagy részét a Startup Europe program finanszírozza.

Induló és működő vállalkozásoknak szóló BVK Smart Programunk keretében – mely a Díj az Európai Vállalkozások Ösztönzéséért 2016 nemzeti fordulójának nyertese – vállalkozói kompetencia központokat működtetünk, melyek térítésmentesen állnak a vállalkozók rendelkezésére. Startup Budapest Programunk keretében bemutatjuk a budapesti startup ökoszisztémát helyi, országos és nemzetközi szinten.

Gazdaságfejlesztési tevékenységünk keretében részt veszünk a Főváros és a kerületek gazdaságfejlesztési és vállalkozásfejlesztési tevékenységében, szakpolitikai ajánlások kidolgozásában, a vállalkozói környezet fejlesztésében.

Tevékenységünkről részletesen itt olvashat>>.

Bízom benne, hogy honlapunkon megtalálja az Ön és vállalkozása igényeinek megfelelő lehetőségeket, és részesei lehetünk sikereinek.

Szalai Piroska kuratóriumi elnök