A COVID-19 járvány és az annak révén fellépő gazdasági válsággal szembeni közösségi felajánlások mérését és bemutatását célozza a részvénycélú közösségi finanszírozási platform, a Tőkeportál új mutatója, a Felajánlásmérő. Február vége óta napról napra növekszik az üzleti és társadalmi felajánlások köre: a felajánlások száma meghaladja a 350-t és piaci értéken megközelíti a hatmilliárd forintot. E felajánlásokat követi, elemzi és méri a Tőkeportál mutatója.

 width=

A Tőkeportál az apró tőkék összegyűjtését szolgáló közösségi finanszírozás egyik hazai úttörőjeként azt vallja, hogy a vállalati és a lakossági hozzájárulás, avagy a közösségi tőke társadalom-, és gazdaságvédelmi célra is mozgósítható.

Mit jelent a közösségi tőke, a crowd capital?

A Felajánlásmérő az interneten megjelent a társadalmi avagy közösségi felajánlásokat értékét, mutatja be napról napra. A naponta bemutatott érték forintban és társadalmi hatásban is mérhető: ezt jelenti a crowd capital. A naponta megjelenő rövid elemzés célja, hogy segítse a válságra adott válaszok kommunikációját.  A Felajánlásmérő motiválhatja és elősegítheti a magyar társadalom gyorsabb reakcióját, a helyzethez való alkalmazkodását.

A Felajánlásmérő módszertana

A Tőkeportál e célra kialakított felülete keresőrendszere és csapata az online elérhető hírekből folyamatosan gyűjti a felajánlásokat, majd az e célra kialakított eljárásrendje szerint validálja a beérkezett információkat, értékeli vagy megbecsüli azokat, és felveszi a kapcsolatot a felajánló szakemberrel vagy szervezettel is. Több interjú is megjelent már e témában: legutóbb az egyik első felajánlást tevő neves magyar startup, a Talk-a-bot alapítójával, Deliága Ákossal, valamint Mosóczi Andrással, a mateking.hu alapítójával, Slezák Balázzsal, a Wozify ügyvezetőjével és Horváth Lajossal, aki az Országos Koronavírus Regiszter egyik megálmodója.

A felajánlás lehet akár ingyenessé tett online múzeumlátogatás, felajánlott laptop, elengedett jutalék, ingyenes felhasználási lehetőség, vagy éppen az otthoni tanulást segítő applikáció, étel-ital, járműhasználat – mindezek piaci értéke megjelenik a Felajánlásmérő rendszeresen frissülő grafikonján.

A mutató mellett a Tőkeportál elkötelezetten segíti a felajánlások kommunikációját is – ennek keretében rövid interjúsorozatot indítottak a felajánlókkal, amit a platform Facebook-oldalán lehet követni.

A Felajánlásmérő oldalán bárki bejegyezheti felajánlását, ezzel támogatva a krízis miatt nehéz helyzetben került magánembereket vagy vállalkozásokat. Légy te is a közösség része!

A Tőkeportálról

A Tőkeportál Zrt. által létrehozott Tokeportal.hu az első hazai részvénycélú közösségi finanszírozási platform, befektetési lehetőségeket bemutató piactér. Célja a világszerte virágzó közösségi finanszírozási kultúra hazai megteremtése. A Tőkeportál nem szabályozott piac, nem kezel vagyont, de elősegíti a közvetlen és hatékony tőke- és ügyfélszerzési lehetőséget. A közösségi finanszírozási kampány nagyszerű lehetőség arra, hogy a befektetőből vásárló, a vásárlóból befektető legyen.

A platformon közzétett, 45–60 napos kampányban bemutatott pár perces videó és a szöveges anyagok bemutatják a vállalkozást, amelynek alapítóitól a kampány során minden felhasználó kérdezhet. Az online kampány széleskörű elérést és marketinglehetőséget biztosít a kezdő, kis- és középvállalkozásoknak, amik jellemzően 30–300 millió forint tőkét keresnek.

 

Kapcsolat:
Zászkaliczky Anna Eszter
press@tokeportal.hu

Ha nem csupán felajánlással szeretne részt venni a kezdeményezésben, keresse a Tőkeportál csapatát a felajanlasmero@tokeportal.hu e-mail címen!