Smart Budapest Közösség nyílt nap

2022.06.15-én rendezte meg a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány a Smart Budapest Közösség nyílt napot a Budapest belvárosában található HubHub-ban. A Király utca 26-ban található gyönyörű, zöld co-working irodaház első emeleti konferenciatermében kaphattak betekintést a látogatók a Smart Budapest Közösség működésébe.

A Smart Budapest Közösséget a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány hívta életre 2021. decemberében, miután megtartották a Smart Budapest Ötletversenyt, amelynek szakmai zsűrijében a fővárosi közműcégek vezetői és fővárosi döntéshozók vettek részt, kiválasztva azokat a projekteket, amelyek a főváros zászlóshajói lehetnek.

A BVK az utóbbi időben ennek bővítésén és kiterjesztésén dolgozik, ahogy az elhangzott Kele János általános igazgató beszédéből, ezért úgy döntöttek, hogy a Közösség üléseit kinyitják és beengedik a publikumot is. Ez láthatóan jó döntés volt, hiszen a székek tele voltak az egész program alatt.

Ahogy Kele János kihangsúlyozta, az eredeti koncepciójuk szerint a közműcégeket szerették volna érzékenyíteni az innovatív vállalkozásokra, a startup világra, azonban a közös munka folyamán észrevették, hogy ez egy kétoldalú folyamat, be kell mutatni a fővárosi közműcégek innovációs elképzeléseit és terveit a vállalkozásoknak is. Emiatt hívták meg a panelbeszélgetésre több közműcég képviselőjét is.

A nyílt nap köszöntőjét Kerpel-Fronius Gábor okosváros-fejlesztésért és részvételiségért felelős főpolgármester-helyettes mondta, amelyben kiemelte a vállalkozói szféra, az egyetemi polgárság és a fővárosi közműcégek közötti nyelvi- és habitusbeli különbségek áthidalásának fontosságát, továbbá a BVK közvetítő szerepét méltatta a Smart Budapest Közösség egyik tagja, a Water MiniLab és a Fővárosi Vízművek sikeres együttműködésének példáján keresztül.

Ezután Ilyés Márton a Közalapítvány kuratóriumi elnöke beszélt annak további terveiről az évre. Smart Budapest Fórum néven idén ősszel egy nagyszabású rendezvénynek lesz gazdája a BVK, ahol a Közösség tagjainak lehetősége lesz kapcsolatot teremteni a Közalapítvány nemzetközi hálózatával.

A Fórummal egyidőben létrehozásra kerül majd a Smart Budapest Alap, amely tesztekre, illetve pilot projektekre használható források fogadására és nyújtására lesz hivatott.

Ezek után került sor egy panelbeszélgetésre a közműcégekkel, amelyet Kele János általános igazgató moderált. Képviseltette magát ezen a beszélgetésen igazgatói, vezetői szinten a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Vízművek, a Budapesti Közművek, illetve a Budapest Közút is.

A panel folyamán két téma került elő fókuszáltan, az egyik az adott cégek innováció menedzsmentje, a másik pedig mindennek a finanszírozása. A beszélgetés végén a közönségnek is lehetősége volt feltenni kérdéseket, ahol vállalkozók, inkubátorok vezetői, egyetemi oktatók léptek a mikrofonhoz. A panel végeztével a konferenciaterem előterében egy fogadást tartottak, ahol előkerültek a névjegykártyák.

A BVK következő rendezvénye a szeptemberre bejelentett Smart Budapest Fórum lesz, amelyre Ilyés Márton egy nagyszabású rendezvényt és több fontos bejelentést ígér. A nyár folyamán pedig ígérete alapján folytatják eddig megkezdett munkájukat a Smart Budapest Közösséggel.