Ma Budapesten nehéz dolga akad annak, aki könnyíteni akar magán. A városban ugyanis csak 90 köztéri illemhely van, amelyek létezése és holléte sokszor nem evidens.

A Budipest app ezen a helyzeten próbál segíteni azzal, hogy a közelben levő közvécéket, és azok legfontosabb adatait megmutatja, valamint lehetőséget ad azok értékelésére.

„Viszont ez még bőven nem elég: hatalmas igény lenne több, tisztább, tovább nyitva tartó vécére, amiben lehet kártyával is fizetni. Azért indultunk a BVK Smart Budapest versenyén, hogy erre az égető problémára adjunk egy innovatív megoldást.”

A rendszerrel először több lépésben modernizálnák a meglévő mosdókat. A Budipest alkalmazáson keresztüli kártyás fizetéssel hozzáférhetőbbé tennék a mosdókat, az azonnali probléma-bejelentéssel pedig könnyebbé a fenntartó számára a WC-k kezelését: „így nem fog egy szappanadagoló sem napokig üresen állni. Később ezen a vonalon továbbhaladva a mostani WC-ket 24 órában nyitvatartóvá tudjuk tenni beléptetőkapukkal, így nagyban növelhető lenne a meglévő közvécék hatékonysága”.

Ezzel viszont csak a meglévő vécék lennének jobbak: „új mosdókat is építenünk kell, amelyek megfelelnek a kor követelményeinek. Automatizáltnak, öntisztítónak, egész nap nyitvatartónak,  jól felszereltnek, és ingyenesnek kell lenniük. Ezért tervezünk 2022-ben hirdetésekből finanszírozott Budipest mosdókat építeni szerte a városban”.