A webáruház indítása az utóbbi években egyre népszerűbb választássá vált a vállalkozók körében, legyen szó akár a kezdőkről vagy akár a tapasztaltabb üzletemberekről.

Ez nem is csoda, hiszen a webshopok szinte minden olyan előnnyel rendelkeznek, amiért az online vállalkozás oly gyorsan teret hódított.

De vajon: 

 • Mik ezek az előnyök? 
 • Miként éri meg webshopot indítani?
 • Milyen kockázatokkal és buktatókkal érdemes számolni?

Íme minden, amit egy webshop elindításáról tudni érdemes.

Miért olyan vonzó a webshop indítás?

Alacsony elindulási költségek: A webshopok a hagyományos fizikai üzletekkel ellentétben kevesebb induló tőkét igényelnek. Nincs szükség fizikai üzlethelyiségre, így a bérleti díj, a közüzemi szolgáltatások és a karbantartás költségei sem merülnek fel. A digitális platformok és eszközök is megfizethetőbbek, ami megkönnyíti a vállalkozók számára a vállalkozás elindítását.

Szélesebb ügyfélkör: Az online vállalkozások globális közönséget tudnak kiszolgálni, így a vállalkozók több potenciális vásárlót érhetnek el, mint egy helyi bolt. Ez több eladást és gyorsabb üzleti növekedést eredményezhet.

Rugalmasság: A webshopok működtetése nagyobb rugalmasságot biztosít a vállalkozók számára — mind a munkaidő, mind a helyszín tekintetében. Bárhonnan irányíthatják webáruházukat, ahol van internetkapcsolat, és nem kell meghatározott nyitvatartási időben egy fizikai helyszínen jelen lenniük.

Könnyebb készletgazdálkodás: A webáruházak leltárkezelése a folyamatot automatizáló digitális eszközöknek és szoftvereknek köszönhetően ésszerűbb, egyszerűbb és hatékonyabb lehet. Ez megkönnyíti a vállalkozók számára a raktárkészlet kezelését és a vásárlói megrendelések teljesítését.

Skálázhatóság: Az online vállalkozások viszonylag könnyen skálázhatók fizikai társaikhoz képest. Az üzlet növekedésével a vállalkozók további digitális infrastruktúrába vagy harmadik fél által nyújtott szolgáltatásokba fektethetnek be ahelyett, hogy egy fizikai üzletet kellene bővíteniük vagy áthelyezniük.

Személyre szabás: Az online áruházak az adatelemzés és a célzott marketing segítségével személyre szabott vásárlási élményt nyújthatnak a vásárlóknak, ami nagyobb vásárlói elégedettséghez és több eladáshoz vezet.

Kisebb kockázat: Mivel egy webáruház indításához szükséges kezdeti beruházás alacsonyabb, mint egy fizikai üzleté, a pénzügyi kockázat is kisebb. Ez vonzóbbá teszi a webshop indítását azon vállalkozók számára, akik nagy befektetés nélkül szeretnék tesztelni a piacot vagy validálni üzleti ötletüket.

Gyors piaci alkalmazkodás: A webshopok gyorsan alkalmazkodhatnak a piaci változásokhoz, a trendekhez és a fogyasztói preferenciákhoz a digitális kínálat, a termékkínálat és a marketingstratégiák frissítésével. Ez az agilitás elengedhetetlen ahhoz, hogy versenyképesek maradjanak a mai gyors ütemű üzleti környezetben.

Bár a webshopok világa sokaknak vonzó lehet, de korántsem való mindenkinek. Lássuk, kinek érdemes belépnie az e-kereskedelem világába.

Kinek való a webshop üzemeltetés?

webshop indítás

Az egyszerű válasz az, hogy bárkinek, aki érzi magában a lelkesedést, az ambíciót és az érdeklődést a kereskedelem és az online világ iránt, és szeretné ezt a kettőt ötvözni.

Érdemes azonban tudatában lenni annak, hogy mire is van szükség egy webshop felfuttatásához:

 • Üzleti ötlet: A sikeres webshopok mögött egy jó üzleti ötlet is áll, amely megkülönbözteti őket a versenytársaktól. Ezek lehetnek egyedi termékek, kiváló minőségű szolgáltatások vagy egy olyan piaci rés, amelyet más vállalkozások még nem fedeztek fel.
 • Technikai ismeretek: Bár nem szükséges mély technikai tudás egy webshop indításához, az alapvető ismeretek a webdesignról, az e-kereskedelmi platformokról és az online marketingről előnyt jelentenek. Ha nincs elegendő technikai ismeret, a vállalkozóknak érdemes szakértői segítséget igénybe venniük.
 • Piacismeret: Azok az üzletemberek, akik ismerik a célpiacukat és az ügyfeleik igényeit, jobb eséllyel vezetnek sikeres webshopot. A piaci trendek, a vásárlói magatartás és a versenytársak figyelemmel követése mind-mind segíthet a vállalkozás megfelelő irányba történő fejlesztésében.
 • Pénzügyi tervezés és kezelés: A sikeres webshopok mögött álló vállalkozók rendelkeznek pénzügyi tervezési és kezelési képességekkel, amelyek segítenek az üzlet növekedésében és a kockázatok kezelésében.

