A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara LXXIV. Ünnepi Küldöttgyűlésén a hagyományoknak megfelelően átadták a kamara éves elismeréseit. A Főváros Gazdaságáért nagydíjat Tarlós István főpolgármester kapta, aki beszédében a főváros eredményei mellett a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány munkáját is méltatta.

 width=
Budapest, 2019. október 8.
Tarlós István fõpolgármester, a Fidesz-KDNP fõpolgármester-jelöltje (b) a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) 74. ünnepi küldöttgyûlésén, ahol átvette a Fõváros Gazdaságáért Nagydíjat Nagy Elektõl, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnökétõl (j2) 2019. október 8-án. Jobbra Tóth Imre, a BKIK tiszteletbeli elnöke.
MTI/Szigetváry Zsolt

Tarlós István főpolgármester felszólalásában gratulált a kamara tevékenységéhez. A nagydíj kapcsán elmondta: abban sokak munkája benne van. Hangsúlyozta a 2015-ben megalkotott első önálló fővárosi gazdaságstratégia jelentőségét, amelynek célja, hogy Budapest 2030-ra a régió vezető gazdasági térségévé váljon, és amelynek megvalósításában számos partner együttműködik. A stratégia elfogadása óta eltelt időszakban általános gazdasági fejlődés tapasztalható a fővárosban, nő a foglalkoztatás, és lassan már a munkaerőhiány válik a fejlődés korlátjává.

A főváros területfejlesztési koncepciójáról szólva a főpolgármester a tudás- és készségalapú gazdaság fejlesztését, a zöld gazdaság meggyökereztetését, valamint a turizmusban rejlő gazdasági lehetőségek kihasználását emelte ki.

Beszámolt azokról a díjakról, elismerésekről is, amelyeket Budapest az innovatív emberek számára fontos dimenziókban kapott, így például a Brüsszelben odaítélt Legjobb Európai Úti cél elismerésről, a The Economist rangsoráról, amelyen Budapest Kelet-Európa legélhetőbb fővárosának bizonyult, valamint a Startup Europe Awards A startupok számára legjobb közigazgatás díjáról is.

Budapest magas népességkoncentrációja minőségi humán erőforrást is jelent az innovatív gazdaság számára – mondta. Mivel azonban 2017-ben a régió GDP-je az uniós átlag 141 százaléka volt, a következő tervezési időszakban a kohéziós források átalakítása miatt még kevesebb forrás jut majd a fővárosra. Ezért még jobban figyelni kell majd a közvetlen brüsszeli forrásokra, valamint katalizálni szükséges a belső növekedést is. Az önkormányzatoknak még vállalkozásbarátabbá kell tenniük a tevékenységüket, az üzleti életet pedig nemzetközi kapcsolatrendszerükkel is támogatniuk szükséges. Ennek kapcsán kiemelte a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány tevékenységét, amely nem csak non-profit mikrohiteleket nyújt a kisvállalkozásoknak, hanem egyetlen EU-tanúsított Business Innovation Center-ként hozzájárul a startupok fejlődéséhez is. Be Smart versenyein és az általa szervezett delegációk révén több száz fővárosi startupnak nyújtott már nemzetközi megjelenési lehetőséget is, ezzel fontos szerepet töltve be a fővárosi platformok építésében. A főpolgármester unikális, példaértékű programnak nevezte a Smart Budapest programot, és kiemelte, hogy a világ különböző országaiból számos delegáció érkezik annak tanulmányozására. A minden év novemberében megrendezett Startupok Éjszakáját pedig az innovációs ökoszisztéma fontos platformjának minősítette.

A főpolgármester hangsúlyozta: továbbra is együttműködésre van szükség a fővárosi ökoszisztéma valamennyi szereplője között, hogy Budapest ne maradjon le a városok közötti versenyben.

(Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)