A főváros vezetése elkötelezett a gazdaságfejlesztés innovatív eszközei iránt

 

A polgármesterek és a főváros vezetése is elkötelezett a gazdaságfejlesztés innovatív eszközei iránt – derült ki a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány által szervezett tusványosi kerekasztal-beszélgetéseken.

 width=

Szalai Piroska, a BVK kuratóriumi elnöke kijelentette: Budapest sikereit a számok igazolják, csak nem beszélünk róluk eleget. A 10.000 új fát Budapestre program páratlan mértékben zöldíti a fővárost; sehol máshol nincsen a női és fiatal vállalkozókat célzó mikrohitel-program; és az is ritkaságszámba megy, hogy egy metropolisz a városdiplomáciai kapcsolatrendszerét kihasználva támogatja a startup vállalkozásokat. Elmondhatjuk, hogy a hozzánk érkezőknek minden kerületből tudunk valamilyen innovatív érdekességet vagy sikertörténetet mutatni, és a gazdaságfejlesztés iránt elkötelezett kerületi és fővárosi vezetés a garancia arra, hogy ez a lendület fenn is maradjon.

Dr. Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes szavai szerint az önkormányzat olyan Budapestet szeretne teremteni, ahol jó élni és vállalkozni, és ebben a munkában számítanak partnereik – a kerületek, a BVK és a BKIK – együttműködésére is.

Dr. Bajkai István, a VII. kerület országgyűlési képviselője elmondta: a bulinegyed több szempontból teher az önkormányzat számára, ugyanakkor rengeteg embernek ad munkát, valamint a város és az ország imázsának építéséhez is hozzájárul.

Egry Attila, a VIII. kerület alpolgármestere arról számolt be, hogy Józsefvárosban a kezdő vállalkozásokat és a kutatás-fejlesztést is kiemelten támogatják, emellett a kormány támogatásával téli-nyári strandfürdő kialakítását tervezik.

 width=

Kovács Péter, a XVI. kerület polgármestere olyan Kertvárosról számolt be, ahol a helyi vállalkozók tudják, hogy bármilyen ügyben közvetlenül fordulhatnak az önkormányzathoz. Ígéretet tett rá, hogy a ciklus végére már minden vállalkozói ügyet elektronikus úton lehet intézni az önkormányzatnál.

Ughy Attila, a XVIII. kerület polgármestere kifejtette: a repülőtér hatalmas szívóhatást fejt ki, amellyel együtt élni óriási feladatot jelent az önkormányzat számára. A helyi vállalkozókat egyablakos ügyintézéssel, képzési programokkal, és helyi beszerzésekkel is támogatják.

Borbély Lénárt, XXI. kerületi polgármester arról számolt be, hogy a vállalkozásokat sávos adórendszerrel is támogatják, ugyanakkor új beruházások már csak településfejlesztési együttműködés keretében jöhetnek létre.

Karsay Ferenc, a XXII. kerület polgármestere fő feladatának azt tekinti, hogy élettel töltsék meg a kerületet. Ennek érdekében pozícionálták Budafok-Tétényt a város borvidékeként, és már közel 100 helyi céggel kötöttek stratégiai partnerséget.

Joerg Bauer, a Tungsram vezérigazgatója külföldön szerzett tapasztalata szerint jól érzékelhető a nagyvárosok és a régiók szintjén is a verseny. Álláspontja szerint a globális kihívókkal Magyarországon egyedül Budapest veheti fel a versenyt, nem csak méreténél fogva, hanem erős innovációs hagyománya és az élhetősége miatt is.