A fiatalok vállalkozásindítását segítő SMART projektről tartottak konferenciát Szentendrén

 

A 35 év alatti fiatalok vállalkozóvá válásának, illetve vállalkozásfejlesztéseinek támogatást célzó SMART európai uniós projektről tartottak diákok és fiatalok részvételével konferenciát csütörtökön Szentendrén.

A projektben az infokommunikációs technológia, a zöldgazdaság és a kreatív ipar került elsősorban a középpontba. Szalai Piroska, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány kuratóriumi elnöke, a Nemzetgazdasági Minisztérium a nők munkaerő-piaci helyzetének javításáért felelős miniszteri biztosa a konferencián elmondta: a magyar gazdaság szempontjából a vállalkozások szerepe nemcsak a GDP-hez való hozzájárulás szempontjából fontos, hanem azért is mert a foglalkoztatás területén is jelentős a szerepük.
Az önfoglalkoztatók 40 százalékénak van alkalmazottja, ami az unióban kiemelkedő arány. A válság hatására vállalkozások száma folyamatosan csökken, aminek oka, hogy a fiatalok vállalkozói aktivitása fogy, ezért is lényeges, hogy már középiskolás korban felkeltsük az érdeklődésüket – mondta. A programban Magyarország saját innovációjaként hozta létre az e-Smart lehetőséget, megvalósította a mobil okospontokat, amelyek például egyetemekre, rendezvényekre tudnak kitelepülni, így SMART Pont-hálózat épülhet ki. Harrach Péter, a váci térség országgyűlési képviselője a konferenciát megnyitó beszédében hangsúlyozta: a fiatalok vállalkozásindításának támogatásakor különösen fontos a pályakezdők munkához juttatásának szempontja, az hogy a Dunakanyar régiója megtalálja helyét a gazdaságban. Hadházy Sándor, a szentendrei térség országgyűlési képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon mintegy 800 ezer kis- és középvállalkozás van, amelyeket az oktatás és a képzés területén is segíteni kell, és ezt szolgálta a szakképzés átalakítása is. Emlékeztetett a kormánynak arra a szándékára, hogy az unió új költségvetési ciklusában a források 60 százaléka vállalkozásfejlesztéshez legyen felhasználható. Dietz Ferenc (Fidesz), a Dunakanyar SMART Pontnak 2013 decembere óta otthont adó Szentendre polgármestere köszöntőjében arra emlékeztetett: a város célja, hogy helyi, térségi és régiós szinten segítse a fiatalok munkavállalását, vállalkozásindítását és hozzájáruljon a kreativitásfejlesztéshez.

Forrás: MTI

 

i.e_smart_-smarttal (1)