Emellett számos olyan személyiségbeli jellemvonásra is szükség van, ami a vállalkozókra jellemző:

 • Szenvedély és elkötelezettség: Ha valaki szenvedélyes egy adott termék vagy szolgáltatás iránt, és elkötelezett a siker érdekében, nagyobb esélye van sikeresen üzemeltetni egy webshopot.
 • Türelem és kitartás: A webshop — ahogy más vállalkozásokra is igaz — anyagi sikere nem érkezik meg azonnal. Az induláshoz és a növekedéshez időre és kitartásra van szükség. A vállalkozóknak fel kell készülniük arra, hogy időt, pénzt és energiát fektetnek a vállalkozás építésébe, valamint hajlandóságot kell mutatniuk a hibákból való tanulásra.
 • Rugalmasság és alkalmazkodóképesség: A változó piaci körülmények és trendek miatt a vállalkozóknak nagyon gyorsan kell alkalmazkodniuk — ez pedig különösen igaz az online világra. Néhány éve még nem létezett közösségi média, ma pedig már ez az egyik, ha nem a legfontosabb marketing csatorna az e-kereskedelemben. 

Webáruház indítása 9 lépésben 

Egy webáruház létrehozása és felfuttatása több lépést is magában foglal, amelyek a következő fázisokra bonthatók:

1. fázis: Tervezés

 1. Határozd meg a piaci rést és a célközönséget
 2. Kutasd fel a versenytársakat és a piaci keresletet
 3. Válaszd ki az üzleti modelled (dropshipping, leltár alapú, stb.)
 4. Készíts üzleti tervet, beleértve a pénzügyi előrejelzéseket és a marketingstratégiákat

2. fázis: E-kereskedelmi platform kiválasztása

 1. Értékeld ki az e-kereskedelmi platformokat az igényeid, a költségvetésed és a technikai képességeid alapján (pl. Shopify, WooCommerce, Shoprenter, stb.)
 2. Regisztrálj egy domain nevet, és vásárolj webtárhelyet
 3. Vásárolj SSL-tanúsítványt, hogy biztonságos kapcsolatot biztosíts vásárlóid számára

3. fázis: Webáruházának megtervezése

 1. Válassz egy olyan témát vagy sablont, amely összhangban van a márkaidentitásoddal
 2. Szabd testre a dizájnt, hogy megfeleljen a márkaarculatnak, és vizuálisan vonzóvá tegye a webáruházat
 3. Hozz létre egy felhasználóbarát navigációs struktúrát és oldalelrendezést

4. fázis: A termékek és a készlet beállítása

 1. Adj a webshopodhoz termékkategóriákat és egyedi terméklistákat részletes leírásokkal, képekkel és árakkal
 2. Állítsd be a készletgazdálkodást, beleértve a készletszinteket és a szükséges integrációkat a beszállítókkal vagy raktárkezelő rendszerekkel
 3. Határozd meg a szállítási lehetőségeket, tüntesd fel a fuvarozókat és az árképzésüket

5. fázis: Fizetési és pénztári folyamatok megvalósítása

 1. Válassz olyan fizetési szolgáltatót, amely támogatja az általad preferált fizetési módokat (pl. bankkártyák, PayPal stb.)
 2. Állítsd be és teszteld a pénztárfolyamatokat, biztosítva a zökkenőmentes és biztonságos élményt az ügyfelek számára

6. fázis: Az ügyféltámogatás kialakítása

 1. Hozz létre egy súgóközpontot vagy GYIK-részt a gyakori ügyfélkérdések megválaszolására
 2. Határozd meg az ügyféltámogatási csatornákat (pl. e-mail, live chat, telefon), és hozz létre egy folyamatot a megkeresések és problémák kezelésére.

7. fázis: Előkészületek a webshop indításra

 1. Teszteld a webáruházat, ellenőrizd a törött linkeket, a funkcionalitási problémákat és a különböző eszközök és böngészők közötti kompatibilitást
 2. Állítsd be a Google Analytics vagy más analitikai eszközt a webhely teljesítményének és a látogatók viselkedésének nyomon követésére
 3. Készíts marketingtervet webáruházad népszerűsítésére, beleértve a közösségi médiát, az e-mail marketinget, a tartalommarketinget és a fizetett hirdetéseket

8. fázis: A webshop elindítása

 1. Hirdesd meg az webshopot a marketingcsatornáidon, és kezdd el a marketingterv végrehajtását
 2. Figyeld a webhely teljesítményét és a vásárlói visszajelzéseket, és szükség szerint végezz módosításokat a felhasználói élmény javítása és az értékesítés ösztönzése érdekében

9. fázis: Folyamatos fejlesztés és növekedés

 1. Rendszeresen elemezd a webhely teljesítményét és a vásárlói viselkedést, hogy azonosítsd a fejlesztendő területeket
 2. Frissítsd a termékkínálatot és a marketingstratégiát a piaci trendek és a vásárlói visszajelzések alapján
 3. Foglalkozz közönségeddel a közösségi médián, az e-mail hírleveleken és más csatornákon keresztül, hogy kapcsolatokat építs és ösztönözd a visszatérő vásárlást

Egy webshop növekedése tehát egy soha véget nem érő folyamat, amely magában foglalja a tervezést, a végrehajtást és a folyamatos fejlesztést a siker és a növekedés biztosítása érdekében.

Segítség a webáruház üzemeltetéshez

Bár a webshop tervét mindenkinek magának kell elkészítenie, a kezdő vállalkozóknak ez nehézséget szokott okozni.

Ebben az esetben érdemes lehet tapasztaltabbak segítségét kérni, akik már előrébb vannak a folyamatban, vagy esetleg képesek a célközönség fejével gondolkodni.

Az üzleti terv készítésében vagy a webshop elindításában érintett budapesti vállalkozóknak személyes konzultáció biztosításával segítséget nyújt a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány. Jelentkezni az info@bvk.hu címen lehet.