Együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) és a Digitale Stadt Düsseldorf 2017. március 28-án a Düsseldorf – Budapest Be Smart! Hungarian Tech Day rendezvényen, Düsseldorfban. Az együttműködés célja a két város vállalatai, mikro-, kis és középvállalkozásai, startupjai és egyéb gazdasági, szakmai szervezetei közötti gazdasági, üzleti és innovációs kapcsolatok építése.

 width=
Stephan Schneider, a Digitale Stadt Dusseldorf ügyvezetője és Szalai Piroska, a BVK kuratóriumi elnöke

A Düsseldorf – Budapest Be Smart! Hungarian Tech Day – a BVK, Magyarország Düsseldorfi Főkonzulátusa és a Vodafone Németország szervezésében – az együttműködés első jelentős lépése. Célja smart city és mobilitás témában magyar találmányok, projektek bemutatása, és magyar startupok német piacra lépésének elősegítése. A rendezvényen a BVK 5. Be Smart startup versenyének győztesei mutatkoztak be az észak-rajna-vesztfáliai és más német nagyvállalatok, befektetők, a helyi kereskedelemfejlesztési szervezetek, valamint Düsseldorf város és Budapest Főváros képviselői előtt.

Az Innogy Magyarország által felajánlott, egy éves ingyenes villamos energia ellátás díjat a BeeRides nyerte. A BeeRides, az EVA és a Route4U Digitale Stadt Dusseldorf tagságot nyertek.

 width=

Az eseményen Dr. Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár, Dr. Bagdy Gábor, Budapest főpolgármester-helyettese, Michael Reinartz, a Vodafone innovációs vezetője, Dr. Marie-Theres Thiell, az Innogy Magyarország elnöke, és Thomas Daiber, a Hubject ügyvezetője kerekasztal beszélgetésen vitatták meg a smart city, mobilitás témakörök jövőjével kapcsolatos kérdéseket.

 width=
Dr. Györkös Péter, Magyarország Németországba akkreditált nagykövete

„Düsseldorf – Budapest Be Smart! Hungarian Tech Day egy nagyon jó kezdeményezés, és remélem, hogy lesz folytatása. Ami ma itt történik, az illeszkedik egy globális, egy európai és egy nemzeti stratégiába, ahol Budapest Düsseldorffal és startupok startupokkal próbálják megtalálni a helyüket a robbanásszerűen fejlődő világban. A rendezvény a magyar startupok számára komoly lehetőséget nyit. Ha megáll az a történelmi állítás, mely szerint a magyar egy innovatív nemzet, akkor most minden lehetőség adott ahhoz, hogy ezt bizonyítsunk.”
– mondta Dr. Györkös Péter, Magyarország Németországba akkreditált nagykövete. 

 width=
Szegner S. Balázs, főkonzul

„A startup ökoszisztéma fejlesztése nagy lendülettel zajlik Düsseldorfban. A város Észak-Rajna Vesztfália tartomány fővárosa, amelynek 18 millió fős lakossága van, sűrűn lakott vidék, rendkívül fejlett iparral, kereskedelemmel, és szolgáltatásokkal. Mivel a tartománynak egy jó része a hagyományos iparágakról híres, sok olyan patinás, komoly ügyfélkapcsolatokkal rendelkező céget találunk itt, aki a saját területének fellendítése céljából innovatív ötletekre és megoldásokra vadászik. A magyar vállalkozásoknak, startupoknak kiváló lehetőséget jelenthet a piacra lépéshez az együttműködés az említett gazdaságilag erős partnerekkel” – nyilatkozta Szegner S. Balázs, főkonzul, és hozzátette: „Düsseldorf vezetése felismerte, hogy mennyire fontos a fiatal generációk új, friss ötleteit felkarolása, annak érdekében, hogy ezek a vállalkozók önállósodni tudjanak, és ötleteikkel friss vért vigyenek a gazdaság vérkeringésébe. A támogatás inkubáció, mentorálás, befektetés, pénzzel vagy egyéb eszközökkel való támogatásokban nyilvánul meg”.

 width=