Non-profit mikrofinanszírozás

A mikrofinanszírozás mikrovállalkozásoknak szóló, kisösszegű (10 millió Ft alatti) pénzügyi szolgáltatások – többnyire hitelprogramok – és nem pénzügyi, üzletfejlesztési szolgáltatások – képzés, tanácsadás, információszolgáltatás, üzleti kapcsolat fejlesztés stb. – komplex összessége.

A mikrofinanszírozást végezhetik for-profit pénzügyi vállalkozások, de Magyarországon is már közel negyedszázada elérhetőek az uniós értelemben vett non-profit mikrofinanszírozó szervezetek is: a fővárosi és a megyei vállalkozásfejlesztési alapítványok.

A non-profit mikrofinanszírozási programok célcsoportját a méretük vagy az igényelt hitelösszeg nagysága miatt a kereskedelmi bankok hitelezési tevékenységén és gyakorlatán kívül eső mikrovállalkozások jelentik. A non-profit mikrofinanszírozási szektor részükre kínál megoldásokat, melyek segítik az önfoglalkoztatóvá válásukat, a vállalkozásuk fejlesztését, bővítését és további munkahelyek teremtését.

A szegmens jelentős gazdasági szerepét mutatja, hogy hazánkban a mikrovállalkozások az összes vállalkozás 91%-át képezik. Ez a szegmens foglalkoztatja az összes foglalkoztatott 35%-át, és adja a vállalkozások által realizált teljes nettó árbevétel 13%-át.

A gazdaság jelentős szegmensét alkotó mikrovállalkozások számára a non-profit mikrofinanszírozási programok nem csak azért fontosak, mert forráshoz jutnak általuk, hanem azért is, mert felkészítik őket a nagyobb vállalkozások számára kialakított banki szolgáltatások igénybe vételére. A finanszírozást kiegészítő szolgáltatások direkt módon fejlesztik az érintett vállalkozók kompetenciáit, hozzájárulva ezzel a gazdaság bizonyos mértékű kifehérítéséhez, illetve adott, speciális célcsoportok (szociális) helyzetének és biztonság érzetének javításához.

A non-profit mikrofinanszírozási programokban résztvevő vállalkozások piacon maradási esélyei megnőnek, ezáltal munkahelyeket képesek megtartani, ill. új munkahelyeket teremtenek. A mikrohitelezés emellett ösztönzi a helyi gazdaságot, és hozzájárul az adóügyi bevételek generálásához is.

Ilyés Márton – Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány kuratóriumi elnöke
(Adatok forrása: KSH)

A Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány elsősorban az induló és működő mikrovállalkozások számára nyújt finanszírozási programokat. A hitelkérelmek összeállításához, a vállalkozások számára legmegfelelőbb hitelkonstrukciók és -kombinációk kiválasztásához ingyenes hitelkonzultációs lehetőséget biztosítunk a vállalkozók számára.

További információkért kérjük, keresse a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány munkatársait. Ügyfélszolgálat, elérhetőség ide kattintva>>

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük