A FŐKERT Nonprofit Zrt. olyan innovációkat vár a Smart Budapest Ötletverseny pályázóitól, melyek a városi zöldfelületetek, zöldterületek ökologikus szemléletű fenntartását segítik.

A FŐKERT egyre inkább igyekszik e cél mentén rendezni a munkafolyamatait, az energiahatékony és fenntartható megoldásokat preferálva. A „zöld” minden budapesti számára elérhető természeti kincs, így a közösségek bevonása ennek megőrzésébe és kezelésébe különösen hangsúlyos.

Elsődleges feladat a nagyvárosi környezetben is rendelkezésünkre álló természeti erőforrások minél nagyobb hatásfokú, okosabb felhasználása, ilyen például a csapadékvíz minél hatékonyabb bevonása az öntözésbe, vagy a csak intenzív módon kezelhető, energiaigényes zöldterületek mellett egyre fontosabb helyet kapó biodiverz, őshonos flórára épülő, az adott élőhely adottságait minél jobban figyelembe vevő és kihasználó városi növényalkalmazás.

A meglévő infrastruktúra fejlesztésére is várunk ötleteket, legyen szó akár az automata öntözőrendszerek időjárásalapú távműködtetéséről, vagy az ipari automatizálás innovatív megoldásainak használatáról a mindennapi munkánkban (az ügyfélszolgálattól a növényvédelmen át egészen a parki szemétszedésig).

A FŐKERT fenntartásában álló közparkok bemutatásában, vonzóbbá tételében is sok új ötlet merülhet fel, interaktív felületek, online adatbázisok, virtuális bejárhatóság, vagy épp okoseszközök (padok, oszlopok) telepítése lehet a következő években a kulcs a parkhasználók minél szélesebb körének megszólításához.

Engem is érdekel a verseny!