Sikeresen szerepeltek a BVK által kiválasztott startupok a DLD Tel-Aviv Innovációs fesztiválon

 

Nemzetközi üzleti tapasztalatokkal és perspektivikus kapcsolatokkal gazdagodva tértek haza Tel-Avivból a BVK Be Smart startup versenyének győztesei, akik a világ egyik legrangosabb startup fesztiváljára utazhattak ki az izraeli Szilícium-völgybe.  

2015. szeptember 6-12. között, ötödik alkalommal rendezték meg Tel-Avivban a DLD Innovációs Fesztivált, melynek célja, hogy teret adjon az innovatív ötletek, projektek bemutatásának, és támogassa a nemzetközi kapcsolatok kialakítását a startup vállalkozások, kockázati befektetők, üzleti angyalok, és vezető multinacionális high-tech vállalatok között.

IMG_3575

A fesztivál hivatalos programjának része volt a Hungarian Startup Event a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány, a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. és Magyarország Izraeli Nagykövetsége jóvoltából. Az eseményen idén 10 hazai startup vállalat képviseltette magát.A Budapest Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány Be Smart elnevezésű startup versenyének három győztes cége, a Synetiq, a Reevio és a Joker Tao vezetői számára biztosította a részvételi lehetőséget. A startup vállalkozások öt perces pitch prezentációkban mutatták be vállalkozásaikat, ezután lehetőségük nyílt üzleti tárgyalásokra, kapcsolatépítésre a megjelent izraeli, és más országból érkezett befektetővel, innovációs és üzleti inkubációs szakemberrel.

Az első visszajelzések alapján a magyar startupok felkeltették az izraeli partnerek érdeklődését, több cégnek is sikerült perspektivikus üzleti kapcsolatokat kiépítenie. Általános vélekedés volt izraeli részről, hogy a projektek innováció tartalma, a kifejlesztett technológia nemzetközi szinten is megállja a helyét.

DSCF3436 (2)

A szakmai utazáson résztvevők beszámolója alapján a fesztivál légkörét dinamizmus, közvetlenség és a fiatalos hangulat jellemezte, ami elősegítette az üzleti kapcsolatok létrejöttét. A magyar delegáció tagjai a nagykövetség szervezésében két különleges programon is részt vehettek: a DLD Smart Cities’ Summit szervezői bemutatták a város innovációs ökoszisztémáját, melyben kiemelt szerepet kapnak a helyi önkormányzat által, a vállalkozások indításához biztosított támogatások (pl.: kedvező adózás, egyszerű adminisztráció). A másik program, a SOSA TLV inkubációs központban tett látogatás során a delegáció tagjai megismerkedhettek Izrael innovációs rendszerével és szereplőivel. Utóbbi programon a magyar startupoknak lehetősége volt ismételten prezentálni projektjeiket, a SOSA TLV vezető munkatársa pedig beszámolt azokról a partnerségi formákról, amelyeket külföldi – így magyar – vállalkozásoknak és innováció-szervezőknek felajánlanak. Az együttműködési lehetőségek a zárt, online üzleti kapcsolatépítő platformon való részvételtől a tel-avivi „bentlakásos” mentorálási programig terjednek, de az inkubációs központ keresi magyarországi hasonló profilú intézményi partnereit is.

A négynapos út egy fogadással zárult Magyarország Tel-Avivi Nagykövetségén, melyen a Magyar-Izraeli Kereskedelmi és Iparkamara képviselői mellett a nagykövetség által meghívott üzleti partnerek is részt vettek.