A BKV Zrt. Budapest legrégebben működő és a mai napig legnagyobb közösségi közlekedési szolgáltatója. Igen sokrétű tevékenységet látunk el: múzeumaink fenntartása, valamint nosztalgia- és különleges járműveink üzemeltetése mellett legnagyobb feladatunk a napi közösségi közlekedés működtetése, amely elválaszthatatlan része a főváros életének, lüktetésének.

Ezen feladatok csak állandó fejlesztéssel végezhetők, amelynek központjában a versenyképes szolgáltatás megteremtése áll az egyre sokszínűbb egyéni közlekedési módokkal, illetve más szolgáltatókkal szemben, valamint utasaink egyre magasabb szintű kiszolgálása.

Jó alternatívát csak korszerű, alacsonypadlós, klimatizált, komfortos és környezetbarát járművekkel, valamint megfelelő kiszolgálással és természetesen hatékony és fenntartható működéssel jelenthetünk. Technológiai fejlesztéseink elsősorban ezekre fókuszálnak.

Hogyan és miben látjuk mi a jövőt, amelynek fejlesztésében várjuk az előremutató ötleteket?

  • A budapesti közlekedés lebonyolításához hatalmas infrastruktúrára van szükség. Ennek fenntartása óriási költség, és a BKV-hoz köthető károsanyag-kibocsátás is jelentős. Minden innovatív, eddig nem alkalmazott megoldás – a megújuló energiától az energiahatékonysági intézkedéseken át az intelligens épületvezérlésig – segítheti a fenntarthatóbb működést.
  • A BKV járművein és infrastruktúráján keresztül Budapest egyik legnagyobb közterület-használója. Fejleszthető terület lehet a 21. századi városkép alakítása a BKV területeinek, felületeinek használatával, azok a kor igényeinek megfelelő anyagokkal, innovatív és okos megoldásokkal történő megújítása.
  • Az autonóm járművezérlési rendszerek alkalmazása kiemelt területe a fenntartható alapokra helyezett városi mobilitás és a nagyobb közlekedésbiztonsági szint megteremtésének. Ezen a területen is várunk újszerű megoldásokat, ötleteket.
  • Megoldásokat várunk egy intelligens autóbusz-üzemeltetési rendszer kiépítésére, amelynek célja a járműveink folyamatos, műszaki szemléletű adatszolgáltatása az esetleges műszaki rendellenességek, illetve járművezetési problémák korai kiszűrése érdekében.
  • Járművezetőinknek a képzések során szimulátor segítségével is módjuk van felkészülni olyan helyzetekre, amelyek modellezésére a gyakorlatban nem lenne lehetőség. Az oktatás területén várunk a BKV meglévő informatikai rendszerbe illeszthető, képzést segítő alkalmazásokra ötleteket.

Engem is érdekel a verseny!