Vállalkozó nők, női vezetők a turizmusban és az idegenforgalomban Budapesten címmel rendezett konferenciát a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Nonprofit Kft. (BFTK) társszervezésével 2016. március 7-én, hétfőn a Bálna Budapest központban. Tarlós István, Budapest Főváros főpolgármestere és Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter fővédnökségével rendezett konferencia célja az volt, hogy felhívja a figyelmet azon női vállalkozók és női foglalkoztatottak kiemelt szerepére, akik a Budapest gazdaságában emblematikus jelentőséggel bíró turizmus szektorban tevékenykednek.

Tarlós István, Budapest főpolgármestere köszöntőjében elmondta, hogy a fővárosi turizmus évek óta rendre felülmúlja a korábbi évek eredményeit. 2015 az évtized legsikeresebb turisztikai szezonja volt, tavaly rekordszámú külföldi és belföldi vendég érkezett Budapestre. A gazdasági ágazatok közül kiemelkedően teljesített a turizmus, ezzel a szektor nagyban hozzájárult a gazdasági teljesítmény növekedéséhez. 2010- 2015 között csaknem másfélszeresével nőtt a külföldiek által a fővárosban eltöltött vendég éjszakák száma, az országos növekedés több mint 80%-át Budapest produkálta. A turizmus szép eredményeihez jelentősen hozzájárult a fesztivál-, és a fürdőturizmus.

Tarlós-István-Budapesti-Vállalkozásfejlesztési-Fórum
További fotókért kattintson a képre.

A főpolgármester hangsúlyozta, hogy Budapest fejlődésében mindig is kulcsszerepe volt a helyi vállalkozásoknak. A Fővárosi Önkormányzat a közelmúltban kidolgozta Budapest Gazdaságélénkítési és Munkahelyteremtési Stratégiáját, amelyben fontos célcsoportot jelentenek a kis- és középvállalkozások, és kiemelt terület a főváros turizmusa. Tarlós István hangsúlyozta, hogy a stratégia kidolgozásában fontos szerepe volt a BVK-nak.

Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter elmondása szerint a kormányzat különböző intézkedései közelebb visznek ahhoz, hogy a nők számára ne választásként merüljön fel a munka és a család, karrier és az anyaság, hanem ezek egymással összhangban lévő területek lehessenek.

Varga-Mihály-Budapesti-Vállalkozásfejlesztési-Fórum
További fotókért kattintson a képre.

Varga Mihály elmondta, hogy a turizmus szektorban a női foglalkoztatás kiemelt mértékű, egyes becslések szerint 30%-os a női vezetők aránya az ágazatban, bizonyos szegmensekben, például az utazásszervezés, ez az arány 45%-ot is eléri. A nők meghatározó szerepet játszottak abban, hogy tavaly a turizmus rekord eredményt, körülbelül 360 milliárd forint bevételt ért el.

Szalai Piroska, a BVK kuratóriumi elnöke a KSH pénteken nyilvánosságra hozott adatai alapján a javuló magyar foglalkoztatási mutatókról tájékoztatta a hallgatóságot. 2010 óta a nők foglalkoztatási rátája 7,6%-kal javult, messze megelőzve a 2,2%-os uniós átlagot. A kuratóriumi elnök arról is beszámolt, hogy tavaly a versenyszférában a legnagyobb arányú növekedést a szálláshelyszolgáltatás és vendéglátás adta, emellett jelentős növekedést mutat a „Művészet, szórakoztatás, szabadidő ágazat” is. Mindkét területen kiemelkedő a női munkavállalók aránya.

Pelczné-Gáll-Ildikó-Budapesti-Vállalkozásfejlesztési-Fórum
További fotókért kattintson a képre.

Pelczné Gáll Ildikó, az Európai Parlament alelnöke elmondta, hogy a turizmus az európai gazdaság kulcsfontosságú növekedési potenciállal rendelkező területe, amely az uniós GPD 10%-át adja, és 13 millió főt foglalkoztat. Az Európai Unió várakozásai szerint 2025-re 140 millióval fog nőni a területére látogatók száma, az uniós célok között szerepel Európát a világ első számú turisztikai célpontjává tenni. A szolgáltató szektor és ezen belül a turizmus, a szálloda- és vendéglátóipar fejlődése húzóerőként hatott a női munkavállalásra. Franciaországban a női munkaerő 50%-a, Spanyolországban 41%-a, Olaszországban 46%-a és az Egyesült Királyságban mintegy 63%-a dolgozik a szektorban.

Szalai-Piroska-Budapesti-Vállalkozásfejlesztési-Fórum
További fotókért kattintson a képre.

A rendezvény második felében Női vezetők budapesti turisztikai nevezetességek és emblematikus szervezetek élén címmel kerekasztal-beszélgetésre került sor, melyen Bán Teodóra, a BFTK Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, Pintér Katalin, a Gerbeaud Ház tulajdonos igazgatója, Sikota Krisztina, a Várkert Bazár kulturális igazgatója és Magyar Vilma, a Budapest Underguide utazás és rendezvényszervező iroda társalapítója vettek részt. A beszélgetést Vogyerák Anikó, az MTVA munkatársa moderálta.

Női-vezetők-női-vállalkozók-a-turizmusban-kerekasztal
További fotókért kattintson a képre.

A kerekasztal-beszélgetés során Bán Teodóra elmondta, hogy a BFTK profiljába tartozó kulturális, turisztikai és fesztiválrendezési tevékenységek szorosan összekapcsolódnak. „A turisztikai szolgáltatásainkban kifejezetten egyedülállóak vagyunk, folyamatos fejlesztés alatt álló turisztikai infrastruktúrával és hálózattal rendelkezünk. A közeljövőben egy olyan programsorozatot és fejlesztési koncepciót kívánunk bemutatni, amellyel a 2017-es és az azt követő években szeretnénk stabilan, megfelelő erőforrásokkal fogadni a külföldieket, és az itt tartózkodásukat komfortosabbá tenni” – fejtette ki a BFTK Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Pintér Katalin, a Gerbeaud Ház igazgatónője röviden elmesélte a cég történetét az elmúlt évtizedben, a Gerbaud sikeres megújítását, a fokozatos bővülést, beleértve a külföldi terjeszkedést (Tokió, Szöul) is. Pintér Katalin úgy gondolja, hogy rengeteg érték van Magyarországon, amiből megfelelő kommunikációval és piacra lépéssel siker kovácsolható. Az igazgatónő elmondta, hogy a cégnél körülbelül 200 fő dolgozik, a férfi-női arány 40-60%, 35 vezetőt alkalmaz, a túlnyomó többségük nő.

Magyar Vilma, a Budapest Underguide utazás és rendezvényszervező iroda társalapítója elmondta, hogy 10 éves cégük rendezvény és turisztikai vonalon dolgozik, főként külföldiek részére szerveznek egyedi, személyre szabott utazási élményeket. Tematikus túrákon, város felfedező programokon keresztül mutatják be az elmúlt tíz évben forradalmian átalakult Budapest mindennapjait, emellett hangsúlyt fektetnek a klasszikus értékekre is.

Sikota Krisztina elmondta, hogy a Várkert Bazár, mely korábban Európa egyik legveszélyeztetettebb műemléke volt, 2016. április 2-án a 2 éves újranyitását ünnepli. Az UNESCO világörökségébe tartozó kulturális intézmény, a saját programjai (koncertek, kiállítások, táncszínházi előadások) mellett befogadója más szervezetek által rendezett kulturális eseményeknek.