Startupok Éjszakája 2018 címmel, negyedik alkalommal rendezte meg a fővárosi és nemzetközi startup ökoszisztéma prominens szereplőit felvonultató rendezvényét a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) november 27-én, a Bálnában. A Tarlós István főpolgármester és Varga Mihály pénzügyminiszter, miniszterelnök-helyettes fővédnöksége alatt zajló eseményre 10 országból érkeztek meghívottak, 50 kiállító jelent meg és több mint 800-an regisztráltak.

 width=
A rendezvényen készült fotók megtekintéséhez kattintson a képre!

 Varga Mihály, pénzügyminiszter, miniszterelnök-helyettes örömét fejezte ki annak kapcsán, hogy a Startupok Éjszakája immár negyedik alkalommal került megrendezésre.

– A Startupok Éjszakája egyrészt lehetőséget nyújt a résztvevők számára, hogy tájékoztatást kapnak arról, hogy a korai fázisú vállalatok, a startup cégek hogyan tudnak előre lépni, másrészt pedig felhívja a döntéshozók figyelmét a legfontosabb korlátokra, amelyek ma az ilyen típusú vállaltok előtt állnak. Az ilyen rendezvények az elmúlt években jelentős mértékben segítették a helyi önkormányzati, illetve kormányzati döntéshozókat abban, hogy új pályázatokat indítsanak el, a szabályozói környezet támogató legyen, és olyan képzési, oktatási vagy vállalkozói környezet jöjjön létre, amely segíti ezeket a cégeket – mondta Varga Mihály.

 width=
A rendezvényen készült fotók megtekintéséhez kattintson a képre!

 A Startupok Éjszakája Budapesten a legnagyobb olyan startup esemény, amelyet a főváros támogat. Az Európai Bizottság értékelése szerint idén az európai városok között Budapest közigazgatása bizonyult a legkedvezőbbnek a startupok számára, ezért kaptuk meg a Startup Europe díjat, ami bizonyítja, hogy a főváros BVK által megvalósított programjai valóban európai szintűek – mondta Szalai Piroska, a Közalapítvány kuratóriumi elnöke. A Startupok Éjszakája kapcsán Szalai Piroska hozzátette, hogy ez a rendezvény lehetőséget nyújt a startup ökoszisztéma szereplőinek a találkozásra, emellett pedig a főváros polgárai is megismerkedhetnek a legkiválóbb magyar startupokkal.

 width=
A rendezvényen készült fotók megtekintéséhez kattintson a képre!

Dr. Bagdy Gábor Budapest Főváros főpolgármester-helyettese köszöntő beszédében hangsúlyozta, hogy a Startupok Éjszakája remek lehetőséget jelent a kapcsolatépítésre, az új ötletek megosztására, Budapest pedig kiváló hátteret nyújt a vállalkozni kívánó fiatalok számára. A főpolgármester-helyettes felhívta a figyelmet arra is, hogy a The Economist Intelligence Unit, a világ egyik legnagyobb tudományos elemző cége idősoros listáján Budapest a világ 140 nagy városa között 2010-es az 55. helyről 2018-ra már a 34. helyre került.

 width=
A rendezvényen készült fotók megtekintéséhez kattintson a képre!

A megnyitó után adták át a 8. Be Smart startup verseny díjait a nyertes startupoknak.

A budapesti legjobb gyakorlatok bemutatására került sor egy kerekasztal-beszélgetés keretében, melyen dr. Heidrich Balázs, a Budapesti Gazdasági Egyetem rektora, dr. Szász Károly, a Semmelweis Egyetem kancellárja, dr. Lazányi Kornélia, az Óbudai Egyetem Keleti Károly Gazdasági karának dékánja és Dede György, a Start it@K&H startup inkubátor menedzsere vettek részt. A beszélgetést Szajlai Csaba, a Figyelő főszerkesztő-helyettese moderálta.

 width=
A rendezvényen készült fotók megtekintéséhez kattintson a képre!

A rendezvény második, A Főváros nemzetközi kapcsolatrendszerének szerepe és lehetőségei az innovatív vállalkozások fejlesztésében, startup sikertörténetek című kerekasztal-beszélgetésének résztvevői Jules Banning, a Rheinland Pitch-et szervező Startplatz.de programigazgatója, Robert Sanders, az EBN Nemzetközi Projekt igazgatója, Dr. Györgypál László, Pozi Technologies és Dobai Tibor, Route4U térinformatikusa voltak. A beszélgetést Tari Titanilla, az MTVA műsorvezetője moderálta.

 A rendezvény 50 kiállítója között 27 startup szerepelt, közülök többen már komoly sikeret értek el a nemzetközi piacokon is.

A BVK több Be Smart startup versenyén elindultunk, nyertesek közé kerülve bemutatkozhattunk Írországban, Németországban, Spanyolországban, Portugáliában, sőt Franciaországban is. Mostanra mindegyik országban eljutottunk legalább egy pilot-projekt szintjéig, a legtöbb helyen pedig teljes városi együttműködéseket tudtunk, illetve fogunk a közeljövőben megkezdeni, ami szerintem nagyjából 100%-os sikerráta – mondta Dobai Tibor, a Route4U térinformatikai menedzsere.

 width=
A rendezvényen készült fotók megtekintéséhez kattintson a képre!

A Pozi Technologies a 7. Be Smart versenyen került kapcsolatba a Közalapítvánnyal.

– Kiváló munkakapcsolatot építettünk ki a Közalapítvánnyal, a BVK szervezésében kerültünk be düsseldorfi startup-ökoszisztémába, a döntőig jutottunk a Rheinland-Pitch-ben. A BVK mentoráltjaként résztvettünk a madridi South Summit kiállításon, tavasszal pedig a dublini Futurescope-on, ahol együttműködő és értékesítő partnereket találtunk – mondta a startup vezetője, Dr. Györgypál László.

A kerekasztal-beszélgetés után a Közalapítvány kiemelt kiállító partnerei mutatkoztak be a színpadon.

A program zárásaként kapcsolat- és üzletépítésre volt lehetőségük a résztvevőknek, az 50 kiállító között a magyar startup világhoz kötődő fővárosi, országos és nemzetközi programok, inkubátorok és startupok egyaránt megtalálhatóak voltak.

Kiemelt támogató:

 width=

Támogatók:

 width=

 width=Note: The project is implemented with the support of the European Regional Development Fund. The information included in this publication does not necessarily reflect the official position of the EU. www.skhu.eu

 width= width=  This project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No.727812.