Tevékenységi körök: minden, amit tudnod kell!

Ha már vállalkozol, tisztában vagy a tevékenységi körök fogalmával. Ha pedig most gondolkodsz vállalkozás indításán, és a “hogyan”-okon töröd a fejedet, akkor jó eséllyel most fog szembejönni a kérdéskör. Mik is azok az a tevékenységi körök? És a TEÁOR-számok? Honnan tudhatod, hogy mik az engedélyköteles tevékenységi körök? Hányat vehetsz fel? Ne aggódj, cikkünkben minden kérdésedre választ kapsz!

Mik azok a tevékenységi körök?

A tevékenységi körök azokat a tevékenységeket jelölik, amelyeket vállalkozóként végezni lehet. Lényegében egy állami besorolási rendszer, amelyben minden legálisan végezhető tevékenység fel van tüntetve. Fontos tudni, hogy számlákat csak azokról a tevékenységekről állíthatsz ki, amelyek szerepelnek a vállalkozásodnál.

Mi az a TEÁOR-szám?

A tevékenységeket a TEÁOR-számokkal jelölik. Ezek azok a rövid kódok, amelyekkel a KSH rendszerében nyilvántartják a végezhető tevékenységeket. TEÁOR-’08 számoknak is nevezik őket, mert a mostani szabályozás 2008-ban lépett érvénybe.

A rövidítés jelentése egyébként: Tevékenységek Egységes Ágazati Osztályozási Rendszere

A tevékenységi körök között a KSH weboldalán tudsz böngészni. A teaorszamok.hu oldalon szintén egyszerűen kereshetsz a TEÁOR-számok között.

Bizonyos tevékenységi körökhöz képesítésre lesz szükséged

Főtevékenység és egyéb tevékenységi körök

Minden vállalkozás indításakor meg kell adnod egy fő tevékenységi kört. Ez azt a tevékenységet jelöli, amiről a legtöbb számlát tervezed kiállítani.

Ezen túl még akármennyi tevékenységi kört felvehetsz. Ezt megteheted a vállalkozás indulásakor, illetve utólag is, az Ügysegéd felületén. Egyszerű művelet, nyugodtan nekifoghatsz magad is, ha biztos vagy benne, mit kell felvenned!

A tevékenységek leadása hasonlóan egyszerű. Ha már többé nincs rá szükséged, vagy feleslegesen vetted fel, ugyanazon a felületen könnyen leadhatod a korábban felvett tevékenységeket.

Engedélyköteles tevékenységi körök, nem engedélyköteles tevékenységi körök

Valószínűleg már tudod, hogy vannak engedélyköteles és nem engedélyköteles tevékenységi körök. Ezeket másképp nevezik végzettséghez kötött és végzettséghez nem kötött tevékenységi köröknek is.

Fontos tudnod, hogy az általad kiszemelt tevékenységi kör engedélyköteles-e. A teaorszamok.hu oldalon az adott tevékenységre kattintva megtalálod a tevékenységi kör leírását. Innen pedig egy kattintással már látod, hogy engedélyköteles-e az adott tevékenység.

Ha nem vagy biztos a dolgodban, érdemes megkérdezned a könyvelődet, aki jó eséllyel segíteni tud. Egyébként akkor sincsen tragédia, ha véletlenül felveszel egy tevékenységi kört, amihez nincsen meg a megfelelő képesítésed. Az illetékes hivatal ugyanis bekéri az engedélyköteles tevékenységre feljogosító dokumentumod elektronikus másolatát. Ha ilyen értesítést kapsz, és nem rendelkezel a szükséges végzettséggel, csak add le a tevékenységi kört.

Amennyiben tervezel felvenni alkalmazottakat, van egy jó hírünk. Ha a felvett munkaerő rendelkezik a szükséges képesítéssel, akkor felveheted az adott tevékenységet vállalkozásodhoz, nem probléma, ha te nem rendelkezel vele.

Kérdésed van? Nyugodtan keress minket telefonon (+36 1 268 1800), vagy írj az info@bvk.hu címre!