Smart Budapest

Smart Budapest Programunkon keresztül célunk, hogy a Budapesten létrejövő tudás fővárosunkban hasznosulhasson. Azért dolgozunk, hogy összekössük az innovatív vállalkozásokat a fővárosi döntéshozókkal, valamint az akadémiai szféra képviselőivel. Ennek elérése érdekében a közvetítés mellett közösségeket szervezünk és konferenciákat tartunk.

„Budapest versenyhelyzetben van, és javítania kell a pozícióját ebben a versenyben. Egy olyan várost kell csinálnunk, ahol az innovatív vállalkozások nem arról beszélgetnek, hogyan tudják megtartani az itt lévő kollégákat, hanem az lebeg a szemük előtt célként, hogy külföldről is olyan kollégákat csábítsanak ide, akik ezekben az innovatív iparágakban Budapesten akarnak kiteljesedni.”

Karácsony Gergely Budapest Főváros főpolgármestere

„A BVK egyszerre szeretne a város arca lenni a vállalkozók felé, és hídként funkcionálnia vállalkozói szféra, valamint a város cégei, a városháza között."

Ilyés Márton Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány kuratóriumi elnöke

Smart Budapest Fórum

2022 októberében rendezte meg a BVK az első nagyszabású, okos várossal foglalkozó konferenciáját, a Smart Budapest Fórumot. A Fórumon minden évben más oldalról közelítjük meg azt, hogy hogyan lehet a holnap Budapestje nem csak Magyarország, hanem a Kelet-Közép Európai régió fővárosa.

Az első Fórumon egy általánosabb képet vázoltunk fel hazai és nemzetközi szakértőink segítségével arról, hogy jelenleg hol tart Budapest, és milyen adottságokkal rendelkezik, amelyekre építeni tud az európai nagyvárosok versenyében. Ha nem innoválunk, nem követjük – hovatovább alakítjuk a trendeket – akkor önként hozzuk magunkat hátrányba.

Szerencsére van mire építenünk: Budapesten számtalan tehetséges ember dolgozik, tanul, akik arra várnak, hogy az ötleteiket át tudják ültetni a gyakorlatba. A humánerőforráson túl a technikai is rendelkezésre áll: Budapest óriási adatvagyonnal rendelkezik, amit jelenleg nem használunk ki megfelelően. 2023-as Fórumunkat az adataink hasznosításának témája köré szerveztük, hogy egyrészt jógyakorlatokat mutassunk be adathasznosítás terén, másrészt felhívjuk a figyelmet a terület fontosságára.

A 2024-es Fórumon pedig eggyel távolabb tekintünk, és azt vizsgáljuk meg, hogy hogyan lehet Budapest a jövőben nem csak Magyarország, hanem az egész kelet-közép-európai régió fővárosa.

12 kiemelt projekt bemutatás

Bedrock.farm

A bedrock.farm fiatal kertészei a BVK segítségével visszakapcsolják a város vérkeringésébe az egyéb hasznosításra alkalmatlan pincehelyiségeket. Saját fejlesztésű technológiájuk révén szezontól és időjárástól függetlenül képesek tápláló, biztonságos és elérhető leveles zöldek, fűszernövények, mikrozöldek, gombák és ehető virágok termesztésére – beltéren.

Bővebben

Budipest

A Budipest applikációja a közelben levő közvécéket, és azok legfontosabb adatait mutatja meg, valamint lehetőséget ad azok értékelésére is a felhasználóknak. Rendszerükkel több lépésben modernizálják a meglévő mosdókat: az alkalmazáson keresztüli kártyás fizetéssel egyszerűbbé teszik a hozzáférést, az azonnali probléma-bejelentéssel pedig könnyítik a fenntartó számára a WC-k kezelését. Olyan mosdókat szeretnének építeni, amik automatizáltak, öntisztítóak, egész nap nyitva tartanak, jól felszereltek, és ingyenesek.

Bővebben

Integrabus

Egy okosvárosban a városlakók okos eszközei minden helyzetben  használhatóak.. Az Integrabus ennek érdekében a budapesti tömegközlekedési eszközöket töltőpontokkal szerelné fel, a turisták számára pedig egy automatikus, többnyelvű idegenvezető applikációval alakítaná át a tömegközlekedési  eszközöket valódi városnéző járatokká.

Bővebben

Bike Company

A Kruz Bike Company egy  Budapesten működő, innovatív kerékpárépítő vállalat, amely egyedi kerékpárokat készít, kifejezetten a budapesti közlekedésre optimalizálva. A vállalat  cégek és intézmények számára szolgáltatna a szervezetek arculatához illő kerékpárflottákat -segítve a munkavállalók és partnerek fenntartható, környezetbarát közlekedését.

Bővebben

Munch

A Munch platformján keresztül ma már több, mint 250 étterem, pékség, cukrászda és szálloda értékesíti kedvezményesen az aznap el nem adott, de még kifogástalan minőségű ételeit. Célja az ételpazarlás visszaszorítása által a fenntartható, felelős vendéglátás és a társadalmi felelősségvállalás népszerűsítése. A Munch alapelve, hogy kizárólag friss, fogyasztható és érintetlen étel kerülhet bele a csomagba, illetve az étteremnek az étel eredeti áránál minimum 40%-al olcsóbban kell kínálnia a csomagokat.

Bővebben

RelativeGap

A RelativeGAP által fejlesztett MIKROmod forgalmi modellező alkalmazás a mikromobilitás újszerű és hagyományos közlekedési módjainak (e-roller, kerékpár, stb.) pontosabb vizsgálatát teszi lehetővé – a meglévő forgalmi modellek átalakítása nélkül, vagy akár azoktól függetlenül. A termék közvetett módon érzékelteti hatását a környezetbarát közlekedési alternatívák fejlesztésének hatékonyabbá tételével, de az élhetőbb főváros képéhez a fejlesztések társadalmi elfogadásának növelésével is hozzájárulhat.

Bővebben

Rollin

A Rollin Technologies Kft. olyan  töltő- és dokkoló állomásokat fejleszt, illetve gyárt, amelyek segítségével az e-roller megosztó rendszerek hatékonyabban tudnak működni. A modern közlekedést támogató eszköz hozzájárulhat a gyakran “szétdobált” e-rollerek rendezett tárolásához és költséghatékony működéséhez, melyek szabályozását a hamarosan életbe lépő KRESZ módosítás is erősíti majd. A vállalkozás elsődleges célja, hogy fenntarthatóbbá tegye a városi közlekedést.

Bővebben

Water MiniLab

A Water MiniLab automata eszköze képes a víz különböző kémiai paramétereinek precíz és folytonos mérésére, amelyet az általuk fejlesztett felületen nyomon is lehet követni. Elsődleges felhasználási területük a szennyvíztisztítás, ahol számos előnnyel rendelkeznek a jelenlegi megoldásokkal szemben. Eszközük viszont nemcsak a szennyvíztelepek számára nyújthat előnyöket: minden olyan területen hasznos lehet, ahol fontos a víz minőségének folyamatos követése.

Bővebben

Smart Lynx

Smart Lynx célja Budapest összes közterületi mozgáskorlátozott várakozóhelyének „felokosítása”. Ennek keretében a parkolóhelyekre apró szenzorok kerülnek telepítésre, melyeknek köszönhetően az autósok bármikor könnyedén ellenőrizhetik a mozgáskorlátozottak számára fenntartott parkolóhelyek foglaltságát. A szabad helyek ismeretében az autósok megspórolhatják a parkolóhely-kereséssel töltött időt, illetve biztosítottá válik számukra, hogy az úticéljukhoz legközelebb eső szabad helyre parkolhassanak.

Bővebben

Thermowatt

A cég a megújuló energiapiacra olyan új megoldás bevezétésvel tört be, amely addig még nem volt ismert nemzetközi gyakorlatban, és amely egy új közeget, a szennyvizet használja fel energiatermelő forrásként. Ez az új megoldás a szennyvízből nyert hulladékhő felhasználása. Az újdonság sikeres bevezetését az is segítette, hogy alapanyaga a nagy mennyiségben és folyamatosan keletkező szennyvíz.

Bővebben

Volteum

A Volteum fejlesztésével már az út megtétele előtt modellezhetjük elektromos autóbuszaink fogyasztását és töltöttségét, így pontosan előre lehet becsülni, hogy mikor és hol szükséges tölteni a járművet, vagy épp, hogy milyen útvonalakat tud biztonsággal  ellátni. Ennek köszönhetően a Volteum fejlesztésével nem csak optimalizálni lehet az e-buszok közlekedését, de menet közbeni lemerülésük is elkerülhető. Emellett a szoftver pontosan szimulálja a járművek töltését is, így előre lehet becsülni a szükséges töltők számát és paramétereit.

Bővebben

W-Heat

A műanyagok helyettesítése korszerű, de természetes (pl. búzaszalma) vagy újrahasznosított (pl. csomagolási üveghulladék) alapú, azokkal egyenértékű teljesítőképességű anyagok előállítása ezidáig megoldandó feladatnak számított. Azonban a W-Heat anyagtudományi kutatás-fejlesztésük, valamint innovatív high-tech gyártási technológiájuk kifejelesztése révén megoldást talált a problémára. Az elmúlt 5 év során kifejlesztettek egy olyan szalma alapú, csomagolási üveghulladékot is tartalmazó táblás hőszigetelést, mely jobb teljesítményadatokkal rendelkezik, mint a leggyakrabban alkalmazott polisztirolhabok – ráadásul emellett tűzálló és komposztálható is.

Bővebben

Minden érvényes, 2. bírálati körbe jutott pályázatot benyújtó számára biztosítottuk

Smart Budapest Közösség

Adatmegosztási program

Segítség a forrásszerzésben

Városdiplomáciai kapcsolatrendszer kiaknázása

Együttműködő partnereink

Támogatóink